• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Standard.rs

07.03.2022

18:30

DA NEMCI ŠALJU ORUŽJE KOJIM UBIJAJU RUSE BILO JE NEZAMISLIVAO DO PRE PAR SEDMICA, SADA JE TO...! Tektonske promene u spoljnoj politici Berlina!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

DA NEMCI ŠALJU ORUŽJE KOJIM UBIJAJU RUSE BILO JE NEZAMISLIVAO DO PRE PAR SEDMICA, SADA JE TO...! Tektonske promene u spoljnoj politici Berlina!

Podeli vest

Ulazak ruske vojske u Ukrajinu naterao je Šolca da za 180 stepeni promeni višedecenijsku nemačku spoljnu politiku. Ideja da Nemci šalju oružje koje ubija Ruse bila je nezamisliva do pre par sedmica

Samo koji sat pošto je 21. februara završio telefonski razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, iz Moskve je stigao snimak kako ruski predsednik Vladimir Putin priznaje ukrajinsku Donjecku i Luganjsku oblast kao nezavisne države. To je šokiralo zvanični Berlin, a posramljeni kancelar, koji je ostao kratkih diplomatskih rukava, bio je prinuđen na potez koji će mu vratiti kredibilitet.

Međutim, to što je sutradan Šolc uzvratio zaustavljajući proces davanja sertifikata za rad gasovoda Severnog toka 2 činilo se revolucionarnim i ubojitim tek nepuna dva dana. U novinskim i TV komentarima, kao i na društvenim mreama, njegov potez hvaljen je kao hrabar, državnički i odlučan, naročito uzimajući u obzir da samo nedelju dana ranije prilikom susreta sa američkim predsednikom on nije hteo ni da izgovori reč gasovod, a kamoli da „potopi" Severni tok 2.

Istini za volju, u prvi mah Šolcov potez nije bio potpuno potapanje ovog već završenog projekta vrednog 10 milijardi evra već više kupovanje vremena. Odlaganjem puštanja novog gasovoda u rad do otprilike sledeće zime, Nemačka ne bi ništa izgubila, jer i dalje dobija ruski gas preko gasovoda Severni tok 1 i Jamal.

I možda bi ovaj marketinško-politički trik Šolcu na neko vreme obezbedio kredibilitet pouzdanog zapadnog saveznika na domaćem i međunarodnom terenu i bez menjanja tradicionalne politike socijaldemokrata, ali mu je Putin ponovo zamrsio konce. Odluka da napadne Ukrajinu učiniće zaustavljanje Severnog toka 2 samo malim kamenčićem u lavini sankcija koje će Zapad, pa i sama Nemačka, uvesti Ruskoj Federaciji. Lavini u kojoj se naopačke okrenula i spoljna, bezbednosna, pa delom i energetska politika Nemačke.

Politički zemljotres

Kada su ruske rakete počele da padaju po aerodromima, vojnim i civilnim postrojenjima širom Ukrajine a ne samo u Donbasu, u nemačkoj ali i celokupnoj zapadnoj javnosti kao da je eksplodirala bomba očekivanja i pritisaka na Nemačku da učini nešto. Bilo ih je i pre toga, naročito kada je Nemačka najavila da će Ukrajini, kao pomoć, poslati poljsku bolnicu i 5.000 šlemova.

MOSKVA OPTUŽILA AMERE I UKRAJINU DA SU PRAVILI BIOLOŠKO ORUŽJE! General Konašenkov tvrdi da Rusija sada ima čvrste dokaze!

Ali, kada je ruska invazija na Ukrajinu počela, počela je i medijsko-diplomatska invazija na nemačku vladu, ne samo po pitanju kupovine ruskog gasa, već i po pitanju naoružanja.

Dok je američki pritisak uglavnom bio van domašaja javnosti, Poljska i baltičke i skandinavske zemlje su javno insistirale da Nemačka prekine da se snabdeva gasom iz Rusije, a da Ukrajini pošalje oružje. Kako su govorili, da prestane da bude „nepouzdani saveznik" u NATO-u.

Foto: reuters/Fotoilustracija/Clipart

I nemački političari su najednom promenili retoriku. Pa je tako šef poslaničke grupe socijaldemokrata u Bundestagu Rolf Micenih, poznat po jakim proruskim stavovima, počeo da govori da je „ruski predsednik ratni zločinac", te da će „platiti visoku cenu za ovo". I doskorašnja demohrišćanska ministarka odbrane i bliska saradnica Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer je saopštila da je besna „što smo napravili istorijski promašaj".

- Nakon Gruzije, Krima i Donbasa, ništa nismo pripremili što bi zaista odvratilo Putina - istakla je ona, požalivši se da su nemački političari „zaboravili na lekcije (bivših kancelara) Šmita i Kola da pregovori uvek imaju prednost, ali morate da budete vojno dovoljno jaki tako da nepregovaranje ne bude opcija za drugu stranu".

Čak se i prvi čovek nemačke vojske, general-pukovnik Alfons Mais, na društvenoj mreži Linkdin emotivno požalio na nedovoljnu pripremljenost nemačke vojske za akciju, kao i to da „smo svi (u NATO-u) videli šta dolazi", ali „nismo bili u stanju da izvedemo zaključke iz aneksije Krima".

Pritisak na nemačku vladu bio je toliki da se u pojedinim političkim krugovima u Berlinu ovih dana sa dozom crnog humora govorilo da je „došlo poslednje vreme kada ceo svet od nas Nemaca očekuje da se teško naoružamo, promarširamo kroz Poljsku i, ako je potrebno, ratujemo sa Rusima".

ČETIRI AMERIKANCA, DVA RUSA I NEMAC - ZAROBLJENI SU NA MSS! O njima niko nije vodio računa kada su... Šta ako stanica krene prema zemlji?!

Upravo nacistička prošlost je razlog zašto Nemci već decenijama stidljivo ulažu u svoje vojne kapacitete i drže se politike da oružje proizvedeno u Nemačkoj ne izvoze u konfliktne zone.

„Putinov rat", kako ga naziva Šolc, ne samo da je pokrenuo tektonske ploče nemačke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike već ih je naglavačke okrenuo.

Kraj jedne epohe

Subota 26. februar će sasvim sigurno biti izučavana u nemačkoj istoriografiji kao dan kada je kancelar Olaf Šolc načinio istorijski preokret u višedecenijskoj nemačkoj politici, što je dan kasnije i saopštio parlamentarcima na specijalnoj sednici Bundestaga.

Od tada u javnosti neprekidno odjekuje jedna reč - Zeitenwende, koja znači prekretnicu, to jest kraj jedne epohe ili početak nove ere.

Čak i Šolc u svojim istupima insistira na ovom terminu jer samo tako može da objasni odluku da pristaje da se dobar deo ruskih banaka isključi iz SWIFT sistema, finansijske žile kucavice sveta. Samo tako može da se objasni odluka da pristaje da Estonci, Holanđani i još drugi Evropljani isporučuju Ukrajini haubice, protivtenkovske rakete i ostalo naoružanje proizvedeno u Nemačkoj. Samo tako može da se objasni odluka Nemačke da Ukrajini direktno isporuči 1.000 antitenkovskih raketa i 500 protivavionskih raketa, uz onih već čuvenih 5.000 šlemova koji su služili za podsmeh. Samo tako može da se objasni odluka da se momentalno u modernizaciju nemačke vojske upumpa dodatnih 100 milijardi evra i potrošnja na odbranu uveća na više od dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Rakete su promptno već isporučene Kijevu i to neće dati dramatičnu prednost Ukrajincima na frontu, ali za Nemačku je to revolucionarna promena, koju je podržala čak i krajnja levica u Bundestagu.

„Ovo je jedna od najvećih promena u nemačkoj spoljnoj politici od 1945. godine", ističe politikolog Marsel Dirzus sa Instituta za bezbednosnu politiku Univerziteta u Kilu. „Olaf Šolc nije samo jednim govorom završio sa decenijama dugim pozicijama sopstvene stranke, već je sa sobom u to poveo i celu javnost. Ono čemu sada svedočimo je revolucionarno".

Pronađen laptop sa obaveštajnim podacima o Donbasu i Krimu sa oznakom NATO! Pušilin: Ovo je direktan dokaz da je Alijansa pomagala nacionalistima u Ukrajini!

Samo dva i po meseca od izbora za novog kancelara, Šolc je doživeo svoj „Fukušima-momenat". Baš kao što je razorni cunami u Japanu naterao Angelu Merkel da pogazi svoju politiku i odluči da ugasi nemačke nuklearne elektrane, tako je i ulazak ruske vojske u Ukrajinu naterao socijaldemokratskog kancelara da u jednom danu za 180 stepeni promeni višedecenijsku nemačku spoljnu, bezbednosnu i energetsku politiku.

Foto: Reuters/AP/Printskrin/Fotoilustracija

Ideja da Nemci šalju oružje koje bi moglo da ubija Ruse bila je nezamisliva u Nemačkoj samo pre nekoliko nedelja.

Za izdavača konzervativnog Frankfurter algemajne cajtunga Bertolda Kolera, Šolc je ovim najavio korenitu promenu u nemačkoj politici „koja nije viđena od ujedinjenja dve Nemačke". Za jednog od urednika liberalnog Špigla, ovo je „preokret nemačke politike od punih 180 stepeni", te ističe da su time „bačene godine izvesnosti".

Stazom Joške Fišera

Medijska podrška ovom kraju jedne epohe, kao i izveštavanje sa ratišta u Ukrajini, očigledno su uticali i na promene u nemačkom javnom mnjenju, koje tradicionalno nije bilo za veća izdvajanja za odbranu niti za zaoštravanje odnosa sa Rusijom.

Rezultati ankete, koju je za kanal NTV uradila agencija Forza, ukazuju da čak 78 odsto Nemaca smatra ispravnim da se Ukrajini pošalju rakete, a za modernizaciju nemačke vojske uloži dodatnih 100 milijardi evra, dok tek 16 odsto ispitanika smatra da to nije ispravno.

OVO JE USLOV DA RUSIJA OBUSTAVI SPECIJALNU VOJNU OPERACIJU! Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Ukrajini!

Koliko je to prekretnica svedoči podatak da je pre samo mesec dana 73 odsto Nemaca bilo protiv naoružavanja Ukrajine, a tek 20 odsto za.

Nemci su se, bez sumnje, „probudili u drugačijem svetu", kako je to definisala šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, koja je poprilično doprinela ovoj prekretnici, iako je time pogazila svoja prethodna protivljenja da se Ukrajina naoružava, ističući da je „restriktivna politika izvoza oružja zasnovana na nemačkoj istoriji".

Ova ideološka naslednica politike Joške Fišera zapravo je krenula utabanom stazom nekašanjeg šefa nemačke diplomatije, koji je ovu nekada antiratnu stranku naterao da kao deo vlade Gerharda Šredera prihvati NATO bombardovanje SR Jugoslavije i suštinski se odrekne svog izvornog antiratnog identiteta. Čak i nemački mediji ovaj zaokret porede sa onim pred bombardovanje Jugoslavije 1999.

Baš poput svog kolege iz redova Zelenih, vicekancelara i ministra ekonomije Roberta Habeka, ni Berbokova nije propustila da proteklog meseca, pre ruskog rata, pod pancirom i šlemom obiđe liniju fronta u Donbasu. Doduše, ona tada još nije zagovarala naoružavanje Ukrajine, što je Habek prošle godine kao opozicioni političar činio, izazvavši pravu lavinu kritika u Berlinu.

Sada tih kritika gotovo da nema, već se zahtevi za prekidanje veza između Nemačke i Rusije samo uvećavaju.

Ko plaća ceh?

I dok naoružavanje Ukrajine više nije tabu-tema, nije mali broj onih koji se pitaju koliko će ovo duboko prekidanje veza između Berlina i Moskve koštati Nemce. Podaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku ukazuju da je u 2020. Rusija bila tek 15. spoljnotrgovinski partner Nemačke, a da je izvoz u Rusiju činio tek dva odsto ukupnog izvoza nemačke ekonomije.

I dok Nemci uglavnom u Rusiju plasiraju mašine i opremu ili direktne investicije u proizvodnju na ruskom tlu, iz Rusije skoro isključivo uvoze gas, naftu, ugalj i obojene metale. Nije tajna da Nemačka više od polovine svojih potreba za gasom namiruje iz ruskih izvora. Pretprošle godine iz Rusije je uvezla 56,3 milijardi kubnih metara gasa, dok joj je iz Norveške stiglo 31,2 milijarde, a iz Holandije 13 milijardi kubnih metara, pri čemu potonje dve zemlje ne mogu Nemcima da nadomeste eventualni izostanak ruskog snabdevanja.

Zbog toga su suludi maksimalistički zahtevi, koji se čuju čak i iz redova vladajućih Zelenih, da Nemačka u potpunosti prestane da kupuje gas od Rusa. Za šefa nemačkog energetskog giganta EON Leonharda Birnbauma nema dileme, pa kaže: „Nama je potreban ruski gas i tačka". Naprosto, polovina nemačkih domaćinstava koristi gas za dobijanje tople vode i grejanja i ne mogu preko noći da svoje gasne kotlove prebace na električnu energiju, čak i kada bi se zanemarila činjenica da Nemci plaćaju najskuplje struju u Evropi.

Nijedan kancelar neće to uraditi, a to što vicekancelar Habek tvrdi da bi Nemačka vrlo brzo mogla da promeni paletu energetskih izvora, stručnjaci ocenjuju kao nerealno.

Ono što je sasvim izvesno jeste da će nemački građani i kompanije platiti najskuplji ceh rusko-ukrajinskog rata. To se vidi i po tome što je taj ceh njima bio najveći i do sada. Minulih osam godina sankcija protiv Rusije koštale su SAD tek oko 300 miliona evra, a Nemačku oko 23 milijarde evra i to ne računajući propušteni profit nemačkih firmi na ruskom tržištu.

Spoljnopolitičkim zaokretom Nemcima će se samo povećati ekonomski ceh, a sa geopolitičke strane odvojiće ih od Rusije i vratiti u čvrsti bezbednosni zagrljaj Amerikanaca.

Učvršćivanje Amerikanaca

Putinov napad na Ukrajinu je zapravo naterao Nemce na odvajanje od Rusije, koje je javno i na nediplomatski način najčešće isticao bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Istini za volju, američki zahtevi po pitanju većeg ulaganja u odbranu i smanjenja nemačke zavisnosti od ruskog gasa imao je i Barak Obama, ali on nikada Angelu Merkel nije javno ponižavao ovim zahtevima ili čak pretnjom sankcijama.

Naprosto, za Vašington je bilo nepravedno da Nemačka proteklih decenija izrasta u industrijsku silu, srčući ruski gas i prodavajući tehnologiju Kinezima, dok se istovremeno oslanja na američki bezbednosni kišobran. Ovaj model koji je Nemačka proteklih decenija dobro iskorišćavala počeo je da dobija naprsline još pre nekoliko godina, a ratom u Ukrajini se i poprilično urušio.

Foto: AP photo/Fotoilustracija

Rezultat svega ovoga biće učvršćivanje američkih pozicija u Evropi, a pre svega u Nemačkoj. i to ne samo političkih, već i vojnih.

Štaviše, to učvršćivanje je još krajem prošle godine počelo da se dešava i prema pojedinim procenama, upravo ono je razlog za ruski napad na Ukrajinu. Naime, američki i britanski mediji koji se bave vojnim pitanjima izvestili su da su prošle jeseni i Amerikanci, nakon Rusa i Kineza, uspeli da naprave prodor u razvoju hipersonične raketne tehnologije. Štaviše, informacija sa pojedinih američkih portala da su mobilni lanseri naoružani ovim hipersoničnim raketama dalekog dometa, pod imenom „Tamni orao", početkom novembra prošle godine prebačeni u američku vojnu bazu Majnc-Kaštel u nemačkom gradu Visbadenu ostala je u potpunosti neispraćena u nemačkim medijima.

Istovremeno, američka vojska je ponovo u Visbadenu aktivirala 56. artiljerijsku komandu, koja je u vreme Hladnog rata kontrolisala nuklearne rakete srednjeg dometa, a rasformirana je 1991. godine kada su SAD i Rusija postigle Sporazum o ukidanju raketa srednjeg dometa, koje bi mogle da nose nuklearno oružje.

MOSKVA TVRDI: UKRAJINSKA AVIJACIJA POBEGLA, PILOTI NAPUSTILI SA PREOSTALIM AVIONIMA ZEMLJU! Kijev opet poziva NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine

Pripadnici američkih oružanih snaga prilikom ukrcavanja u transportni avion za raspoređivanje u istočnoj Evropi zbog eskalacije tenzija u Ukrajini, Fort Brag (Severna Karolina), 03. februar 2022. (Foto: Reuters/Bryan Woolston)

Lokalni mediji, ali i zvaničnici u Visbadenu pokušali su da saznaju od Amerikanaca da li su „Tamni orlovi" sleteli baš u ovaj grad na zapadu Nemačke, ali odgovor je bio da „za razliku od Hladnog rata, ova jedinica nije raketna komanda", te da ne postoji plan za stacioniranje sistema naoružanja u Majnc-Kaštelu.

Nemački mediji se više uopšte nisu interesovali za ovu temu, iako je upadljiva podudarnost da je pomeranje ruskih trupa ka ukrajinskoj granici počelo upravo 10. novembra, dan pošto pojedini američki portali i britanski tabloidi izveštavaju o dopremanju američkih hipersoničnih raketa u Nemačku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 2 godine

Kada političku scenu napusti ljudska gromada u liku Angele Merkel, onda politički patuljci u liku kancelara Olafa Šolca i njegovih satelita iz semafor koalicije vode kolo. A kako ga vode, vidi se iz priloženog. Merkel je znala da sa vukovima ovce čuva, a ovi nisu sposobni ni Nemce da zaštite od Američkih i Englezskih jastrebova.

SRB IN

pre 2 godine

Ка да ти баба и деда не испричају како изгледа када ти Руси улазе у Берлин, па ти на основу холивуда доносиш битне политичке одлуке, ризикујеш да Руси тешко наоружани прођу преко Пољске, поново, и уђу ти у Берлин, поново!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija