• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.08.2022

09:04

LICEMERI OPTUŽUJU RUSIJU, A DEKLASIFIKOVANA DOKUMENTA OTKRILA: Velika Britanija koristi Afriku kao poligon za vežbe u kojima upotrebljava smrtonosni BELI FOSFOR!

Britansko ministarstvo odbrane

Vesti

LICEMERI OPTUŽUJU RUSIJU, A DEKLASIFIKOVANA DOKUMENTA OTKRILA: Velika Britanija koristi Afriku kao poligon za vežbe u kojima upotrebljava smrtonosni BELI FOSFOR!

Podeli vest

Britanske trupe ispaljuju kontroverznu municiju sa belim fosforom tri puta godišnje u blizini safari odmarališta u istočnoj Africi i tako rizikuju da naruše zdravlje lokalnog stanovništva

Britanski vojnici na vežbama u Keniji koristili su beli fosfor u 15 navrata od 2017. godine, otkrila su deklasifikovana dokumenta.

Beli fosfor može da izazove užasne opekotine na ljudskoj koži i otkazivanje više organa, a Rusija se suočava sa kritikama iz Velike Britanije jer ga je u aprilu navodno ispalila u Ukrajini.

Britanska vojska tvrdi da njena sopstvena upotreba belog fosfora u Keniji ne krši međunarodno pravo.

Britansko ministarstvo odbrane insistira da britanske trupe nikada ne pucaju na civilne ciljeve, i koriste ga za osvetljenje ili zaštitu od dima. Međutim, Britanija koristi kontroverznu municiju u Arčers Postu, ogromnoj površini zajedničkog zemljišta u Keniji koju posećuju farmeri, deca i slonovi.

Britanci ne vide problem u belom fosforu kada ga oni koriste

Ministarstvo odbrane ne sačinjava konkretne bezbednosne planove za upozorenje kenijskih civila da će biti raspoređeni minobacači sa belim fosforom, otkrila su deklasifikovana dokumenta.

Umesto toga, vojska se oslanja na standardne bezbednosne planove za vežbe gađanja, tvrdeći da "municija sa belim fosforom nema druge karakteristike koje bi ovo promenile".

Obližnje škole se obaveštavaju o opasnostima od neeksplodiranih ubojnih sredstava, uključujući metke sa belim fosforom, a lokalnim meštanima se dele letci. Iako britanske trupe tvrde da su očistile poligone za gađanje od "svih ljudi i divljih životinja" pre vežbi, nije napravljena nikakva konkretna procena uticaja ispaljivanja belog fosfora na životnu sredinu u Keniji.

Novi detalji otkriveni su u odgovoru Ministarstva odbrane za slobodu informacija, nakon što je poslanik ministar odbrane Džejms Hepi odbio da odgovori na poslaničko pitanje o razmerama upotrebe belog fosfora u Keniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija