• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.10.2021

12:03

"Najsrećniji čovek na svetu" umro u Australiji

Sydney Jewish Museum via AP

Vesti

"Najsrećniji čovek na svetu" umro u Australiji

Podeli vest

Edi Jaku koji je preživeo Aušvic i strahote Holokausta u Drugom svetskom ratu i prošle godine objavio svoje memoare pod nazivom "Najsrećniji čovek na svetu" preminuo je danas u Sidneju u 102. godini

- Edi Jaku je bio svetionik i nade ne samo za našu zajednicu, već i za svet. Uvek ćemo ga se sećati po radosti koja ga je krasila i njegovoj stalnoj otpornosti pred nevoljama - navodi se u saopštenju Jevrejske zajednica Novog južnog Velsa, prenosi AP.

Premijer Skot Morison odao je priznanje Edijevoj odluci da posveti svoj život svedočanstvu o tome kako nada i ljubav mogu pobediti očaj i mržnju.

Foto: Reuters/Carlo Allegri

Australijski premijer Skot Morison odao mu je priznanje


Edi je rođen 1920. godine kao Abraham Jakubovic u nemačkom gradu Lajpcigu, a njegovi roditelji i mnogi iz njegove šire familije nisu preživeli rat.


Izbačen je iz škole 1933. godine sa 13 godina jer je bio Jevrejin, ali je uspeo da završi srednjoškolsko obrazovanje u drugom gradu pod pseudonimom 1938. godine, sa kvalifikacijom preciznog mehaničara, što mu je po njegovom svedočenju pomoglo da izbegne gasnu komoru u logoru.

 

Izbegao Marš smrti u koncentracionom logoru

 


Poslali su ga u koncentracioni logor, prvo Buhenvald, pa Aušvic, gde su mu roditelji ubijeni u gasnoj komori, a izbegao je i Marš smrti kao zatvorenik Aušvica dok su se saveznici približavali, pa je proveo mesece skrivajući se pre nego što su ga američke trupe pronašle u izgladnelog i bolesnog od kolere i tifusa.

Foto: Tanjug/AP


1946. godine oženio se u Belgiji svojom suprugom jevrejkom Florom, koja je u Parizu provela relativno spokojno rat pretvarajući se da je hrišćanka, pa su se 1950. preselili u Australiju.

Zauvek obeležen brojem zatvorenika u Aušvicu tetoviranim na levoj ruci, Edi je postao volonter u Jevrejskom muzeju u Sidneju, gde je delio svoje iskustvo i životnu filozofiju sa posetiocima a njegova glavna poruka je bila da je mržnja bolest koja može uništiti neprijatelja, ali koja na kraju uništava i onog ko mrzi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija