• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

19.03.2022

21:06

SVET SE TRESE OD RUSKOG HIPERSONIČNOG "KINŽALA"! Ovo superoružje nije najjače što poseduju, "AVANGARD" ne može da zaustavi ni američki raketni štit

Ilustracija

Vesti

SVET SE TRESE OD RUSKOG HIPERSONIČNOG "KINŽALA"! Ovo superoružje nije najjače što poseduju, "AVANGARD" ne može da zaustavi ni američki raketni štit

Podeli vest

Danas je prvi put u istoriji ratovanja korišćeno rusko hipersonično oružnje, najbolje balističke rakete "Kinžal" koje su pet put brže od zvuka. Zbog čega je gađano baš podzemno skladište oružja u Ukrajini i zašto baš danas za Informer.rs otkrivaju stručnjaci za bezbednost!

U opisu videa koji prikazuje prvu upotrebu ovog moćnog oružja rusko ministarstvo odbrane napisalo je sledeće:

"Uništenje skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine udarom raketnog oružja visoke preciznosti. Vidimo tačan pogodak podzemnog hangara sa oružjem i municijom" 

Ovaj video digao je prašinu i uzburkao svetsku javnost, neki su se uplašili, dok drugi smatraju da Rusija uopšte nije koristila "Kinžal"

Kakvo je to zapravo moćno, do sada neupotrebljeno, oružje ruske vojske pitali smo profesora bezbednosnih nauka Miroslava Bjegovića.

Nijedan PVO sistem joj ne može ništa!

 

Profesor Bjegović objašnjava za Informer da je ovo raketa kojoj nijedan sistem protivvazduhoplovne odbrane me može ništa.

Foto: Informer

profesor Miroslav Bjegović


- Lansiranjem hipersonične rakete Kinžal kao strateškog ruskog oružja koja se lansira sa aviona i postiže brzinu 10 maha zbog čega je ne može presresti nijedan PVO sistem pokazana je ruska snaga, visoka preciznost i razorna moć pri uništavanju ukrajinskog podzemnog skladišta raketa - počinje Bjegović i dodaje da je ovo raketa koja ima ogromnu razornu moć. 

Pored svega toga, kako kaže naš sagovornik, ova raketa ima za cilj i da zastraši neprijatelja!

- Radi se o aero-balističkoj raketi sa konvencionalnom bojevom glavom, vazduh - zemlja, koja ima veliki kapacitet prodora i razornu moć zbog velike brzine. Posebno bi naglasio i njenu funkciju psihološkog efekta da zaplaši neprijatelja i primora ga na predaju, što smatram da je današnji cilj njene upotrebe po prvi put. Treba naglasiti da Rusi poseduju još jaču i razorniju hipersoničnu raketu Avangard čija je brzina 27 maha, koja nosi nuklearnu bojevu glavu i može da gađa svaku tačku na planeti a da pritom ne postoji mogućnost njenog obaranja gde je nemoćan i američki odbrambeni raketni štit - otkriva profesor Bjegović.

Demonstracija ruske moći

 

Da je u pitanju čista demonstracija moći Rusije smatra stručnjak za bezbednost Đorđe Veruović,

Foto: Privatna arhiva

Đorđe Veruović, analitičar

koji za Informer kaže da je ovim poslata jasna i nedvosmsilena poruka svetu da Rusi ne žele civilne žrtve, ali da imaju čime da se bore i ne libe se da oružje upotrebe.

- Oružje je upotrebljeno u ovom trenutku kako bi Rusija poslala jasnu i nedvosmilsenu političku poruku i demonstrirala snagu svoje vojske. Upotrebom nikad upotrebljenog oružja plokazuje se do sada neviđena njihove vojske, koja u Ukrajini nezaustavljivo napreduje. Mogli bi, Rusi, naravno, upotrebiti i "Avangard", koji je višestruko moćniji i razorniji čak i od ovog "superoružja", ali mislim da je ovde bio cilj skrenuti pažnju da su spremni da se bore jer imaju čime, ne da uništavaju živote civila. Baš zbog toga, Rusi u ovom ratu i kao nikada niko do sada vode računa da nema civilnih žrtava zato je ovo oružje upotebljeno na striktno vojnom objaktu oko kojeg nema stambenih jedinica ni naseljenog mesta - podvlači Veruović. 

Pogledajte kako izgleda prvi ruski napad hipesoničnim oružjem:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
VLADO

pre 2 godine

MAMU VAM JEBEM RUSKU PROKLETU!!! NE MOZETE NORMALNO OSVOJITI PA STE PRESLI NA SUPER OREZIJE.SAD SAMO JOS CEKAMO KAD CETE BACITI ATOMSKU BOMBU.I OPET NECETE DOBITI OVAJ RAT.

Marcco

pre 2 godine

A jel sad to krstareća ili balistička raketa? Ne može da bude i jedno i drugo. I šta je sa ostalih pet skladišta na istop potezu?

Marko

pre 2 godine

Konačno se bliži kraj propaloj američkoj državi koja će se udaviti u ekonomskoj propasti inflatorne krize!

Ravnogorac

pre 2 godine

Informer se pretvorio u ruski informativni rat protiv Ukrajine. Niko nikad neće slomiti duh Ukrajinaca, ni bedni ruski talibani po svetu Novosti, Informer, alo, srbijadanas. Sramota.....

Mauser

pre 2 godine

Nemoć na bijištu i ogromni gubici ruske vojske, ne mogu prikriti snimci lansiranja jednog kinžala. A i stručnjaci su skeptični u pogledu uporabe istog.......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija