• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.06.2022

16:02

Poljski parlament ODBACIO ZAKON O LEGALIZACIJI ABORTUSA! Legalno samo u slučaju silovanja i opasnosti po život majke!

Vesti

Poljski parlament ODBACIO ZAKON O LEGALIZACIJI ABORTUSA! Legalno samo u slučaju silovanja i opasnosti po život majke!

Podeli vest

Poljski parlament odbacio je predlog zakona o legalizaciji abortusa do 12. sedmice trudnoće, čime je Poljska ostala jedna od retkih evropskih zemalja sa veoma strogim zakonom o pobačaju

Abortus u Poljskoj legalan je samo u slučajevima opasnosti po život i zdravlje majke i u slučajevima trudnoće koja je nastala kao posledica silovanja.


Predlog građanske zakonodavne inicijative „Zakoniti abortus bez kompromisa“, koji je u četvrtak u parlamentu odbijen glasovima desničarskih poslanika, podrazumevao je legalizaciju abortusa u Poljskoj do 12. nedelje trudnoće, a nakon ovog roka samo u slučaju opasnosti po život i zdravlje majke. Prekid trudnoće trebalo je da bude dostupan svim ženskim osobama starijim od 13 godina.
Od 460 poslanika poljskog parlamenta, 265 je glasalo protiv zakona, 175 je glasalo za, a četiri su bila uzdržana.


Ustavni sud je 2020. dodatno ograničio pravo žena na abortus, proglasivši neustavnim prekidanje trudnoće koje su rezultat abnormalnosti fetusa, preneo je Tanjug.


Odluka Suda, koju su donele sudije povezane sa vladajućom strankom Pravo i pravda, rezultirala je višenedeljnim nemirima, masovnim protestima i štrajkovima. Od tada je abortus u Poljskoj legalan samo u slučajevima opasnosti po život i zdravlje majke i u slučajevima trudnoće koja je nastala kao posledica silovanja. Nacrt građanske zakonodavne inicijative „Zakoniti abortus bez kompromisa" je, takođe, predviđao uvođenje univerzalnog obrazovanja o abortusu.


„Došla sam kod vas sa predlogom zakona kojim se menja zakon tako da bude u skladu sa evropskim i svetskim standardima o zaštiti života i zdravlja žena“, rekla je u poljskom parlamentu liderka organizacije koja se zalaže za prava na abortus „Ženski štrajk“ Marta Lempart. „Ovaj zakon je u suprotnosti sa pravom na život, slobodom savesti i izražavanja i roditeljskim pravima“, rekla je poslanica vladajuće stranke Ana Milčanovska, najavivši da će Zakon i pravda u potpunosti odbaciti predlog zakona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija