• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

04.02.2022

18:20

NOVE PROVOKACIJE U DONBASU, JOŠ JEDNA PODVALA ZAPADA! Obaveštajci iz Luganska došli do važnih informacija

Informer/Fotomontaža

Vesti

NOVE PROVOKACIJE U DONBASU, JOŠ JEDNA PODVALA ZAPADA! Obaveštajci iz Luganska došli do važnih informacija

Podeli vest

Dopisnici američkih, britanskih i estonskih medija u Donbasu pripremaju inscenirane snimke o "agresiji Rusije", saopštili su u Narodnoj miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR)

- Naša obaveštajna služba je registrovala prisustvo predstavnika medija iz SAD, Velike Britanije i Estonije u oblastima delovanja 95. brigade Oružanih snaga Ukrajine - rekao je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

On je dodao da je komandir te brigade dobio nalog da obezbedi sigurnost i rad novinara "koji su dužni da prikažu Zapadu agresiju Rusije i narodnih republika".

U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici su takođe više puta izjavljivali da zapadni i ukrajinski mediji pripremaju lažne video snimke o situaciji u Donbasu. Društvena mreža Fejsbuk je blokirala stranicu Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, dok je Jutjub je blokirao nekoliko informacionih kanala LNR-a i DNR-a, navodi Sputnjik.

Kijev gomila naoružanje duž linije razdvajanja

Obaveštajna služba Narodne milicije LNR uočila je protivavionske topove ZU-23-2 kod snaga pod kontrolom Kijeva u oblasti spornog grada Zolotoje koji kontroliše Kijev na kontakt liniji u Donbasu, izjavio je predstavnik pres službe Narodne milicije LNR.

Prema njegovim rečima, ovakve akcije ukrajinskih snaga narušavaju treću tačku dopunskih mera za bezbednost primirja u Donbasu. Ranije su Lugansk i Donjeck više puta optuživali ukrajinsku vojsku za postavljanje oklopnih vozila i naoružanja koje je zabranjeno Minskim sporazumima u naseljima na kontakt liniji.

Podsetimo, raspoređivanje teškog naoružanja kod kontakt-linije u Donbasu zabranjeno je Minskim sporazumima i dopunskim merama za osiguravanje primirja koje su stupile na snagu u leto 2020. godine. Pored toga, na snazi je potpuna zabrana pucanja, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Međutim, samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika više puta su optuživale Oružane snage Ukrajine za kršenje tih odredbi.

Foto: mvs.gov.ua

Pripreme Kijeva za ofanzivu u završnoj fazi

Filiponenko je izjavio da su pripreme Oružanih snaga Ukrajine za ofanzivu na Donbas ušle u završnu fazu.

On je naveo da je veći deo protivtenkovskih raketnih kompleksa "Džavelin", američkih raketa TOW i protivtenkovskih raketnih sistema malog dometa NLAW, koji su dobijeni od SAD i Velike Britanije, dostavljeni Oružanim snagama Ukrajine na kontakt liniji u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

Foto: Printskrin video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20