• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Radio Sarajevo.ba

22.03.2022

08:38

EVROPSKE SANKCIJE PRAVE POMETNJU PUTINOVIM TAJKUNIMA! Pa nisam vlasnik ja, nego Marina, moja treća žena! RUSI ČEKAJU "NAGODBU" SA BELOM KUĆOM?

printscreen

Vesti

EVROPSKE SANKCIJE PRAVE POMETNJU PUTINOVIM TAJKUNIMA! Pa nisam vlasnik ja, nego Marina, moja treća žena! RUSI ČEKAJU "NAGODBU" SA BELOM KUĆOM?

Podeli vest

Već pre nego što je Evropska unija proglasila sankcije protiv čitavog niza ruskih tajkuna Aleksej Mordašov "prestrukturirao" je svoje vlasništvo, u kojem je i 29,9% deonica nemačkog koncerna TUI

Vlasnik tih deonica je kompanija Unifirm Ltd sa sedištem na Rusima toliko dragom Kipru, ali gotovo 30% vlasništva Unifirma je brzo preneseno na tvrtku Ondero Ltd sa sedištem na Devičanskim Otocima, nekih 4,13% je prebačeno na rusku Sever Grupu na čijem je čelu sam Aleksej Mordašov.

U upravu nemačkog koncerna TUI je tek prošle sedmice došla informacija kako većinski vlasnik kompanije Ondero Ltd sad ipak više nije Aleksej, nego njegova treća supruga Marina. Isto tako je nemački koncern obavešten kako je ta transakcija provedena još 28. februara, a da je već i onda Marina, a ne ruski tajkun bio glavni vlasnik kompanije Ondero, prenosi Deutsche Welle.

DW/Strah na otoku ruskih oligarha: hoće li Kipar protjerati svoje "zlatne Ruse"?

Aleksej Mordašov je jedan od najbogatijih ljudi Rusije s imovinom koji se procenjuje na preko 20 milijardi dolara. Službeno ne zauzima nikakvu funkciju u ruskoj hijerarhiji, ali je dobro poznato kako je on "Putinov čovek" još iz doba dok je bio u Lenjingradu - Mordašov, sin radnika je tamo studirao.

Nakon "privatizacije" čeličane u Herepovetskom gde finansijski direktor postaje vlasnikom, a od toga stvara imperiju čeličana "Severgroup" koja je vlasnik i niza čeličana u SAD. Isto tako je poznato kako Mordašov neće oklevati ni sekunde ako ga vladar Kremlja "zamoli" za neku pomoć i finansijsku podršku za neki državni projekt, a osim čitavog niza ruskih odlikovanja, on je i nosilac Odličja za zasluge Luksemburga i isto takvog odlikovanja Italije.

Ipak, baš je Italija bila ta koja mu je nedavno zaplenila njegovu jahtu "Lady M", a prošlog petka mu je takođe "zamrznuto" vlasništvo imanja na Sardiniji. On je već bio poznat javnosti i zbog spora kojeg je njegova prva žena Elena, od koje se rastao 1996. i s kojom ima sina Iliju, povela pred Europskim sudom za ljudska prava jer je ruski sud presudio da im milijarder mora plaćati mesečno uzdržavanje od - preračunato 620 dolara.

SAD/Bela kuća najavila sankcije ruskim oligarsima: Objavljujemo kompletan spisak -
Kako se priča, taj spor je rešen "nagodbom".

Transakcija se "proverava"

I kod ovog prenosa vlasništva deonica TUI-a još nije sve rešeno, makar se može verovati kako vojske advokata rade da bi se sve dogodilo kako želi ruski tajkun.

Naime kod prenosa vlasništva nemačkog koncerna se mora proveriti je li u skladu s nemačkim Zakonom o spoljnoj trgovini, a dok je taj prenos "u toku nedelotvoran", novi vlasnik - dakle tajkunova supruga ne može ostvarivati svoje pravo glasa kakvo joj pripada po broju deonica. To je inače uglavnom formalnost, ali u ovom slučaju se čitava transakcija ipak malo bolje proučava.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija