• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/National Interest

12.07.2021

10:16

OVO JE PUŠKA koja je presudila vođi Al Kaide! Bin Laden ubijen Heklerom HK416! /VIDEO/

Vesti

OVO JE PUŠKA koja je presudila vođi Al Kaide! Bin Laden ubijen Heklerom HK416! /VIDEO/

Podeli vest

HK416 kompanije Hekler i Koh bio je ispod radara prilično dugo. Sve se to promenilo u maju 2011. godine, kada je danas poznati tim Mornaričkih foki izvršio raciju na imanje u Abotabadu u Pakistanu, u kojem su Osama bin Laden i nekoliko članova njegove porodice živeli skoro deceniju

Tokom racije i naknadne vatre, Bin Laden i nekoliko članova njegove porodice su ubijeni. Iako se izveštaji o tome malo razlikuju i verovatno se mogu pripisati ratnoj magli i otežanoj svesti o situaciji, jedno je sigurno: puška koja je ubila Bin Ladena bila je Hekler i Koh HK416.

H&K 416 je dizajniran krajem 1990-ih kao robusnija, dugovečna alternativa sveprisutnom M4 karabinu. Za razliku od pušaka porodice M16 i M4, H & K416 koristi sistem kratkog hoda klipnih sistema, a ne sistem direktnog udara. Prednost dizajna klipa H & K416 je u tome što gasovi sagorevanja stvoreni ispaljivanjem oružja ne mogu da uđu u unutrašnjost puške, smanjujući količinu nečistoća i posledično zaustavljanje.

H & K416 je dizajniran da bude sličan puškama porodice M4 i M16 kako bi pomogao vojnicima da pređu sa tih platformi. Gotovo identičan raspored pomaže u olakšavanju ukrštanja oružja.
Delimično zahvaljujući dizajnu klipa H & K416, puška je cenjena zbog svoje visoke pouzdanosti i dobre reputacije. Pored toga, puška se smatra izuzetno preciznom i može pouzdano da pogodi male ciljeve u dometu od šest stotina metara ili površinske ciljeve do osam stotina metara.

Pored francuskih i norveških oružanih snaga i širokog spektra grupa specijalnih snaga širom sveta, američki marinci takođe su usvojili dizajn H & K416. U USMC službi, H & K416 zamenjuje laki mitraljez M249. U službi marinskog korpusa, K416 je nazvan M27 pešadijska automatska puška nakon što je 2. bataljon, 7. puka koja je testirala dizajn.

Kontraargument je da je sa većom tačnošću i dometom potrebno manje hitaca. Vatrogasni timovi imali bi koristi od dodatne mobilnosti koju pruža lakši sistem naoružanja i manje municije koju bi gunđajući morali da nagrću oko sebe.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 2 godine

па ви заиста верујете американцима да су убили БИН ЛАДЕНА???АХАХАХАХАХАХА.па зар још нисте научили да истина може бити баш све..........САМО ОНО ШТО ТВРДЕ АМЕРИКАНЦИ НЕМОЖЕ И НИКАД НИЈЕ ИСТИНА.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija