• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic/Tanjug

15.08.2021

12:14

CRNI DIM IZNAD AMERIČKE AMBASADE U KABULU! Talibani krenuli ka predsedničkoj rezidenciji!

AP/Tanjug

Vesti

CRNI DIM IZNAD AMERIČKE AMBASADE U KABULU! Talibani krenuli ka predsedničkoj rezidenciji!

Podeli vest

Talibani nakon što su počeli da ulaze u Kabul, jedini veći grad koji je i dalje pod kontrolom vlade, krenuli su ka predsedničkoj rezidenciji za pripremu "prenosa vlasti". Istovremeno, u gradu se nadvija crni dim, u blizini američke ambasade

Avganistanski vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova rekao je da će se tranzicija odvijati mirno, a snage bezbednosti ostaju na mestu kako bi "osigurale bezbednost Kabula".

CNN izveštava da su u toku pregovori vlade i talibana i da će administracija "verovatno" sadržavati visoke talibanske ličnosti zajedno sa nekim ostacima administracije Ašrafa Ganija.

 

Foto: AP/Tanjug


Portparol talibana izjavio je ranije da militanti - čekaju miran transfer u gradu Kabulu - nakon što su ušli u periferiju glavnog grada.

 

Foto: AP/Tanjug

Suhail Šahin dao je komentar za A Džaziru nakon što su avganistanski zvaničnici rekli da su talibani u okruzima Kalakan, Karabag i Pagman u glavnom gradu.

Snage pobunjenika stigle su danas do šireg oboda Kabula, potvrdio je jedan zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana i predočio da "talibani dolaze sa svih strana".

 

 

 


Iz predsednikovog kabineta Ašrafa Ganija potvrdili su da se - pucnjava mogla čuti na brojnim lokacijama oko Kabula - ali da su snage bezbednosti, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, uspele da sačuvaju kontrolu nad glavnim gradom, prenosi Rojters.

 

Foto: AP/Tanjug



Vrh američkih misija u Kabulu sada radi na aerodromu, a diplomate iz EU su se preselile na sigurniju, nepoznatu lokaciju u glavnom gradu.

 

 

 

Naređeno suzdržavanje od nasilja



Nakon munjevitog napredovanja prema glavnom gradu, talibani su naredili svojim borcima da se suzdrže od nasilja i dozvole siguran prolaz svima koji žele da odu, a od žena je zatraženo da se upute prema zaštićenim područjima, rekao je lider talibana u Dohi.

 

 

 


- Ničiji život, imovina i dostojanstvno neće biti ugroženi, a životi stanovnika Kabula neće biti izloženi riziku - navodi se u saopštenju talibana u kojem pobunjenici tvrde da ne planiraju silom da zauzimaju Kabul, iako u ovom trenutku u prestonici Avganistana odjekuje pucnjava.

Predstavnik talibanskog pokreta potvrdio je da talibani ne nameravaju - nikome da se svete i da će biti oprošteno svima koji su služili vladi i vojsci - poručio je.

 

 

 

Foto: AP/Tanjug



Trojica avganistanskih zvaničnika potvrdila su za AP da su pobunjenici ušli u predgrađa Kalakan, Karabag i Pahman.

Nešto ranije danas, svetski mediji preneli su da su borci pokreta talibana osvojili Džalalabad, poslednji veliki grad koji je bio pod kontrolom vlade.

 

Foto: AP/Tanjug

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 2 godine

Šta su amerikanci radili svih ovih godina u avganistanu ako talibana ima toliko da osvajaju celu državu, grad po grad.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija