• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Bog rata

05.04.2021

12:09

ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU! Sirijska armija se sprema da opet upotrebi ORUĐE POBEDE! /VIDEO/

Vesti

ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU! Sirijska armija se sprema da opet upotrebi ORUĐE POBEDE! /VIDEO/

Podeli vest

Ova oruđa su posebno bila upotrebljavana protiv terorističkih snaga tokom borbi u provincijama Hama, Homs, Dejr-ez Zor, Idlib i Dara. Sirijska armija je pomoću njih uspela da organizuje i u delu sprovede niz pobedničkih vojnih operacija

BM-27 "Uragan" (Nato indeks 9P140)  je uglavnom upotrebljavan za dalekometne udare po neprijatelju, i imao je širok dijapazon primene od klasične artiljerijsko-raketne podrške prilikom optočinjanja velikih napadnih operacija, pa sve do plotunskog udara na punktove neprijatelja, odakle je detektovana upotreba bespilotnih letelica.

Ovaj višecevni lanser raketa je posebno bio efikasan kada je trebalo udariti po neprijateljskih kolonama na otvorenom prostoru, ili njegovoj pešadiji koja se okupljala na zbornim mestima pred sam početak napada.Takođe, sa ovim sredstvima je uspešno neutralisan veliki broj artiljerijskih pozicija prilikom izvođenja kontrabatiranja.

Ovaj samohodni višecevni lanser raketa projektovan u Sovjetskom Savezu. Započeo je sa svojom službom u sovjetskoj armiji sredinom 1970-tih godina prošlog veka. Radi se o lanseru koji je montiran na kamionskoj platformi ZIL-135LM. Ovo sredstvo u rafalnoj paljbi može da ispali svih 16 raketa kalibra 220mm za 20 sekundi. Efektivni domet ovih raketa 35,8 km. Plotunskim udarom jedno oruđe pokriva površinu od 426 hiljada m2. Masa jedne rakete iznosi 280kg, dok je ukupna težina napunjene lansirne jedinice oko 20 tona.

Smatra se da sirijska armija u svom posedu ima 4-5 artiljerijskih baterija koje su opremljene višecevnim raketnim bacačima BM-27 „Uragan“. Njihovo razorno dejstvo protiv terorističkih formacija u Siriji je posebno uočeno tokom oslobodilačke operacije sirijske vojske u cilju zauzimanja Palmire. Ova operacija se izvodila u ½ 2016.godine prilikom čega je u potpunosti razbijene elitne jedinice tzv. Islamske države koje su brojale oko 4 hiljade dobro naoružanih terorista, i oslobođena Palmira.

Što se tiče teškog višecevnog lansera raketa TOS-1A "Solncepek“ njegovo dejstvo se ispoljilo prilikom izvođenja neposredne vatrene podrške po bližoj dubini neprijateljskog fronta, kada je trebalo plotunskim udarom grupe raketa ogromne razorne moći (opremljenih viskooekplozivnim – termobaričnim bojevim glavama) uništiti uporan otpor na dobro utvrđenim položajima.

Zahvaljujući svojoj velikoj vatrenoj moći pomoću ovog kompleksa su zauzeti objekti koji su po svom obliku ali i obimu fortifikacijskih radova praktično pretvoreni u neosvojiva uporišta. Bez njihove asistencije sirijska armija teško da bi uspela da oslobodi ove objekte bez velikih gubitaka jer su ih branili dobro obučeni i opremljeni teroristi (protivtenkovske rakete raznih proizvođača, imrovizovane mine, veoma kvalitetno pešadijsko oružje), koji su bili rešeni da se bore pod poslednjeg čoveka.

 

 

Ovo oruđe je upotrebljavano i prilikom sprečavanja brzog prodora terorističkih snaga u pozadinu sirijske vojske kada je bilo dovoljno da se sa desetak raketa u potpunosti razbije njihov napad. Uglavnom su ga koristile sirijske specijalne jedinice "Tigrovi" kojima je često sadejstvovala i grupa ruskih komandosa iz sastava SSO.

Teški višecevni lanser "Solncepek" je u stanju da ceo svoj borbeni komplet koji se sastoji od 24 rakete ispuca za 7-8 sekundi. On ima sposobnost da u režimu plotunske paljbe lansira po dve rakete odjednom, čime se ostvaruje velika koncentracija vatre koja je u stanju da i u bukvalnom smislu razori neprijateljske pozicije.

Modernizacija sistema TOS-1 "Buratino“ koji nosi oznaku TOS-1A „Solncepek“ realizovana je 2001.godine. Radi se o oruđu velike vatrene moći koje se nalazi na platformi osnovnog borbenog tenka T-72. Standardna verzija ovog oruđa efikasno ispred sebe rasčišćava prostor na daljini i do 6,000 metara. Za razliku od bazične verzije, kod modernizovanog sistema TOS-1A „Solncepek“ je smanjena količina raketa (30 na 24), dok je sa druge strane znatno povećana njihova razorna moć.

Međutim, osnovni problem ovih oruđa je relativno mali efektivni domet raketa, kao i njegova slaba oklopna zaštita što zahteva upotrebu taktičkih specifičnosti prilikom njihove upotrebe. Ovaj problem će defintivno biti eliminisan uvođenjem u naoružanje nove generacije raketne municije za ove sisteme, koji će se pre svega odlikovati znatno većim dometom.

Posledica koju proizvodi eksplozija termobarične bojeve glave se opisuje kao "devastirajuća", posebno kada se po ograničenom cilju dejstvuje plotunski, i iz više oruđa jednovremeno. To stvara efekat koji se najviše približava snazi taktičkog nuklearnog oružja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija