• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/RTS/wikipedia/nationalgeographic

06.02.2022

13:26

Ona nema pasoš, ali ima dva rođendana! 10 nesvakidašnjih ČINJENICA o životu i vladavini kraljice Elizabete Druge!

informer/printscreen

Vesti

Ona nema pasoš, ali ima dva rođendana! 10 nesvakidašnjih ČINJENICA o životu i vladavini kraljice Elizabete Druge!

Podeli vest

Elizabeta Druga važi za monarha koji trenutno vlada duže od bilo kog drugog u britanskoj istoriji. Predstavljamo deset interesantnih činjenica iz njene sedmodecenijska vladavine

Ovih dana obeležava se tačno sedamdeset godina od kada je kraljica Elizabeta Druga stupila na presto nakon smrti oca, kralja Džordža Šestog. 

Malo ko zna da je kraljica Elizabeta 2021. godine odbila da primi nagradu za "najstariju ženu godine" koju dodeljuje časopis Oldi uz obrazloženje "da je čovek star onoliko koliko se oseća starim".

Foto: Tanjug/AP

Predstavljamo vam 10 zanimljivosti iz života britanskog monarha koji se već 70 godina nalazi na tronu

 

 

 

Iznenada kraljica

Kada je rođena, 1926. godine, tada princeza Elizabeta i njena porodica nisu očekivali da će jednog dana baš ona biti monarh. Mislili su da će živeti relativno normalnim, i svakako, privilegovanim životom. Sve se promenilo u decembru daleke 1936., kada je njen ujak, kralj Edvard Osmi abdicirao, a njen otac tako postao kralj. Ovo je od desetogodišnju Elizabetu kandidovalo za sledećeg naslednika britanske krune.

 

 

Kraljica i Drugi svetski rat

Današnja kraljica imala je specifičnu ulogu u ratnim događajima. Ona se pridružila i Pomoćnoj teritorijalnoj službi, tamo se obučavala za mehaničara i postala prva žena članica kraljevske porodice koja se pridružila oružanim snagama kao aktivni član. Do danas je ostala jedini ženski član kraljevske porodice koji je prošao vojnu obuku. Takođe, Elizabeta je danas jedini živi šef države koji je služio u Drugom svjetskom ratu.

 

 

Ona se, jednom prilikom, obratila deci Komonvelta zajedno sa svojom sestrom, princezom Margaret putem BBC-eve emisije, i tom prilikom pokazala empatiju za svoje vršnjake:

-Trudimo se da učinimo sve što možemo da pomognemo našim mornarima, vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe pokušavamo da snosimo svoj deo tereta koji donosi rat - iskreno se zahvalila mlada Elizabeta, koja je tada imala samo 13 godina. Ovo obraćanje bilo je namenjeno svoj evakuisanoj deci, kao i deci koja su izgubila svoj dom.  

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta ima korgije i da je ove pse imala tokom čitave svoje vladavine. Međutim, pored korgija poseduje i dva dorgija...

 

Krunisanje u Vestminsterskoj opatiji

U Vestminsterskoj opatiji krunisana je 2. juna 1953. godine i tako postala trideset deveti suveren, i šesta kraljica krunisana u toj opatiji. Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana davne 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, prva je kraljica koja je videla svoje unuče na tronu, međutim, umrla je pre samog krunisanja.

Duže od šest decenija uz kraljicu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, koje je preminuo 2021., u 100. godini života, u braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina. On je zato bračni drug koji je bio u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom. Ljubav kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka i već na prvi pogled. Vojvoda od Edinburga zalagao se da kraljevska porodica bude prisutnija na televiziji umesto na radiju. On je i prvi njen član koji je uradio televizijski intervju.

 

 

Kraljica i pisma

Britanska kraljica primi oko 300 pisama svakodnevno. Doduše, na njih odgovara osoblje, ali ona bira koje želi da pročita.

Kraljičin omiljen instrument i dnevni rituali

Elizabeta Druga se svako jutro budi uz zvuke, verovali ili ne, gajdi. Gajde ne sliša putem nekog uređaja, već muzičar svira ispod njenog prozora svako jutro nešto pre devet sati. Kraljica ima i svoju privatnu pesnikinju, Kerol En Dafi. Kerol je pisala pesme i poeme za posebne događaje koji se tiču kraljevske porodice.

Prema rečima jedne kraljičine rođake, Elizabeta voli da popije čašu džina pre ručka. Dok tokom jela pije vino i martini. Uveče obavezno popije čašu šampanjca.

Foto: AP PHOTO

Elizabeta Druga važi za monarha koji trenutno vlada duže od bilo kog drugog u britanskoj istoriji.
Ona ima i dva rođendana

Kraljica Elizabeta Druga slavi dva rođendana. Jedan u aprilu, a drugi u junu. Prvi joj je pravi, dana kada je rođena, dok je drugi napravljen kako bi ispoštovala tradicija koju je uveo njen predak. Tradicija nalaže da monarh sa svojim podanicima proslavi rođendan tokom leta kada je lepo vreme uz specijalnu vojnu paradu.

Kraljica nema pasoš 

Pored činjenice da je kraljica obišla najveći broj država, više od bilo kog drugog svetskog lidera,  ona ne poseduje pasoš. U Velikoj Britaniji se svi pasoši izdaju u njeno ime, ona je jedina osoba u toj zemlji kojoj pasoš nije potreban da bi putovala. Takođe, sve vozačke dozvole se izdaju u kraljično ime pa se ne očekuje da kraljica svoju dozvolu pokaže ikada ikome. Kraljica vozi i dan danas. Priča se da je jednom prilikom provozala nekadašnjeg saudijskog princa Abdulaha. On je bio prilično iznenađen. 

Foto: independent.co.uk

Kraljici nije potrebna dozvola da bi upravljala automobilom.
Prenos krunisanja protiv volje kraljice

Kraljica je došla na presto vrlo mlada, a samo krunisanje je pratila velika drama. Naime, Elizabeta, zbog činjenice da je bila veoma stidljiva pred kamerama, nije želela da njeno krunisanje prenose televizije, međutim, članovi kraljevske komisije predvođeni njenim mužem Filipom su smatrali da je to potrebno. Na kraju je postignut dogovor da se kamere omoguće samo u jednom delu Vestminsterske opatije i da se nikako ne snima blizu krajličinog lica. Ona čak nije želela čak ni da se fotografiše njeno venčanje, što govori u prilog činjenici da zaista nije volela da bude snimljena.

 

 

Svet nije video ovakvu haljinu

Predivna haljina koju je kraljica nosila na krunisanju, dizajnirao je britanski modni dizajner Norman Hartnel, napravljena je od belog satena i izvezena zlatnim i srebrnim koncem sa amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta. Malo ko zna da je posle krunisanja, kraljica nosila haljinu još šest puta, uključujući otvaranje parlamenta na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta je jedini vladajući monarh koji je imao krunisanje kada je stupio na tron, više od godinu dana nakon što je i došla na presto...
 
Preživela je i pokušaj atentata

Tokom jedne vojne parade, 80.tih godina, dok je predvodila kraljevsku povorku na konju, začuli su se pucnjevi ispaljeni u pravcu kraljice. Ispostavilo se da je uradio, mlađi muškarac, Markus Sardžent, koje je bio zaintrigiran ubistvima slavnih ličnosti, te je na kraljicu tokom vojne parade ispalio seriju metaka. Srećom, meci nisu bili pravi, nego ćorci. Bez obzira na tu činjenicu, mladić je osuđen na pet godina zatvora.

Foto: AP/Photo

Jahanje konja jedan je od omiljenih hobija britanske kraljice.

Još zanimljivih činjenica o kraljičinom životu, na primer, zašto nosi odeću jarkih boja, pročitajte OVDE. Detalje o kraljičinom mobilnom telefonom, možete pročitati OVDE. Ako želite da znate Elizabetin recept za dugovečnost, OVDE možete saznati detalje. Sve o jednom od najčudnijih kraljevskih pravila, pogledajte OVDE.

 

Delovi maratonskog, osmočasovnog televizijskog prenosa, sa ceremonije krunisanja Elizabete Druge, 2. juna 1953.godine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija