• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ RT. com

21.01.2022

17:22

Zašto Rusija želi da zabrani kriptovalute?

Vesti

Zašto Rusija želi da zabrani kriptovalute?

Podeli vest

Centralna banka Rusije objavila je u četvrtak izveštaj u kome je regulator predložio da se zvanično zabrani izdavanje, promet, razmena i trgovina kriptovalutama i stabilcoinima (tokeni povezani sa fiat valutama), kao i zabrana organizovanja ovih operacija na ruskom tla

Kakve bi bile implikacije zabrane kriptovaluta?
 

Zabrana bi zapravo značila da Rusi neće moći da plaćaju kriptovalutama bilo koju robu, radove ili usluge – ni šoljicu kafe, ni vožnju taksijem. Takođe neće moći da vrše transfere novca u kripto, niti da organizuju kripto razmenu.

 

Hoćete li ići u zatvor ako se ne pridržavate zabrane kriptovaluta?

Ne. Regulator je predložio da kazni firme i pojedince koji krše zabranu.

 

Da li zabrana uključuje posedovanje kripto imovine?

Ako ste individualni investitor, onda je odgovor ne. I dalje možete da posedujete kriptovalute, ali samo kao imovinu. Nećete moći da ga koristite u Rusiji, ali ćete moći da ga koristite u inostranstvu. Međutim, predloženo je da se prate operacije ruskih građana sa kriptovalutama u stranim jurisdikcijama.

Foto: Pixabay

Ko ne može da poseduje kripto imovinu?

Regulator je predložio da se svim finansijskim preduzećima zabrani da poseduju ulaganja u kriptovalute ili da koriste povezane finansijske instrumente. Korišćenje ruskih finansijskih posrednika i infrastrukture finansijskog tržišta za obavljanje bilo kakvih operacija sa kriptovalutama takođe će biti protivzakonito.

 

Zašto Rusija želi da zabrani kriptovalute?

Centralna banka je bila glasna o pretnjama koje predstavljaju kriptovalute zbog anonimnosti transakcija. Regulator je upozorio da kripto postaje sve popularniji za nezakonite aktivnosti, uključujući prevaru, pranje novca i finansiranje terorizma. Štaviše, rasprostranjena upotreba kriptovaluta mogla bi da podri stabilnost rublje, što bi dovelo do odliva kapitala iz zemlje, kaže regulator. Usled odliva kapitala iz tradicionalnog finansijskog sistema na tržište kriptovaluta, postoji dalja opasnost za finansiranje realnog sektora privrede.

 

Koji su neposredni rezultati zabrane?

Kako je zabrana za sada samo predlog, ona još nije dovela do finansijskih posledica. Međutim, kako je istakla centralna banka, ruski građani zauzimaju značajan udeo na globalnom tržištu kriptovaluta. Obim operacija ruskih pojedinaca sa kriptovalutama može dostići 5 milijardi dolara, navodi se u izveštaju. Rusija je takođe treći najveći rudar bitkoina na svetu, sa oko 11% njegovog obima rudarenja. Dok bi pojedinačni vlasnici kriptovaluta morali samo da kupe avionsku kartu da bi koristili svoje kriptovalute van Rusije (što je takođe neprijatnost, ali relativno mala), rudari bi morali mnogo da potroše na premeštanje svojih aktivnosti preko granice u neke kripto-prijateljskiju državu.

Foto: Pixabay

Kakva je bila reakcija javnosti na predloženu zabranu kriptovaluta?

Kao što se očekivalo, izgledi za zabranu kriptovaluta susreli su se sa talasom suprotstavljenih javnih mnjenja. Kripto-entuzijasti navode da je pristup centralne banke neprofesionalan i da ni u kom slučaju neće moći da prati i spreči sve kripto operacije. Dok podržava ideju kripto regulacije – na primer, da se izvuku nelegalne transakcije – zajednica je zgrožena idejom da vlasti mogu zabraniti aktivnosti koje su bezbedne i legalne. Drugi, međutim, kažu da Rusija ima pravo da brani svoju nacionalnu valutu.

 

Može li se primeniti zabrana kriptovaluta?

Centralna banka sada želi da razgovara sa tržištem da li njeni učesnici podržavaju predloženu zabranu kriptovaluta. Međutim, stručnjaci su već upozorili da će vlasti teško moći da je sprovedu čak i ako zabrana bude zvanično uvedena. Na primer, regulator praktično nema alate za otkrivanje transakcija sa kriptovalutama. Stručnjaci upozoravaju da bi vlasti morale u potpunosti da zaustave sve transfere između pojedinaca kako bi ograničile p2p transakcije i plaćanja na kripto berze širom Rusije. Akcija u takvim razmerama ne bi bila odobrena, čak ni za Banku Rusije

 

Može li Rusija da zaustavi kripto-rudarstvo?

Ova situacija je takođe komplikovana, jer većina rudara u Rusiji ne koristi moć komercijalnih centara podataka, već umesto toga organizuje sopstvene sajtove. „Teoretski, takvi sajtovi se mogu identifikovati, ali je pitanje koliko će to koštati, koliko će to biti svrsishodno. Nemoguće je daljinski razlikovati rudarsku farmu od, na primer, staklenika – oboje troše struju ravnomerno i non-stop; to jest, moraćete da dobijete lični pristup svakom objektu“, rekao je za RBC Dmitrij Bederdinov, izvršni direktor Saveta za data centre i Cloud Technologies. Zamislite da policajac ide od vrata do vrata da proveri da li rudarite kriptovalute ili uzgajate jagode.

Foto: Pixabay

Koje su dugoročne posledice po Rusiju?

Analitičari upozoravaju da će se u slučaju zabrane kripto sektor u Rusiji pretvoriti u ogromno crno tržište, što bi moglo biti daleko gore od trenutnog neregulisanog stanja. Takođe, ograničenja koje je predložila centralna banka teško da će rešiti problem odlaska novca iz nadzora ili porasta kripto investicija, posebno s obzirom na to da bi regulator dozvolio Rusima da poseduju kriptovalute i da ih koriste u inostranstvu – utoliko za odugovlačenje odliva kapitala. Sve u svemu, većina analitičara veruje da je Rusiji potrebna jasna regulacija kriptovaluta, a ne potpuna zabrana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija