• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

12.08.2022

11:57

ŠTA ĆE NA OVO REĆI VAŠINGTON, LONDON, PARIZ... Ukrajinci raketama Zapada gađaju nuklearku Zaporožje! Rusi izneli šok tvrdnju, pokazaće dokaze, Rogov besan: Dogodiće se stvari...

Reuters

Vesti

ŠTA ĆE NA OVO REĆI VAŠINGTON, LONDON, PARIZ... Ukrajinci raketama Zapada gađaju nuklearku Zaporožje! Rusi izneli šok tvrdnju, pokazaće dokaze, Rogov besan: Dogodiće se stvari...

Podeli vest

Ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov


Kako je rekao, upravo su zbog toga ti napadi i opasni jer rakete idu baš tamo gde oni žele. "Imamo dokaze da se u napadima koriste baš te rakete, pokazaćemo ih", naglasio je.

Prema njegovim rečima, vlasti će biti primorane da konzerviraju elektranu ukoliko se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi. Dodao je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.

- Nema sumnje da će biti problema sa snabdevanjem teritorije koju kontroliše Kijev, već sad je proizvodnja struje svedena na minimum, taman toliko da se sa elektranom ništa ne dogodi. Uskoro Kijev neće dobijati ništa, a mi ćemo biti prinuđeni da konzerviramo nuklearku, dok ćemo svu tu proizvodnju koja postoji preusmeriti na oslobođenu teritoriju - rekao je on.

Foto: Reuters

Nuklearna elektrana "Zaporožje"

Rogov je komentarisao i rad generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na temu bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane i naveo da je pokazao veoma neodgovorno ponašanje i pokušava da izvrši zadatke koje je postavio neprijatelj.

- On se ponaša kao apsolutno neodgovorna osoba, kao da nije generalni sekretar UN, već advokat đavola. Pokušava da ispuni zadatke koje su postavili naši protivnici, nuklearni teroristi u pravom smislu. Ne radi se o režimu Zelenskog, već o njegovim staratelji i kontrolorima - rekao je Rogov televiziji „Rosija 24“.

Prema njegovim rečima, Gutereš se cinično ponaša, iako odlično zna da će u slučaju povlačenja ruskih vojnika iz nuklearke ona postati nezaštićena i da će se dogoditi stvari koje se ne mogu ispraviti.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija