• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

08.01.2022

11:33

VIJAGROM POBEDILA KORONU! Medicinska sestra bila na ivici smrti zbog kovida-19, hteli da je isključe sa aparata, a onda...

Printskrin Youtube

Vesti

VIJAGROM POBEDILA KORONU! Medicinska sestra bila na ivici smrti zbog kovida-19, hteli da je isključe sa aparata, a onda...

Podeli vest

Portugalka Monika Almeida (37), koja živi i radi u Britaniji, imala težak oblik korone zbog kojeg je stavljena u veštačku komu. Lekari su je već bili otpisali, ali su ipak rešili da joj daju eksperimentalnu terapiju, od koje se čudesno oporavila posle 28 dana na respiratoru

Portugalka Monika Almeida (37), medicinska sestra koja živi i radi u Britaniji, preživela je kovid-19 zahvaljujući "vijagri"! Lekari su je zbog teškog stanja uveli u indukovanu komu i priključili na respirator, a budući da joj nije bilo bolje, praktično su je otpisali, te su planirali da je isključe sa aparata. U poslednjem momentu ipak su rešili da probaju eksperimentalni tretman, pa su joj dali veliku količinu "vijagre", koja ju je posle 28 dana kome vratila u život.

Mislila da je šala

Almeidi, koja ima astmu i primila je dve doze vakcine protiv kovida, 31. oktobra potvrđena je korona na PCR testu. Četvrti dan posle toga izgubila je čulo mirisa i ukusa, a počela je i da kašlje krv. Nivo kiseonika u krvi drastično joj je pao, te je odmah otišla u bolnicu, u kojoj inače radi, u Gejnsborou u Linkolnširu. Lekari su je tada zbrinuli i poslali kući. Međutim, ubrzo je zvala hitnu pomoć, koja ju je odvezla u tu istu bolnicu jer više nije mogla da diše.

Dobila je terapiju kiseonikom, koja nije mnogo pomogla, te je 16. novembra prebačena u jedinicu intenzivne nege, gde je uvedena u veštačku komu i priključena na respirator. Stanje joj se, uprkos tome, dodatno pogoršavalo, te su lekari zvali njene roditelje u Portugaliji i rekli im da doputuju u Britaniju kako bi se oprostili od ćerke.

Budući da doktori ipak nisu tako lako hteli da otpišu svoju koleginicu iz bolnice, koja je sve vreme pandemije predano brinula o pacijentima, rešili su da probaju eksperimentalnu terapiju, znajući da nemaju šta da izgube. Dali su joj veliku količinu leka koji se inače koristi za potenciju, a na koji je Almeida odlično reagovala. Za 48 sati pluća su ponovo počela da joj rade, te je posle 28 dana, 14. decembra, izašla iz kome.

Kad se probudila, lekari su joj otkrili da su joj dali eksperimentalnu terapiju, na koju je pristala pre nego što je uvedena u komu.

- Kad su mi rekli šta su uradili, počela sam da se smejem. Mislila sam da se doktori šale sa mnom. Međutim, bili su mrtvi ozbiljni. Rekli su: "Dobila si veliku dozu 'vijagre'" - ispričala je Almeida.

Božićno čudo

Ona je dodala da je za nju oporavak bio kao malo božićno čudo, budući da je do 25. decembra izašla iz bolnice i praznik provela sa svojim suprugom Arturom i dva sina od devet i 14 godina.

- Definitivno me je "vijagra" spasla. Otvorila mi je disajne puteve i moja pluća su počela da rade. Ako se pitate kako taj lek funkcioniše, objasniću vam: on omogućava veći protok krvi kroz ceo organizam, opuštajući zidove krvnih sudova. Zahvaljujući tome, disajni putevi su se otvorili i moja pluća su dobila kiseonik - kazala je Almeida.

Posle strašnog iskustva koje je imala, ona poziva sve ljude da se vakcinišu.

- Verujem da je i ta vakcina odradila deo posla. Ne poričem da ima ljudi koji umiru od vakcine ili da vakcinisani umiru od korone, ali je mnogo manje takvih nego onih koji umru od kovida nevakcinisani - rekla je Almeida.

 

U toku testiranje male plave pilule kod kovida

Lekari za "vijagru", ili malu plavu pilulu, koja pomaže muškarcima sa erektilnom disfunkcijom, veruju da može biti korisna i u lečenju kovida. Zato što širi krvne sudove, doktori kažu da može da olakša protok kiseonika do svih organa u telu, pa tako i do pluća. Testiranje "vijagre" na teško obolelima od korone već se radi u SAD i mnogim zemljama Evrope. Rezultati ispitivanja su zasad dali dobre rezultate, ali taj lek još nije zvanično odobren za upotrebu kod pacijenata obolelih od kovida-19.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠEST SIMPTOMA OMIKRON SOJA! Ako ovo osećate, brzo kod lekara!
Društvo

ŠEST SIMPTOMA OMIKRON SOJA! Ako ovo osećate, brzo kod lekara!

Nakon upozorenja iz Svetske zdravstvene organizacije da omikron soj nije blag, stiže i upozorenje od američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su upozorili na šest opasnih simptoma omikrona koji zahtevaju hitno traženje pomoći u bolnici, preneo je "Dejli ekspres"

08.01.2022

07:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija