• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.03.2022

07:00

AMERI ĆE SRUŠITI EU! AKO IH BRISEL BUDE SLEDIO I ZABRANIO RUSKU NAFTU I GAS, EVROPU ČEKA PAKAO! Moskva upozorava na posledice, hoće li ih čuti

Vesti

AMERI ĆE SRUŠITI EU! AKO IH BRISEL BUDE SLEDIO I ZABRANIO RUSKU NAFTU I GAS, EVROPU ČEKA PAKAO! Moskva upozorava na posledice, hoće li ih čuti

Podeli vest

SAD i EU su uvele sankcije na rusku naftu, a Moskva bi kao odgovor mogla da obustavi protok gasa kroz glavni evropski gasovod "Severni tok 1". Cena 'crnog zlata' bi u tom slučaju porasla na više od 300 dolara po barelu, kaže potpredsednik ruske vlade zadužen za energetiku Aleksandar Novak

Posle objave SAD i EU da će zbog vojne operacije u Ukrajini uvosti sankcije na ruske energente Novak je rekao da to nikome ne bi koristilo. 

Rusija na sve spremna

On je podsetio da Evropa čak 40 odsto svojih kapaciteta gasa dobija iz Rusije, te da je Moskva uvek bila pouzdan energetski partner.

- Čak i u ovoj situaciji "Gasprom" izvršava ugovorene obaveze prema Evropi, i to kroz gasovod "Severni tok 1", koji prolazi kroz Ukrajinu. On trenutno radi sa 100 odsto kapaciteta. Nakon što je uvedena zabrana na rad gasovoda "Severni tok 2", Rusija je mogla da obustavi protok gasa ka Evropi. I dalje imamo pravo da uvedemo recipročne mere i zatvorimo glavni evropski gasovod "Severni tok 1". Iako nas evropski političari svojim izjavama i optužbama teraju na to, još nismo preduzeli takav korak jer niko od toga ne bi imao koristi - istakao je Novak.

KIJEV POZVAO RUSKE PILOTE DA PREBEGNU U UKRAJINU I NAPADNU "SVOJE"! Moskva objavila šta je sve uništila, a Bajedn tvrdi da Putin ne može da zauzme celu Ukrajinu!

Prema njegovim rečima, Moskva je zabrinuta zbog pritisaka na tržište usled najava o mogućem embargu na rusku naftu.

- To stvara neizvesnost i podiže cene, što šteti potrošačima. Rusija je spremna da Evropa u potpunosti odbaci ruske energetske izvore i ima plan kako će preusmeriti svoje resurse. Međutim, Evropa neće uspeti brzo da zameni rusku naftu na svom tržištu, a cenu toga platiće evropski potrošači - upozorio je Novak.

KINEZI ZALEDILI ZAPAD, TVRDE: RUSIJA MOŽE OSTVARITI SUPER PROFIT UPRKOS SANKCIJAMA! Događa se nešto do sada neviđeno!

Kako je naglasio, zabrana ruske nafte izazvala bi katastrofu na globalnom tržištu, a cena "crnog zlata" porasla bi na više od 300 dolara po barelu.

- Brzo nalaženje zamene za rusku naftu nije moguće. Evropi bi trebalo najmanje godinu dana da se snađe. U tom slučaju bi nafta bila mnogo skuplja za evropske potrošače. Oni bi bili glavne žrtve takvog scenarija. Evropski političari bi trebalo da budu iskreni prema svojim građanima, trebalo bi da ih upozore na to šta mogu da očekuju, ukoliko embargo na rusku naftu bude uveden. Cene struje, grejanja i gasa bile bi previsoke - istakao je potpredsednik ruske vlade.

Nemci protiv obustave uvoza ruskih energenata

Predsednik Udruženja nemačke industrije (BDI) Zigfrid Rusvurm izjasnio se protiv obustave uvoza ruskih energenata.
- Energija je postala veoma skupa za krajnje potrošače, a tako i industriju. Za mnoge industrijske grane u Nemačkoj energija je značajan faktor u troškovima. Za industriju je zbog toga sve teže da bude isplativa. Ovom problemu treba racionalno pristupiti - rekao je Rusvurm.

Novak je dodao da to ne bi pogodilo samo evropsko tržište već ceo svet, uključujući i Ameriku.

- Ukoliko nećete energetske isporuke iz Rusije, molim vas, uvedite taj embargo. Mi smo za to spremni. Znamo gde ćemo preusmeriti svoje energente. Samo je pitanje ko će od toga imati koristi i zašto je to potrebno - kazao je Novak.

Moskva nije kriva

Ruski zvaničnik je ocenio da Evropa već duže pokušava da krivicu za svoju neuspelu energetsku politiku svali na Moskvu.

- Rusija nema nikakve veze sa energetskom krizom u Evropi. Nažalost, danas evropski političari pozivaju na blokadu isporuka ruske nafte i gasa. Oni opet pokušavaju da za svoje probleme i propalu energetsku politiku okrive Rusiju. Rezultat toga je trenutno povećanje cene gasa i nafte na svetskom tržištu. Ponavljam, i odgovorno tvrdim da Rusija nema nikakve veze sa trenutnim rastom cena energenata - podvukao je Novak.

POLJSKA PREMEŠTA SVE MiG-29 U BAZU "RAJMŠTAJN"! Stavljaju avijaciju na raspolaganje Americi i traže od NATO saveznika da učine isto POD OVIM USLOVOM!

Podsetimo, cena gasa u Evropi u ponedeljak je dostigla istorijski rekord od 3.900 dolara za hiljadu kubnih metara. S druge strane, barel nafte tipa brent koštao je više od 130 dolara.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija