• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

08.07.2022

17:30

(VIDEO) MOSKVI DOSTA NATEZANJA SA ŠELOM I JAPANCIMA, RUSIJA PREUZIMA I SAHALIN1! Putin je prethodno pod svoju kontrolu stavio i susedni Sahalin-2!

Vesti

(VIDEO) MOSKVI DOSTA NATEZANJA SA ŠELOM I JAPANCIMA, RUSIJA PREUZIMA I SAHALIN1! Putin je prethodno pod svoju kontrolu stavio i susedni Sahalin-2!

Podeli vest

Šef komiteta za energetiku u donjem domu ruskog parlamenta, Pavel Zavaljni, izjavio je da će Moskva preuzeti kontrolu i nad projektom nafte i gasa Sahalin-1, nedelju dana nakon što je saopšteno da preuzima susedni Sahalin-2, izveštava Rojters

Pored Rosnjefta, učesnici u naftno-gasnom projektu Sahalin-1 su američki EksonMobajl, japanski SODECO i indijska kompanija ONGC Videš.

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao prošle nedelje dekret kojim se preuzima puna kontrola nad gasnim i naftnim projektom Sahalin-2, što je potez koji bi mogao da izbaci iz tog projekta britanski Šel i japanske investitore.

- Bili smo prinuđeni da donesemo odluku da prebacimo Sahalin-2 iz režima podele proizvodnje (šering sporazum) u rusku jurisdikciju zbog sankcija... Očigledno, isto će se desiti i sa Sahalinom-1" - rekao je Zavaljni na onlajn brifingu za medije.

On je dodao da kada se „uvode sankcije, kada kompanije praktično nisu u mogućnosti da aktivno učestvuju u nekom projektu, to nama stvara različite rizike i primorani smo da donosimo takve odluke".

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da o tome nije doneta bilo kakva odluka, napominje Rojters.

Prema agenciji Tass, Peskov je kazao da za sada nisu dostupni nikakvi konkretni detalji povodom pada proizvodnje i situacije s projektom Sahalin-1.

- Donose se pojedinačne odluke o svakom slučaju ponaosob. Rusija se rukovodi isključivo svojim interesima jer su se mnogi partneri u ovim projektima pretvorili u neprijateljske partnere i imaju previše negativan stav prema Rusiji - dodao je Peskov.

Ranije danas, zamenik ruskog premijera Jurij Trutnjev saopštio je da je proizvodnja nafte na Sahalinu-1 pala na samo 10.000 barela dnevno sa 220.000 barela dnevno zbog „ograničenja", aludirajići na sankcije.

EksonMobajl je odlučio da se povuče iz tog projekta u martu nakon uvođenja zapadnih sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu, podseća britanska agencija.

Jedan zvaničnik u japanskom Ministarstvu industrije izjavio je da vlada prikuplja informacije kako bi proverila činjenice i namere Moskve u vezi sa projektom Sahalin-1.

Japan je u maju izvestio da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte nakon što se dogovorio sa drugim zemljama Grupe sedam (G7) o uvođenju sankcija.

Rusija je bila peti najveći dobavljač sirove nafte u Japanu 2021. godine. Najveća japanska rafinerija nafte Eneos Holdings već je prestala da kupuje rusku naftu, a i druga po veličini, Idemicu Kosan, objavila je da ne planira kupovinu ruske sirove nafte.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15