• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: geopolitika.news

18.10.2021

16:33

Gasprom odbija da poveća isporuku gasa u Evropu van Severnog toka 2!

Promo

Vesti

Gasprom odbija da poveća isporuku gasa u Evropu van Severnog toka 2!

Podeli vest

Nove neprijatne vesti za Evropsku uniju i njenu politiku snabdevanja tržišta prirodnog gasa. Nakon loših vesti iz SAD o mogućem povećanju cena tečnog gasa (LNG) u grejnoj sezoni zbog smanjenja proizvodnje, o čemu smo već danas detaljnije izvestili, sada stiže ona iz Rusije isporuke gasa u Evropu bez korišćenja novog gasovoda Severni tok 2

Ruska gasna kompanija nije rezervisala dodatne tranzitne kapacitete za novembar preko Ukrajine i Mađarske i naručila je samo trećinu svojih kapaciteta preko Poljske, kao u oktobru.

Očigledno je da su dodatne zalihe, koje će se prodavati preko Gazprom berze, spremne za isporuku isključivo Severnim tokom 2, čija je jedna cev već potpuno napunjena gasom i spremna za puštanje u rad. Sada sve zavisi od brzine reakcije nemačkog regulatora, koji teško može doneti odluku o izdavanju upotrebne dozvole do Nove godine, što samo pojačava nervozu.

Foto: prinstscreen

Evropske berze su odmah reagovale na pomenutu vest iz Gasproma. Cene gasa skočile su sa 1.047 dolara za hiljadu kubnih metara na 1.278 dolara. U Evropi je održana nova runda aukcija za kapacitet gasovoda kojim se ruski gas isporučuje na kontinent.

Gazprom je odbio da rezerviše sve predložene količine veće od 140 miliona kubnih metara dnevno u svim smerovima za novembar i ograničio se na nešto više od 40 miliona kubnih metara - za održavanje snabdevanja preko Poljske i Rumunije, navodi Eadaili. Danas se poljski operater Gaz-Sistem takmičio za kapacitet gasovoda Iamal-Europa u iznosu od 87,6 miliona kubnih metara dnevno.

Gazprom, kao ni u oktobru, nije knjižio ceo tranzit i ograničio se na samo trećinu kapaciteta - 30,9 miliona kubnih metara dnevno. Ugovor o snabdevanju gasom preko Poljske je istekao. Gazprom je takođe odbio da rezerviše dodatne ukrajinske tranzitne kapacitete. Trenutne isporuke ruskog gasa preko Ukrajine već su pale ispod ugovorenog kapaciteta od 110 miliona kubnih metara dnevno i ne prelaze 86 miliona kubnih metara.

Gazprom neće povećati isporuke gasa u novembru ili kroz gasovod Turski tok, koji već radi sa preko 90% svojih kapaciteta. Kompanija nije plasirala dodatnih 16,7 miliona kubnih metara dnevno u Mađarsku preko Srbije.

Na rumunskoj ruti, Gazprom je neznatno povećao mesečnu porudžbinu - na 10,2 miliona kubnih metara dnevno sa predloženih 14,6 miliona kubnih metara. U tom pravcu gas ide u Rumuniju, a manji deo u Mađarsku. S druge strane, Gazprom bi mogao povećati isporuke Evropi ako počne prodavati dodatne količine putem svoje elektronske platforme (ETP) ili aktivno dopunjavati zalihe u skladištima u Evropi, koja su sada 8 milijardi kubnih metara niža nego prije godinu dana.

Ali izgleda da će to moći učiniti nakon 1. novembra, kada se injekcija u ruska skladišta završi, uz upornu odluku da se to učini samo putem Severnog toka 2.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece
Društvo

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece

Povodom Međunarodnog dana dece, u nedelju, 2. juna u 10 časova, tiha Tisa u Čurugu, postaće epicentar edukacije i zabave za najmlađe kroz uzbudljivu SUP avanturu. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj edukaciju najmlađih o pravilima ponašanja u i oko vode, kao vid prevencije od neželjenih povreda na otvorenim vodama, uz stručne savete o bezbednom plivanju i pravilnom veslanju na SUP dasci.

01.06.2024

16:59

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00