• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

18.08.2022

17:41

AMERIKA JE DOLAR PRETVORILA U ORUŽJE, A SADA JE PRSLO! Američki ekspert: Nismo izdržali rusku kontraofanzivu!

Reuters

Vesti

AMERIKA JE DOLAR PRETVORILA U ORUŽJE, A SADA JE PRSLO! Američki ekspert: Nismo izdržali rusku kontraofanzivu!

Podeli vest

SAD su dolar pretvorile u oružje i koriste ga za kažnjavanje „neposlušnih“, piše Global Times. Ali, Moskva je odlučna da pokrene kontraofanzivu protiv zapadnih sankcija i globalnog finansijskog sistema, usmerenog na američku valutu

Sa izbijanjem rusko-ukrajinskog sukoba ranije ove godine, zapadne vlade, na čelu sa Sjedinjenim Državama, uvele su seriju ogromnih finansijskih sankcija Moskvi, uključujući zamrzavanje njenih deviznih rezervi. Sama ideja da bi SAD mogle da zaplene imovinu bilo koga, ko se ne povinuje diktatu Vašingtona, je zaista zastrašujuća, toliko, da sve više zemalja diverzifikuje svoja rezervna sredstva od dolara.

Postoji još jedan važan faktor, zbog kojeg sve više država ubrzava dedolarizaciju. Federalne rezerve SAD su izuzetno sebične i brinu samo o interesima Amerike i investitora sa Volstrita, a američka centralna banka je pogrešila monetarnu politiku poslednjih godina, što je izazvalo talas porasta i padova likvidnosti, i inflatornih kriza poput ove koju imamo, gde je zabeležen rast cena od 8,5%.

Naglim i upornim podizanjem kamatnih stopa, Fed je neizbežno izazvao odliv kapitala iz zemalja u razvoju, neplaćanje spoljnog duga i kolaps tržišta u razvoju. Tokom proteklih decenija, videli smo da se zemlje poput Meksika, Argentine, Tajlanda, Južne Koreje, Grčke, Turske i Šri Lanke, suočavaju sa ozbiljnim ekonomskim problemima zbog globalnog finansijskog sistema usmerenog na dolar.

Poslednjih godina dolar se sve više pretvara u oružje, a Vašington je sve odlučniji da njime kazni „neposlušne” moćnike, pa su se mnoge zemlje sveta probudile i počele, kao eksperiment, da trguju nacionalnim valutama, i koriste druge sisteme plaćanja i poravnanja pored SVIFT-a, koje zapravo kontroliše američka vlada.

Kako je globalna finansijska kriza 2008-2009. počela u Sjedinjenim Državama i brzo eskalirala u globalnu katastrofu i ekonomski cunami, koji je zahvatio sve zemlje i regione, sve više vlada i centralnih banaka, istražuje šeme za napuštanje dolarskih obračuna i sistema plaćanja.

Ali ovoga puta Rusija je spremna da postigne svoj put: Moskva je odlučna da krene u kontraofanzivu protiv zapadnih sankcija i čitavog globalnog finansijskog sistema zaoštrenog za dolar.

Ogorčena neviđenim finansijskim i ekonomskim merama Zapada, Moskva je primorala sve „neprijateljske” zemlje koje su joj uvele sankcije da nabavku goriva plaćaju u rubljama. Prema ruskim ekonomistima, ovaj hrabar potez pomogao je brzoj stabilizaciji rublje i značajnom ublažavanju štetnih efekata zapadnih sankcija.

Foto: pixabay.com

Pored sirove nafte i prirodnog gasa, neki ekonomisti su predložili da Moskva konvertuje plaćanja za rusko žito, hemijska đubriva i drugu skupu robu koja se sada plaća u dolarima ili evrima u rublje.

Hrabar i inovativan potez Rusije da stabilizuje svoju valutu u teškim vremenima podstakao je druge vlade da slede njihov primer. Mediji javljaju da zemlje BRIKS-a nastoje da prodube trgovinu u sopstvenim valutama. Dakle, inicijativa R5 predlaže prelazak na valute bloka (ruska rublja, indijska rupija, južnoafrički rand, brazilski real i kineski juan) kako bi se povećala trgovina.

Dakle, sankcije Zapada bez presedana protiv Rusije, uključujući i njenu centralnu banku, prete da oslabe dominaciju dolara, i mogu dovesti do dalje fragmentacije međunarodnog monetarnog sistema.

Moskva je do danas skoro u potpunosti rasprodala svoje američke obveznice, a u poslednje vreme sve je više znakova da se i druge velike ekonomije u svetu takođe oslobađaju američkih hartija od vrednosti i dolarske imovine.

Značaj mera Moskve je u tome, što je ovo najradikalnija dedolarizacija koju je do sada preduzela jedna suverena država. Rusija ne samo da se oslobađa dolara na unutrašnjem planu, već preduzima i drastične mere za pokretanje sopstvenog sistema za razmenu finansijskih informacija.

Foto: Reuters

A Vašington nema nikoga da krivi osim samog sebe. Poslednjih godina, američki političari, uznemireni usponom Kine i drugih tržišnih ekonomija u nastajanju, i sami su pribegli ekonomskom razdvajanju, tehnološkim blokadama i prekidu proizvodnih lanaca kako bi potkopali ekonomski rast konkurenata.

Stoga je sasvim prirodno da druge zemlje preduzimaju odlučne uzvratne mere, sve do dampinga dolarske imovine i povlačenja sa američke berze.

A s obzirom na to koliko agresivno SAD koriste finansiranje deficita, u borbi protiv razornog uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju, održivost njenog spoljnog duga je takođe pod znakom pitanja.

Udeo dolarske aktive u deviznim rezervama svetskih centralnih banaka pao je u četvrtom kvartalu 2020. godine na 59 odsto – najniži nivo u poslednjih 25 godina – zbog delovanja samih banaka i fluktuacija kursa, saopštio je MMF u maju prošle godine. Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2022. ovaj udeo je još više smanjen – na 58,88%.

Kako SAD tvrdoglavo nastavljaju da ometaju i nanose štetu drugim ekonomijama, njeni konkurenti nisu u obavezi da trpe zastareli sistem „Breton Vudsa“ i pomažu Americi da održi hegemoniju dolara.

Kroz dominaciju dolara, Vašington je diktirao uslove svetske trgovine i finansija u poslednjih 70 godina. Vreme je za promenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)
Košarka

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)

Srpski košarkaški agent Miodrag Miško Ražnatović na društvenoj mreži "Iks" objavio je prepisku sa gazdom Panatinaikosa Dimitrisom Janakopulosom koja se dogodila još u martu prošle godine! Na fotografiji koju je u javnost pustio vlasnik Beobasketa vidi se kako kontroverznom čelniku grčkog velikana predlaže da dovede Ergina Atamana, koji je u tom trenutku bio trener Anadolu Efesa.

29.05.2024

18:25

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54