• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.07.2021

19:13

OVO JE HRVATICA KOJA ĆE ZAMENITI Stoltenberga?! Srbija je pamti... Da li će ona biti novi sekretar NATO?!

Informer/Fotomontaža

Vesti

OVO JE HRVATICA KOJA ĆE ZAMENITI Stoltenberga?! Srbija je pamti... Da li će ona biti novi sekretar NATO?!

Podeli vest

Potraga za naslednikom Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO fokusirana je na žene lidere iz Istočne Evrope, piše portal Politiko, a kao jednu od mogućih kandidata vidi bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović

Stoltenbergu mandat generalnog sekretara ističe u septembru naredne godine, a očekuje se da će njegov naslednik ili naslednica biti predstavljen na samitu lidera NATO-a u Madridu, krajem proleća ili početkom leta sledeće godine.

U zemljama članicama je u toku potraga za kandidatom koji će naslediti Stoltenberga, a neki zvaničnici, diplomate i analitičari kažu da je nakon 72 godine postojanja Alijanse krajnje vreme da njeno čelo dođe žena.


Drugi, pak, smatraju da bi, s obzirom na kontinuirano suočavanje sa Rusijom, odabir novog generalnog sekrtara ove vojne alijanse iz istočnoevropskih zemalja bio "važan signal Moskvi".
Tako su se na vrh liste potencijalnih kandidata osim Grabar-Kitarović iz Hrvatske našli i Dalia Gribauskaite iz Litvanije, kao i sadašnji predsednik Estonije Kersti Kaljulaid.

 

Politiko podseća da je Grabar-Kitarović, bila prva hrvatska predsednica u periodu od 2015. do 2020. godine, a njena prednost je,kažu, što je već radila u sedištu NATO-a, kao pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. i u tom poslu je, kako se navodi, bila veoma dobra.

Podsećaju i da je ona doživela neuspeh na reizboru za predsednicu Hrvatske 2019., a tome se pripisuje to što se prestrojila krajnje udesno i pod pritiskom populista ukaljala svoju reputaciju izgubivši ih od bivšeg premijera levog centra, Zorana Milanovića.

 


Politiko, međutim, konstatuje da se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najupečatljivijih rezimea među potencijalnim budućim šefovima NATO-a. Podsećaju da je bila ministarka spoljnih poslova, imala je, kažu, važnu ulogu prilikom apliciranja Hrvatske EU i NATO, a bila je i ambasador Hrvatske u SAD od 2008. do 2011. godine, doprinela snaženju odnosa Vašingtonom, koji će imati presudnu reč u odluci NATO-a.


A, što se Grabar-Kitarović tiče, Politiko piše da su se pojavila i neka pitanja oko potencijalno bliskih odnosa izmedu Grabar Kitarović I ruskog predsednika Vladimira Putina tokom svetskog fubalskog prvenstva u Rusiji 2018., kada je, kako se navodi, tadašnja hrvatska predsednica obučena u prepoznatljivi hrvatski crveno-beli dres – glasno navijala za reprezentaciju Hrvatske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
spasko

pre 2 godine

kurvatska je sluga rimske imperije i najgenocindija nacija u Evropi ogrezla u zlocinima protiv covecnosti bas kao i zlocinacka organizacija Nato .

Spasko

pre 2 godine

Nato je udruzenje ujedinjene robovlasnicke rimskosolomonse pedofilske oligarhije koji su ostaci rimske imperije koja je stekla bogatstvo i moc pljackajuci radnicku klasu , tudje teritorije , tudju nauku i energetske resurse . Ta rimskosolomonska okrunjena robovlasnicka klasnodiskriminativna genetski prioritetna nacisticka teroristicka burzoazija oligarhija ima svoje privatne agencije poput saudijske arabije koja ima seksulane robove u haremovima ili solomonivim hramovima na devicanskim ostrvima i vatikanskim jezuitskim pedofilskim katedralama , a njihov agent na okupiranoj teritoriji je okrunjeni menadzer koji pljacka radnicku klasu i upravlja narodom kao robovima koji sluze kao dvorske faraonske sluge . Ta medjunarodna rimskosolomonska neradnicka bankarska oligarhija na celu sa britanskom monarhijom i vatikanom su uhvaceni u organiziranoj medjunarodnoj pedofiliji , trgovini decom i masovniom silovanjima dece radnicke klase , medijski spin koji se zove Virus Korona se svakoga dana vrti u medijima da bi se narodu oprao mozak i skrenula paznja na druge teme a ustvari britanska monarhija i vatikan bi trebali biti uhapseni i njihove kriminalne institucije zatvorene zbog medjunarodnog kriminala , ratnih zlocina i organizirane pedofilije . Nato je privatno obezbedjenje medjunarodne pedofilske rimskosolomonske robovlasnicke nacisticke oligarhije koja potice iz rimske imperije . Hrvatska je oduvek bila rimski imperijalni hitlerov sluga i krvolocni dzelat venecijanske bankarske mafijaske oligarhije , Kolinda koja nema mozga ce doci na celo medjunarodne pedofilske organizacije da stiti pedofile rimskosolomonske imperije koji siluju decu i narode celog sveta .

Mitrofan Fustić Morija iz Kara

pre 2 godine

Једном усташе, увек усташе.

ratko

pre 2 godine

koliko je nato jadan kad jedna Kolinda treba da bude sekretar ,strasno

Penzionerj

pre 2 godine

Odlično! To će biti i kraj toj organizaciji. Evropski čelnici ništa bolji nisu od hrvata. To su naslednici.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija