• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

12.03.2022

17:12

RUSKI "KRASNOPOLJ" KRENUO DA BIJE PO UKRAJINCIMA! Princip je JEDAN HITAC - JEDAN POGODAK, eliminišu se tačke otpora oko Kijeva... (Video)

Vesti

RUSKI "KRASNOPOLJ" KRENUO DA BIJE PO UKRAJINCIMA! Princip je JEDAN HITAC - JEDAN POGODAK, eliminišu se tačke otpora oko Kijeva... (Video)

Podeli vest

Ruska vojska u napadu na ukrajinske snage u zoni Kijevske oblasti počela je da koristi vođene artiljerijske projektile tipa Krasnopolj za eliminaciju većih tačaka otpora

Ministarstvo odbrane ruske federacije tako je objavilo video snimke borbenog delovanja po ukrajinskim položajima i borbenoj tehnici.

Naime, izviđački dron najpre locira određenu metu, odredi poziciju, a onda artiljerijska jednica na njih ispali laserski vođeni projektil Krasnopolj.

Ove projektile ispaljuju dve samohodne haubice "2S3 Akatsiya" i "MSTA-S", koje su raspoređene oko Kijeva.

Krasnopolj

Razvoj vođenih artiljerijskih projektila visoke preciznosti u Rusiji je započet kasnih sedamdesetih godina prošlog veka u kalibru 152 mm sa laserskim poluaktivnim vođenjem na cilj. Najpoznatiji je model pod nazivom "krasnopolj".

Krasnopolj se vodi po laserskom snopu reflektovanom od cilja koji je osvetljen sa osmatračko-upravljakog mesta uz pomoć lasera za označavanje cilja. Svoju premijeru, kao i haubica MSTA-S, imao je isto na sajmu IDEX 93 u Abu Dabiju. Kada je iz haubice MSTA-S gađan realni cilj na udaljenosti od 15 kilometara.

Ovaj sistem namenjen je za uništavanje ciljeva prvim projektilom, tenkova, borbenih vozila pešadije, artiljerijskih sredstava.

Ne zahteva posebnu opremu na vatrenom položaju ili na komandno-izviđačkom mestu. Topografsko-geodetski podaci dobijeni za gađanje ovim sistemom ne moraju da imaju visoku tačnost.

"Krasnopolj-M"

"Krasnopolj" se lansira ispaljenjem iz cevi vučnih ili samohodnih artiljerijskih sistema kalibra 152 ili 155mm. Projektil je zbog prenošenja i pakovanja u artiljerijske sanduke izrađen iz dva dela koja se lako pakuju i sklapaju pre gađanja. Priojektil ne zahteva nikakvu kontrolu ispravnosti niti posebne mere održavanja u toku desetogodišnjeg skladištenja.

Iskustva iz upotrebe dovele su do modifikacije ovog projektila u verziju "krasnopolj-M". Ovaj sistem se po masi i gabaritima ne razlikuje od svog prethodnika, osim po tome što se pakuje u ambalažu bez rasklapanja.

Vođeni projektil "krasnopolj-M" sastoji se od dva nezavisna sklopa za vođenje (glavni blok, glava za samonavođenje i autopilot) i tela projektila. Ovaj sistem može gađati jedinačno po jedan cilj, istovremeno po četiri cilja ili plotunom po jednom grupnom cilju.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija