• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/24ru

12.02.2022

08:47

HTEO DA MINIRA ZGRADU PUTINOVE TAJNE SLUŽBE FSB, OSUĐEN ZA TERORIZMA NA PET GODINA! Samo, on je dečak i igrao je Majnkraft - roditelji, pazite šta vam deca...

Printscreen/fotomontaža

Vesti

HTEO DA MINIRA ZGRADU PUTINOVE TAJNE SLUŽBE FSB, OSUĐEN ZA TERORIZMA NA PET GODINA! Samo, on je dečak i igrao je Majnkraft - roditelji, pazite šta vam deca...

Podeli vest

Šesnaestogodišnji Nikita Uvarov osuđen je na pet godina robije jer je navodno planirali da dignu u vazduh virtuelnu zgradu ruske službe bezbednosti FSB u popularnoj kompjuterskoj video igrici "Minecraft"

Šesnaestogodišnji Nikita Uvarov osuđen je na pet godina robije jer je navodno planirali da dignu u vazduh virtuelnu zgradu ruske službe bezbednosti FSB u popularnoj kompjuterskoj video igrici "Minecraft".

Nikita Uvarov je osuđen na pet godina zatvora u kaznenoj koloniji zbog „obuke za terorističke aktivnosti“, rekao je advokat Pavel Čikov.

Ostalu dvojicu optuženih oslobodio je vojni sud u Sibiru. Oni su uslovno osuđeni zbog saradnje sa istražiteljima, objavio je Pavel Čikov na sajtu Telegram. Ročište je održano iza zatvorenih vrata.

Nikita Uvarov i još dvoje tinejdžera uhapšeni su u sibirskom gradu Kamsku u leto 2020. zbog deljenja letaka podrške moskovskom matematičaru i anarhističkom aktivisti osuđenom za vandalizam. Trojka je zakačila jedan od letaka na lokalnu zgradu ruske agencije unutrašnje bezbednosti, FSB, naslednika zloglasnog KGB-a u sovjetsko vreme.

Policija im je zaplenila telefone i saopštila da je u njima pronašla razmenu razgovora o planovima za dizanje u vazduh zgrade FSB-a, koju su kreirali u igrici za pravljenje blokova Minecraft-a. Prema istražiteljima, ovaj trio je naučio da pravi improvizovane eksplozivne naprave i vežbao njihovo detoniranje u napuštenim zgradama.

Tinejdžerima je prvobitno zaprećeno oštrijim optužbama za „učestvovanje u terorističkoj organizaciji“, ali je slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza.

Uvarov je negirao da je nameravao da išta digne u vazduh.

U završnoj reči na sudu, osuđeni Uvarov je, prema pisanju lista Nova gazeta, govorio o pritiscima vlasti tokom istrage i negirao da je terorista i da namerava da bilo šta digne u vazduh.

Ovo nije prvi put da su se mladi Rusi našli iza rešetaka zbog kontroverznih optužbi za terorizam. U avgustu 2020. godine, tri mlada aktivista optužena da pripadaju anarhističkoj grupi osuđena su na zatvor zbog navodnog planiranja svrgavanja predsednika Vladimira Putina. U februaru iste godine, sedam mladih anarhista i antifašista osuđeno je na kazne od šest do 18 godina zatvora zbog terorističkih i drugih optužbi.

Mnogi su rekli da su u pritvoru mučeni elektrošokovima i premlaćivani da bi ih naterali da priznaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

HITNO! RUSKE I AMERIČKE DIPLOMATE NAPUŠTAJU UKRAJINU!
Planeta

HITNO! RUSKE I AMERIČKE DIPLOMATE NAPUŠTAJU UKRAJINU!

Zaposleni u ruskoj diplomatskoj misiji počeli su da napuštaju Ukrajinu, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na neimenovani obavešteni izvor! u isto vreme, rano jutros Sjedinjene Američke Države najavile su evakuaciju ambasade u Kijevu zbog straha od ruske invazije, javlja AP

12.02.2022

08:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija