• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

11.03.2022

21:09

LETELICA KOJA SE SRUŠILA U HRVATSKOJ DOLAZI IZ OVE MOĆNE NATO DRŽAVE I IMALA JE TAJNI ZADATAK NA GRANICI UKRAJINE!? Izveštaj agenta otkrio detalje o kojima se ćuti!

printscreen

Vesti

LETELICA KOJA SE SRUŠILA U HRVATSKOJ DOLAZI IZ OVE MOĆNE NATO DRŽAVE I IMALA JE TAJNI ZADATAK NA GRANICI UKRAJINE!? Izveštaj agenta otkrio detalje o kojima se ćuti!

Podeli vest

Od letelice koja se srušila u Hrvatskoj ogradili su se i Rusi i Ukrajinci, NATO kaže da ne zna odakle ona u vazušnom prostoru koji oni kontrolišu. Da li je to istina i ko, jedini, ima ovakve letelice, ekskluzivno za Informer.rs otkriva poznati srpski operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić

Da li su ovakvi propusti i incidenti mogući, kao i odakle je konkretno letelica poletela, otkriva nam nekadašnji operativac Državne bezbednosti, Božidar Spasić. On ima opšerativna saznanja agenata, koji tu letelicu prate od 8. marta, kada je prvi put poletela!

- Dobio sam obaveštajni podatak o čitavoj situaciji. Taj dron uopšte nije došao iz pravca Rusije ili iz pravca Ukrajine, on je došao iz pravca Italije. Agenti su mi poslali detalje operativnih saznanja koja imaju - počinje svoje izlaganje Spasić, koji je ekskluzivno za Informer.rs otkrio kakva su operativna saznanja i "odakle duva vetar".

Operativna saznanja agenata

- Zanimljiva je informacija, veoma, piše mi agent "Ovih dana pratio sam kretanje italijanskih NATO špijunskih aviona u misiji iznad Ukrajine, na preletu preko Hrvatske i Mađarske. A onda sinoć pade neka "tajanstvena" letelica u Zagrebu." - čita Spasić jedan od izveštaja operativca i objašnjava nam povezanost, u svetlu svojih ranijih saznanja.

Sinoć, 10. marta 2022. godine, nešto pre ponoći  nepoznata letelica pala je u Zagreb, pri čemu su pronađeni krater i dva padobrana, ni piloti, a ni ostaci nisu pronađeni. Postoji mogućnost da se radi o italijanskoj špijunskoj letelici. Italijansko ratno vazduhoplovstvo (L'Aeronautica Militare) poseduje posebne letelice, koje su modifikovane, sa instaliranom izraelskom špijunskom opremom kakve ne poseduju druge NATO članice. Po prvi put jedna od ovih letelica upotrebljena je radi nadgledanja ukrajinskog ratišta u misiji duž rumunske granice 8. marta 2022. godine, preletevši preko Hrvatske i Mađarske, ovo su saznanja koja dobijam od operativca koji radi u NATO paktu - kaže Spasić.

Šta kaže Milanović?

Hrvatska kontrola letenja (HKZP) saopštila je da bespilotna letelica koja je sinoć ušla u hrvatski vazdušni prostor i pala u Zagrebu nije imala transponder pa je stoga HKZP nije detektovao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor vazduhoplova, prenosi Index.hr. Što znači da je nisu uočili do momenta kada se srušila. 

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti zbog pada bespilotne letelice u Zagrebu koja je na hrvatsku teritoriju doletela iz Mađarske i Rumunije.

- Znamo kakav je objekt doleteo. Dojavu nismo nikakvu dobili. Objekat je leteo iznad Mađarske više od 40 minuta, u hrvatskom prostoru leteo je manje od sedam minuta i srušio se na područje Jarun, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u toku, sve detalje želimo utvrditi - rekao je tom prilikom Milanović.

Propust ili namerno okretanje glave?

 

- Mađarski predsednik Viktor Orban je primio saopštenje da je letelica preletela Mađarsku od Milanovića. Znači, Mađari je uopšte nisu registrovali. To je veliki propust njihove protivvazdužne odbrane, koja ima silne radare, da to apsolutno niko nije registrovao. Iako NATO priča, kako su oni negde registrovali, može samo da se odnosi na to da su registrovali da je letelica išla na relaciji Italija-Rumunija i preko Rumunije se vratila u Mađarsku i pala u Hrvatsku. S obzirom da nije bilo eksploziva u njoj, moje mišljenje je da je letelica zapravo osmatrala kretanje izbeglica na toj relaciji i da li ih uopšte ima na granicama Rumunije i Mađarske, pa je "zalutala" i srušila se u Hrvatskoj. Na takve letelice namerno se stavljaju lažne oznake, kako se ne bi utvrdilo kojoj vojsci pripadaju, a takve letelice poseduje samo italijanska vojska, koja ih je prvi put upotrebila u osmatranjma 8. marta 2022. godine - kaže Spasić i dodaje:

- Neko prikriva prave činjenice. Moguće je da su zvaničnici NATO država slagali, prvo kako bi optužili Rusiju, a drugo, da bi sakrili da oni tajno osmatraju i snimaju, špijuniraju da li ima kretanja ruskih trupa ka Moldaviji, kao i da bi sakrili tehnologije koje poseduju. Gotovo sam siguran da NATO ovde prikriva činjenice, koje će jednog dana izaći na videlo, i da se ustanovi iz kog pravca je, zapravo, došla ta letelica. Hrvatski generalštab kaže da je ona bila samo sedam minuta u hrvatskom vazdušnom prostoru i, što je nemoguće - lažu! Nije to istina, nemoguće je da ne bude nigde primećena, to je ogromna letelica, koja je, verovatno, služila samo za osmatranje i špijunažu. Ovo, takođe pokazuje nesposobnost i Hrvatske PVO, preko čije teritorije može da prođe ko hoće. Radi se o zastareloj opremi ili o nemogućnosti da lociraju pretnju po svoje nebo, a to je neidentifikovana letelica ili, možda, NATO pakt koji kontroliše nebo Hrvatske prikriva odakle je i kako je ona ušla u vazdušni prostor Hrvatske - naglašava Spasić.

 

Oglasilo se in mađarsko ministarstvo odbrane: Pratili smo dron dok nije izašao iz našeg vazdušnog prostora

Mađarsko ministarstvo odbrane oglasilo se saopštenjem, u kojem tvrdi da je dron uočilo odmah, kao i da je isti dron uočen u Ukrajini. 

- Mađarska vazdušna odbrana primetila je i pratila dron koji je prešao preko Mađarske u četvrtak uveče, pre nego što je pao kod Zagreba. Dron je već bio primećen u ukrajinskom vazdušnom prostoru, saopštilo je mađarsko ministarstvo. Kada je ušao u mađarski vazdušni prostor, sve vreme pratila ga je vazdušna odbrana dok nije izašao iz Mađarske - kažu oni i navode da se sličan incident dogodio danas oko podne na severozapadnu Mađarske.

 

Kako je došlo do pada letelice?

Spasić nam objašnjava da je, najverovatnije, letelica izgubila komunikaciju sa štabom odakle je poslata.

- Letelica je promašila putanju, izgubljena je kontrola nad letelicom i letela je dok nije ostala bez goriva. Ne samo da su nju izgubili sa radara, nego je ona izgubila vezu sa onim ko je uputio, ko je njome rukovodio i sa satelitom. Verujem da je to razlog zašto se svi prave da ne znaju odakle je ta letelica došla. To nije dron za decu ili onaj koji snima svadbe, to je ogromna letelica - ocenjuje Spasić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 2 godine

Providna provokacija . Onaj ko špijunira ne kači svoje oznake , a ovo smešno , i svi koji su snimili krš isključivo guraju u prvi plan petokraku , pa smejurija da tolika skalamerija obigra pola Evrope onako totalno ne vidljiva , uz glupave tvrdnje sve smo videli i znali ali nismo hteli da je diramo , ma da , moja mačka pojede sto grama soli i neće po nedelju dana da pije vodu .

Radojica

pre 2 godine

Nego,Vi napisite da je dron RUSKI. Sto je sigurno-sigurno je. ?

novica

pre 2 godine

Dokaz da Putin moze gadjati evropu a da to niko ne spreci....Kad ovu skalaneriju nisu primetili kako ce tek najsavremenjije rakete?

pera

pre 2 godine

Za one koji su"polupismeni"( znaju da citaju i pisu i imaju diplome ali nista zivo ne svataju...), leteIica je tu-141, dron iz sovjetske ere, i pripadala je Ukrajini ( oznake delova su jos uvek napisane na ruskom), bila su dva takva drona lansirana u pravcu Krima, ali su oba izgubila kontakt i smer pa je jedan doletio do Zagreba, i tu se srusio jer mu je nestalo goriva a drugi se srusio u Madjarskoj ( gluposti sa italijanskim dronovima nemoze biti veca...., 'ekspert"...pfffff), inace ovaj dron se ponasa kao krstareca raketa, i leti nisko i brzo, a i hrvatska PVO ga je imala za kratko na radarima ( 3.5min) a madjari dizali gripene da ga ulove ....e tako treba se obavestiti a ne izigravati "eksperta" sa nekim fantasticni teorijama

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija