• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

14.04.2022

23:24

(VIDEO) "Istorijski trenutak u razvoju oružja"! Izrael TESTIRAO supermoderno lasersko oružje

AP/Tanjug

Vesti

(VIDEO) "Istorijski trenutak u razvoju oružja"! Izrael TESTIRAO supermoderno lasersko oružje

Podeli vest

Izrael je napravio značajan korak u osposobljavanju svog revolucionarnog laserskog sistema izvodeći niz testiranja ovog moćnog oružja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane

Eksperimenti, koje su na jugu zemlje sproveli Direktorat za istraživanje i razvoj pri Ministarstvu odbrane pokazali su da je ovaj laserski sistem uspešno presreo bespilotne letelice, minobacače, rakete i protivtenkovske projektile u različitim scenarijima.


- Ovo je istorijski trenutak u razvoju oružja. Po prvi put, sistem naoružanja koji je zasnovan na energiji zapravo funkcioniše. Ne govorim o idejama, već o sistemu koji funkcioniše - saopštio je danas brigadni general Janiv Rotem.

On je dodao da je njihova misija bila jasna - da pokažu da njihovo oružje funkcioniše pre obeležavanja Psaha praznika, kao što su i planirali. Janiv je objasnio da je serija testiranja koju su obavili omogućila Izraelu da uđe u potpuno novu eru.

- Niko na svetu do sada nije pokazao ovakve sposobnosti. Izrael je prvi pokušao. Nalazimo se u vremenu novih vrsta oružja koje je zasnovano na energiji i mi smo tu - rekao je on.

 

 

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je da je njegova zemlja postala jedna od prvih koja je uspela da razvije moćnu lasersku tehnologiju po operativnim standardima i koja može da izvrši presretanja, piše Jerusalem Post.

- Oružje koje je zasnovano na energiji sa moćnim laserom je, po mom mišljenju, veoma značajan pomak. Ovaj sistem će doprineti smanjenju sposobnosti neprijatelja u svim uslovima - rekao je on.

 

On je dodao da će biti potrebno vreme pre nego što sistem bude u potpunosti operativan.

- Po prvi put je laserski sistem presreo ciljeve na velikoj udaljenosti. Zahvaljujući izraelskim inovacijama, vojnom estamblišmentu i industriji koje su se udružile, ovo dostignuće će biti štit koji će omogućiti bezbednost za građane Izraela.

Ministar je rekao da će ovaj sistem poboljšati operativne sposobnosti vojske i da će omogućiti fleksibilnost Vladi i mogućnost "da diše" u slučaju izbijanja rata.

On je u martu odobrio izdvajanje nekoliko desetina miliona dolara za razvoj laserskih sistema. Ministarstvo odbrane je potpisalo sporazum sa kompanijom "RADS" o razvoju ovih sistema koji će biti integrisani u  u čuveni izraelski protiv vazdušni sistem "Gvozdena kupola".

Velika prednost ovog sistema je niska cena

Prema rečima brigadira Rotema, ovaj sistem će moći da presretne ciljeve koji su daljeni između osam i deset kilometara laserom čija snaga prelazi 100 kilovata.

On je dodao da su različite simulacije pokazale da da je ovaj sistem bio aktivan tokom sukoba sa Hamasom koji se dogodio u maju prošle godine, da bi uspeo da presretne stotine raketa.

Preko 4.000 raketa i minobacača ispaljeno je ka Izraelu tokom borbi koje su trajale 11 dana, a svaki presretač koštao je desetine hiljada dolara.

- Krećemo u projekat kako bismo završili razvoj i ovaj sistem će biti operativan i postavljen širom zemlje u narednih deset godina - objasnio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15