• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.03.2022

10:09

EU NEZADOVOLJNA, nije im dosta zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.... Na njihovom spisku sledeće je NAFTNI EMBARGO!

Vesti

EU NEZADOVOLJNA, nije im dosta zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.... Na njihovom spisku sledeće je NAFTNI EMBARGO!

Podeli vest

Vlade zemalja članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove nedelje budu sastajali sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na nizu samita, koji imaju za cilj da pojačaju sankcije Zapada prema Moskvi, prenosi Rojters

U želji da natera ruskog predsednika Vladimira Putina na vojno povlačenje iz Ukrajine, EU je, zajedno sa zapadnim saveznicima, već uvela niz restriktivnih mera za Moskvu, uključujući zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.

- Radimo na petom paketu sankcija i predložena su mnoga nova imena - saopštio je visoki diplomata EU Rojtersu, pod uslovom da ostane anoniman, jer ovi razgovori nisu otvoreni za javnost.

Kako je najavljeno, vlade EU započeće konsultacije na nivou ministara spoljnih poslova danas, pre nego što Bajden u četvrtak doputuje u Brisel na samit sa saveznicima u NATO, kao i sa članicama EU i u formatu Grupe sedam (G7), u kojoj je i Japan.

Foto: Reuters/shutterstock

Baltičke članice traže naftni embargo

Diplomate su za Rojters saopštile da baltičke članice traže naftni embargo,kao sledeći logičan korak, dok Nemačka upozorava da ne treba delovati prebrzo zbog već visokih cena energenata u Evropi.

Moskva je upozorila da bi EU sankcije za rusku naftu mogle da dovedu do zatvaranja velikog gasovoda ka Evropi, u situaciji kada se zemlje Unije oslanjaju na Rusiju za 40 odsto svog gasa, pri čemu je Nemačka je jedna od najzavisnijih velikih ekonomija EU u tom smislu, navodi britanska agencija.

Foto: Fotoilustracija/Clipart

Cene nafte su porasle danas za tri dolara

Cene nafte su porasle danas za tri dolara, pri čemu je Brent prešao nivo od 110 dolara po barelu, pošto zemlje Evropske unije razmatraju da se pridruže embargu Sjedinjenih Država na uvoz ruske naftne, i jer je napad na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda izazvao nervozu na tržištu.

Evropska nafta Brent je poskupela za 3,44 dolara ili 3,2 posto, na 111,37 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 4:43 časa po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke sirove nafte WTI porasla za 3,54 dolara ili 3,4 posto, na 108,24 dolara za barel, izveštava Rojters.

Ovakvom kretanju cena doprinele su informacije da će ove nedelje uslediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsednika Džoa Bajdena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Foto: AP/Tanjug

 

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Verščuk je izjavila rano jutros da nema šanse da se snage te zemlje predaju u opkoljenom istočom lučkom gradu Mariupolju.

Budući da sukob ne popušta, u fokus kupaca se vratila dilema da li će biti tržište biti u stanju da nadoknadi manjak ponude ruskih barela ukoliko Brisel uvede naftne sankcije.

- Napad Huta na saudijski energetski terminal, upozorenja o sistemskom manjku proizvodnje članica OPEK-a i potencijalni naftni embargo Evropske unije prema Rusiji doveli su do skoka cena nafte na trgovanju u Aziji - navodi viši analitiča u kompaniji Oanda, Džefri Halej.

Foto: Printscreen You Tube/AlJazeera Channel قناة الجزيرة

Napad Huta na saudijski energetski terminal takođe dovode do skoka cene nafte


Dodaje da će se "čak i kad bi se rat u Ukrajini završio sutra, svet suočiti sa strukturnim energetskim deficitom, zbog sankcija Rusiji".

Tokom vikenda, napadi jemenske grupe Huti, koja je povezana sa Iranom, izazvali su privremeni pad proizvodnje u jednoj rafineriji Saudi Aramka, što je podstaklo nervozu na tržištu naftnih derivata.

Najnoviji izveštaj Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupa nazvana OPEK+, pokazao je da neki proizvođači i dalje ne uspevaju da ispune dogovorene kvote proizvodnje nafte.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera pravda

pre 2 godine

Na kraju će dobiti šta traže sve vreme, ukinuće im Rusija gas , a onda će milioni ljudi širom Evrope ostati bez posla, izaći na ulice i linčovati šefofe svojih država. Evo, živi bili pa videli.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece
Društvo

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece

Povodom Međunarodnog dana dece, u nedelju, 2. juna u 10 časova, tiha Tisa u Čurugu, postaće epicentar edukacije i zabave za najmlađe kroz uzbudljivu SUP avanturu. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj edukaciju najmlađih o pravilima ponašanja u i oko vode, kao vid prevencije od neželjenih povreda na otvorenim vodama, uz stručne savete o bezbednom plivanju i pravilnom veslanju na SUP dasci.

01.06.2024

16:59

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00