• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.02.2022

21:45

SAD ODOBRILE prodaju oružja u vrednosti od 100 miliona dolara! Tajvan POZDRAVLJA ovu odluku, a Kina UPOZORILA da bi dve vojne sile mogle ući u konflikt!

Vesti

SAD ODOBRILE prodaju oružja u vrednosti od 100 miliona dolara! Tajvan POZDRAVLJA ovu odluku, a Kina UPOZORILA da bi dve vojne sile mogle ući u konflikt!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju vojne opreme i usluga Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za “održavanje i unapređenje” raketnog odbrambenog sistema “patriot” koje koristi to ostrvo, saopštio je Pentagon

U saopštenju američke Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) se navodi da je dostavila potrebnu potvrdu kojom se o tome obaveštava Kongres, a nakon dobijanja odobrenja od Stejt departmenta za prodaju koju je zatražila ambasada Tajvana u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

Nadogradnja sistema protivvazdušne odbrane “patriot” bi “pomogla da se poboljša bezbednost primaoca, kao i u ocuvanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomije i napretka u regionu”, navodi se u saopštenju DSCA.

“Predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost“, navodi ta američka agencija.

Foto: Printscreen You Tube



Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je poručilo da “veoma pozdravlja” ovu odluku, i da će Tajvan, “suočavajući se sa kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokativnim akcijama Kine, održati svoju nacionalnu bezbednost čvrstom i nastaviti da produbljuje blisko bezbednosno partnerstvo između Tajvana i Sjedinjenih Država”.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je odluka o nabavci novijih raketa “patriot” doneta tokom sastanka sa američkim zvaničnicima iz administracije predsednika Donalda Trampa u 2019. godini, i da očekuje da će sporazum "stupiti na snagu" u roku od mesec dana.

Ambasador Kine u SAD upozorio je prošlog meseca da bi dve vojne sile mogle ući u vojni konflikt ako Vašington nastavi da podržava nezavisnost Tajvana, podseća britanska agencija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija