• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

20.06.2022

21:00

MOSKVA DIGLA FRKU, EU U BUNILU - PLAŠI SE UPADA RUSKE VOJSKE, ALI...  Šta blokada Litvanije i Brisela znači za ruski Kalinjingrad?!

Vesti

MOSKVA DIGLA FRKU, EU U BUNILU - PLAŠI SE UPADA RUSKE VOJSKE, ALI... Šta blokada Litvanije i Brisela znači za ruski Kalinjingrad?!

Podeli vest

Tranzit određene robe kroz Litvaniju je blokiran, što izaziva zabrinutost zbog eventualne nestašice u ruskoj eksklavi. Stoga, neki analitičari sugerišu da bi se potez Litvanije da blokira pristup Rusije sopstvenoj teritoriji u izvesnoj meri mogao smatrati „casus belli" - razlogom za objavu rata

Litvanija je u subotu blokirala železnički tranzit za određenu rusku robu u Kalinjingradsku oblast. Vlasti Vilnjusa su ovaj potez obrazložile navodeći da je u pitanju roba sankcionisana od strane Brisela u vezi sa sukobom u Ukrajini, te da stoga više ne može da prolazi kroz teritoriju EU čak i ako putuje iz jednog dela Rusije u drugi, kao i da je "odluka doneta nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i sprovedena pod njenim rukovodstvom".

Šta je ovde važno?

Kalinjingradska oblast je najzapadnija eksklava Rusije u Evropi, stisnuta između Poljske i Litvanije duž Baltičke obale. Njen položaj u srcu Evrope omogućava joj da lako isporučuje rusku robu u bilo koji deo bloka. Kao enklava, ili teritorija koja pripada Rusiji, ali je geografski odvojena od nje, trebalo bi da ima potpun pristup i iz kopnene Rusije prema međunarodnom pravu. Stoga, neki analitičari sugerišu da bi se potez Litvanije da blokira pristup Rusije sopstvenoj teritoriji u izvesnoj meri mogao smatrati „casus belli" - razlogom za objavu rata.

Zašto je Litvanija blokirala tranzit?

Prema rečima litvanskih zvaničnika, odluka je doneta nakon što je dobila odobrenje Evropske komisije, glavnog upravljačkog tela EU. Mnoge zemlje, uključujući zemlje članice EU, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Evropski blok je, između ostalog, zabranio ulazak niza ruskih dobara u EU. Potez Vilnjusa navodno treba da sprovede ove zabrane.

Da li je tranzit sve robe blokiran?

Ne, zabranjen je prolaz robe samo koju je Brisel sankcionisao. Među sankionisanom robom se nalzi sirova nafta i naftni proizvodi, ugalj, metali, građevinski materijali, napredna tehnologija, stakleno posuđe, neke namirnice i đubriva, alkohol itd. Prema rečima guvernera Kalinjingrada Antona Alihanova, zabrana znači da čak 50% robe namenjene Kalinjingradu može biti blokirano.

Može li blokada dovesti do nestašice snabdevanja u regionu?

Ne nužno, jer je prolaz preko Baltičkog mora još uvek otvoren za Rusiju. Prema rečima zvaničnika iz Kalinjingrada, kao i čelnika većine maloprodajnih lanaca, region je dobro snabdeven hranom i zalihama i neće trpeti zastoje u isporuci tri do šest meseci. Značajan deo mesa, mlečnih proizvoda i ribe se proizvodi u regionu, a, prema rečima šefa glavne luke u regionu, Elene Zajceve, Kalinjingrad je čak izvezao nešto kukuruza, pšenice i uljane repice poslednjih godina.

Da li postoji opasnost za turizam i putnički saobraćaj?

Za sada nema pretnje. Dok su putnički vozovi od kopnene Rusije do Kalinjingrada preko Litvanije bili obustavljeni početkom aprila, četiri velike ruske avio-kompanije održavaju letove Moskva-Kalinjingrad. Dostupni su i morski trajekti, dok izveštaji navode da ruski zvaničnici trenutno rade na pokretanju putničkih morskih ruta preko Baltika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija