• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.03.2022

07:00

Rusi u Evropi i SAD suočavaju se sa stravičnom diskriminacijom! Antiruska histerija na Zapadu: ZABRANILI čak i Dostojevskog i RUSKE MAČKE

printscreen

Vesti

Rusi u Evropi i SAD suočavaju se sa stravičnom diskriminacijom! Antiruska histerija na Zapadu: ZABRANILI čak i Dostojevskog i RUSKE MAČKE

Podeli vest

Evropske zemlje i Amerika izbacuju ruske studente sa fakulteta, nacionalizuju rusku imovinu, ukidaju nastupe ruskih umetnika, zabranjuju knjige ruskih pisaca, a čak ni ruskim mačkama ne daju da učestvuju na izložbama

Zapad je zahvatila neviđena antiruska histerija zbog rata u Ukrajini.

Evropske zemlje i SAD pokrenule su stravičnu kampanju diskriminacije protiv Rusa, pa tako ruske studente izbacuju sa fakulteta, ukidaju nastupe ruskih umetnika, odbijaju da usluže Ruse u kafićima i restoranima, nacionalizuju rusku imovinu, čak zabranjuju i knjige Fjodora Dostojevskog, dok ruskim mačkama ne daju da učestvuju na izložbama?!

Nisu krivi, ali...

Svesni smo da obični ruski građani nisu krivi za kriminalne radnje njihove vlade, ali je vreme da iskažemo stav
Uprava nemačkog restorana

Otkazani koncerti, baleti...

Međunarodna federacija uzgajivača mačaka (FIFe) odlučila je juče da "protera" ruske mačke sa svih svetskih takmičenja.

- Izvršni odbor FIFe šokiran je i užasnut time što je vojska Ruske Federacije izvršila invaziju na Ukrajinu i započela rat. Zbog toga mačke čiji su vlasnici Rusi ili se uzgajaju u Rusiji neće moći da učestvuju na izložbama i takmičenjima FIFe, a neće moći ni da se registruju u knjizi pedigrea - saopštila je FIFe.

Osim toga, Univerzitet Bikoka u Milanu zabranio je italijanskom piscu Paolu Noriju da drži predavanja o proslavljenom ruskom književniku Fjodoru Dostojevskom. Univerzitet je to obrazložio time da "trenutna situacija nije dobra za predavanja o Dostojevskom, jer bi mogla da izazove podele".

Istovremeno, čuvena operska kuća Milanska skala zabranila je ruskom dirigentu Valeriju Gergijevu da nastupi jer je "odbio da osudi rusku agresiju na Ukrajinu".

Ruski umetnici se i u ostatku sveta suočavaju sa diskriminacijom. Osim što je ruskim predstavnicima zabranjeno učešće na Evroviziji, Londonska opera skinula je sa repertoara baletsku predstavu čuvenog Boljšoj teatra, ruskim slikarima otkazano je učešće na izložbama u Britaniji, dok je ruska operska pevačica Ana Netrebko bila primorana da otkaže nastupe u Berlinu, ali i u drugim evropskim gradovima nakon što se našla na meti kritika jer je navodno u dobrim odnosima sa Vladimirom Putinom.

Vlasnici nemačkih firmi počeli su da otpuštaju radnike ruske nacionalnosti, a prodavnice odbijaju da prodaju ruske proizvode. Dodatno, sve više restorana u Nemačkoj odbija da usluži Ruse.

- Svesni smo da obični ruski građani nisu krivi za kriminalne radnje njihove vlade, ali je vreme da iskažemo stav. Ovo je naš doprinos miru u Evropi za našu decu - saopštio je restoran u Bitighajm-Bisingen, gradu na jugozapadu Nemačke.

Ni restorani u Portugalu ne puštaju Ruse da uđu. Korisnici društvenih mreža iz te zemlje podelili su fotografije restorana ispred kojih piše: "Ne služimo Ruse."

Otimaju pumpe

Posledice rusofobije osetili su i ruski učenici i studenti u Evropi. Univerziteti u Češkoj, Belgiji i Francuskoj počeli su da izbacuju studente ruske nacionalnosti, a na to se, kako je najavljeno u Briselu, spremaju i druge zemlje EU. S druge strane, u Poljskoj je zatvorena jedna ruska škola.

Osim toga, neke države se spremaju da nacionalizuju rusku imovinu. Na primer, u Rumuniji je nacionalna uprava za zaštitu potrošača počela da sprovodi istrage na benzinskim pumpama "Gasproma" i "Lukoila". Tamošnji mediji pišu da će istraga biti proširena na sve ruske biznise, a da je krajnji cilj nacionalizacija vredne ruske imovine.

S druge strane Atlantika, u Americi, Rusi nisu ništa manje izloženi diskriminaciji. U Vašingtonu su, na primer, polupani prozori na jednom ruskom restoranu i skinuta je ruska zastava sa njega. Restorani i barovi širom SAD iz ponude su izbacili rusku votku, a kongresmeni predlažu izbacivanje svih ruskih studenata sa američkih univerziteta.

Foto: Beta

Lavrov: Amerika pokorila Evropu, kao što je Hitler to hteo da uradi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je uporedio Ameriku sa nacističkom nemačkom.

- Hitler je imao cilj da kontroliše celu Evropu. Sada Amerikanci imaju Evropu pod kontrolom. U ovoj situaciji EU je pokazala da samo ispunjava svoju ulogu - rekao je Lavrov.

On je dodao da se pojedini svetski lideri spremaju za rat protiv Rusije, te upozorio da će treći svetski rat biti nuklearni.

- Razgovori o nuklearnom ratu su već u toku. Treba pažljivo slušati izjave određenih ljudi. Na prvom mestu šefa NATO Jensa Stoltenberga, a nakon toga i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji želi nuklearno oružje. Nuklearni rat je konstantno u glavama zapadnih političara, ne u ruskim - kazao je Lavrov.

Ruski diplomata je zaključio da će histerija oko Ukrajine proći i da će NATO na kraju morati da razgovara sa Rusijom.

- Moskva je za to spremna - naglasio je Lavrov.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko

pre 2 godine

zar ne vidite , zapadna ujedinjena robovlasnicka rimskosolomonska leopoldijansko habsburska monarhisticka kriminalna venecijanska jezuitska nacisticka oligarhija na celu sa najvecim svetskim zlom rimskoimperijalnom monarhijom Vatikanom su prvo iskoristili eksperiment Jugoslavije na bazi etnickih ujedinjavanja pa su onda raspirivali etnicku mrznju i konflikte iznutra i sistem se raspao sam od sebe i ratovao sam sa sobom a rimskimperijalni Nato nacisti i teroristi okupatori tada diskriminisali i vrsili genocid nad pravoslavnim narodom i porobili sve zemlje bivse Jugoslavije i postavili svoje nacisticke i teroristicke rimskosolmonske Windsor -Kuracdjorjdewitz agente monarhe pedofile i okupatorske vatikanske nacisticke krune na zastave hrvatske , srbije, saudijske bosne , brizelske EU , habsburski znak je na zastavi Kosova . I posle toga sada ta ista belgijska brizelska lepoldijanska habsburska robovlasnicka rimskosolomonska vatikansko jezuitska nacisticka oligarhija monarhija je opet po modelu etnickih ujedinjavanja stvarala EU pa sada opet po istom principu raspiruje etnicke konflikte i diskriminise i napada pravoslavnu decu i pravoslavni narod a kada pravoslavni narod pocne da sa pravom na samoodbrambenu brani od agresije nacista i terorista , onda zapadni vatikanski solomonisti i satanisti i Nato nacisti teroristi optuzuju nevin pravoslavni narod za agresiju .

Perica

pre 2 godine

Čitajući ovu vest o šikaniranju ruskih građana zgrozio sam se. Ovo je postojalo samo u vreme Hitlera kada su proganjali Jevreje. Ne čini li vam se da se istorija ponavlja samo što je ovaj put predvodnik EU i Amerika?!

ddd

pre 2 godine

Hitler bi im pozavideo! Njegov zakon od rasizmu i diskriminaciji popeli su na visoki nivo!

Olesya

pre 2 godine

Спасибо вам, дорогие сербы, за поддержку и добрые слова. Привет из Сибири! Как только все закончится, очень хочется побывать в Сербии и познакомиться с вашим дружелюбным народом, который сейчас находится немного в тени по сравнению с вашими морскими соседями. Но последние события заставили нас интересоваться вашей страной. Ещё раз спасибо и приезжайте к нам в гости!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija