• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.10.2021

09:17

Ursula fon der Lajen: EU su potrebni stabilni izvori energije! Orban odbacio planove klimatske politike: TO JE UTOPIJSKA FANTAZIJA!

Vesti

Ursula fon der Lajen: EU su potrebni stabilni izvori energije! Orban odbacio planove klimatske politike: TO JE UTOPIJSKA FANTAZIJA!

Podeli vest

Evropskoj uniji su potrebni nuklearna energija i gas kao "stabilni izvori energije", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na kraju samita EU u Briselu

- Dok EU treba drastično da smanji emisije ugljen dioksida radi borbe protiv klimatskih promena, jasno je da treba više čiste obnovljive energije kao što je energija vetra ili solarna energija koje daju „mnogo nezavisnosti“ kontinentu u trenutku kada skaču cene gasa - rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Međutim, pored obnovljive energije "potreban nam je stabilan izvor energije, nuklearni i tokom perioda tranzicije naravno gas", dodala je ona.

Nuklearne centrale imaju prednost da ne ispuštaju takoreći uopšte ugljen dioksid u atmosferu.

Evropska komisija treba pre kraja godine da predloži spisak koje energije se smatraju dobrim za klimu. Tom klasifikacijom će se onim izvorima energije koji se smatraju dobrim olakšati pristup kapitalu u okviru zelenog finansiranja, što će im dati važnu konkurentsku prednost.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio izjavu fon der Lajen i rekao da nikad do sada nije data tako jasna podrška potrebi pribegavanju nuklearnoj energiji da bi se sprečile klimatske promene.

- Velika većina zemalja članica želele su da uključe i gas i nuklearnu energiju u taj spisak - rekao je jedan evropski diplomata za Frans pres.

Ipak se zemlje kao što su Nemačka, Austrija i Luksemburg protive razvoju nuklearne energije navodeći problem dugoročnog skladištenja radioaktivnog otpada.

Međutim kancelarka Angela Merkel, koja je učestvovala na svom poslednjem evropskom samitu izgledala je danas kao da priprema teren za kompromis Nemačke oko tog pitanja.

 

Foto: Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Viktor Orban

 

Utopijska fantazija - Orban odbacuje planove klimatske politike EU

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je u četvrtak planove Evropske unije da se pozabavi klimatskim promenama kao „utopijsku fantaziju” i sugerisao da zelene mere povećavaju troškove energije u Evropi.

- Podizanje cena, nova regulativa, let cena do neba, uništavanje srednje klase - rekao je Orban, misleći na predložene klimatske mere EU, po dolasku na samit lidera EU.

- Zdrav razum s jedne strane i fantazija s druge. A utopijska fantazija nas ubija - to je takođe problem sa cenama energije.

Analitičari i Evropska komisija kažu da je glavni pokretač visokih troškova električne energije u Evropi rastuća cena gasa, dok je tržište ugljenika u EU doprinelo najviše petini rasta cena električne energije. Brisel je predložio paket novih klimatskih politika koji će zemlje EU morati da razmotre i odobre pre stupanja na snagu.

Zalihe uglja u Rusiji dovoljne za narednih 350 godina

Zalihe uglja u Rusiji, na sadašnjem nivou proizvodnje, dovoljne su za narednih 350 godina.

To je Sputnjiku saopštio direktor departmana za spoljnoekonomsku saradnju i razvoj energetskih tržišta u Ministarstvu energetike Sergej Močaljnikov.

- Zalihe uglja u Rusiji su iznad 400 milijardi tona. To će nam biti dovoljno za veoma dug period. Pri savremenom nivou eksploatacije – za oko 350 godina. Samo 'Helga' ima 2,2 milijarde tona zaliha, samo jedna kompanija - naglasio je Močaljkov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija