• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.01.2022

10:30

JEZIVI SNIMCI SA LICA MESTA, ZGRADA U GUSTOM DIMU, SAMO PO KOJA ŠOK BOMBA GRUNE U PROTESTANTE! Ali je posle policija DOBILA BATINE!

Vesti

JEZIVI SNIMCI SA LICA MESTA, ZGRADA U GUSTOM DIMU, SAMO PO KOJA ŠOK BOMBA GRUNE U PROTESTANTE! Ali je posle policija DOBILA BATINE!

Podeli vest

U kazahstanskom gradu Alma Ata počeli su sukobi demonstranata i policije. Demonstranti pokušavaju da zauzmu zgradu akimata. Policija koristi gumene metke za razbijanje okupljenih.

Demonstranti pokušavaju da se probiju do akimata (regionalne uprave), a pripadnici policije koji ga čuvaju koriste specijalna sredstva, između ostalog, šok bombe.

Zgrada akimata prekrivena je gustim dimom.

Zgradu pokušava da zauzme oko tri hiljade učesnika protesta.

Policija je ranije zaustavila nekoliko stotina demonstranata naoružanih pendrecima u blizini centra grada. Međutim, i demonstranti su uhvatili i pretukli nekoliko pripadnika policije.

Policija je protiv demonstanata upotrebila specijalna sredstva, uključujući šok bombe.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da pažljivo prati razvoj situacije u Kazahstanu.
 

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potpisao je ukaz o uvođnju vanrednog stanja u Almatinskoj oblasti. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru.

Protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.
Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.

 


 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija