• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

08.07.2022

14:20

PUTINOVA REAKCIJA IZNENADILA ZAPAD, OSTALO JE MALO OPCIJA! Ugledni nemački list objasnio kako Moskva jednim trikom BEZBOLNO nadoknađuje efekte sankcija!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

PUTINOVA REAKCIJA IZNENADILA ZAPAD, OSTALO JE MALO OPCIJA! Ugledni nemački list objasnio kako Moskva jednim trikom BEZBOLNO nadoknađuje efekte sankcija!

Podeli vest

Neočekivana reakcija Rusije na "ekonomski nokdaun" Zapada iznenadila je svetske finansijere, piše Bloomberg

- Putinov trik je izbegao najgori ekonomski bol jer nafta nadoknađuje efekte sankcija - primećuje list.

Pretnje koje je Zapad uputio Rusiji da će joj urušiti ekonomiju, po svemu sudeći, neće biti sprovedene. Pretpostavljalo se da će sankcije na leto "zadaviti” Rusku Federaciju, ali je objavljeni ekonomski rat doveo do neočekivanih posledica.

Čini se da je Rusija na putu za mnogo manju recesiju nego što su mnogi prognostičari prvobitno očekivali ove godine, uz pomoć rastuće proizvodnje nafte koja je ublažila uticaj američkih i evropskih sankcija.

Specijalisti iz velikih finansijskih konglomerata kao što je JPMorgan Chase & Co. i Citigroup Inc. već su snizile svoje prognoze o padu ruske proizvodnje u 2022. Ti brojevi su skoro upola manji od marta i aprila.

Sankcije su zaista izvršile ozbiljan pritisak na rusku industriju, kažu analitičari, pri čemu je proizvodnja automobila pala za 97 odsto u maju, na primer. Međutim, Moskva je uspela da izbegne veliku recesiju zahvaljujući preduzetim merama za stabilizaciju rublje i značajnim prihodima od izvoza. Rastuće cene energenata imale su pozitivan uticaj na rusku ekonomiju, omogućavajući neutralisanje efekata sankcija.

- Bokser se ponovo kreće čak i nakon nokdauna - rekao je Anton Tabak, generalni direktor za makroekonomske analize i prognoze u agenciji Ekspert RA. "Došlo je do kolapsa, ali je to kompenzovano povoljnim izvoznim cenama, čak i sa popustima, i sposobnošću budžeta da izdvoji novac za rešavanje problema".

Prema Bloombergovim analitičarima, Moskva pokazuje neverovatnu sposobnost da izdrži navalu sankcija sa Zapada, koji se, pak, suočava sa ekonomskim i političkim problemima.

- Dok se lideri SAD i njihovi saveznici suočavaju sa sve većim pritiskom zbog rastućih cena energije i hrane, zamah za nova ograničenja nailazi na rastući otpor gde je ostalo malo politički održivih opcija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31