• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.03.2022

12:53

OBJAVILI PISMO, TVRDE da je DODIK preko Rusije pisao Guterešu da je BiH neutralna!

Vesti

OBJAVILI PISMO, TVRDE da je DODIK preko Rusije pisao Guterešu da je BiH neutralna!

Podeli vest

U pismu koje je Guterešu navodno prosleđeno 28. februara, stoji da - zbog čvrstog stava Republike Srpske, relevantnih institucija BiH odgovornih za spoljnu politiku, nije zauzet jednoglasan stav o dešavanjima na istoku Ukrajine u smislu osude Rusije

Sarajevski portal Klix.ba objavio je danas pismo za koje tvrdi da je u ime srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu uputio ruski ambasador u UN-u Vasilj Nebenzija, a u kojem se ističe da je "BiH neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini".

Sarajevski portal navodi da se u pismu kaže da "podržavajući u potpunosti sve sporazume koji se odnose na hitan prekid nasilja i ratnih dejstava između Ukrajine i Rusije, Bosna i Hercegovina, koja je stradala u svim ratovima tokom cijelog 20. veka, a posebno tokom posljednjeg, ne treba da birati stranu".

- Bosna i Hercegovina treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u ovom sukobu, već da da podršku miru i mirovnom rešenju u ovoj situaciji -citira Klix.ba navode iz pisma za koje tvrdi da ga je napisao Dodik.

U pismu Dodik, prema sarajevskom portalu, ističe i da je izjava ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini "lični, jednostrani i neautorizovani potez".

Foto: Tanjug/AP

Tekst potpisa


Dalje navodi da svi nacionalni, pa čak i međunarodni akteri, moraju biti svjesni ove činjenice i delovati odgovorno zarad stabilnosti i mira, ne samo u istočnoj Ukrajini, nego i u Bosni i Heregovini.

- Ako dogovor izostane i ovakva pisma se zanemare, onda imamo situaciju nezakonitih predstavljanja, zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH - navodi se u dokumentu. Upozorava se i da "svaki potez međunarodne zajednice, koji ne poštuje pomenutu činjenicu o unutrašnjoj strukturi vlasti u BiH, predstavlja rizik za stabilnost, bezbednost i mir Bosne i Hercegovine".

-U tom smislu, ljubazno molim vašu ekselenciju da kao predsednik UN obezbedite da sva relevantna tela u sistemu Svetske organizacije budu obaveštena o odsustvu ovlašćenja kojima je uobičajeno dozvoljeno bilo kojem zvaničniku da govori u ime svoje zemlje, ali ne i Svenu Alkalaju, koji stalno i iznova zloupotrebljava položaj da bi ugrozio proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini - napisao je Dodik, tvrdi Klix.ba.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija