• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.08.2022

07:00

RUSIJA I SAD NA IVICI RATA! BELA KUĆA SPREMNA DA UNIŠTI SVET, NE TRPI PORAZ U UKRAJINI! Moskva povukla crvenu liniju, ako je Vašington pređe...

Vesti

RUSIJA I SAD NA IVICI RATA! BELA KUĆA SPREMNA DA UNIŠTI SVET, NE TRPI PORAZ U UKRAJINI! Moskva povukla crvenu liniju, ako je Vašington pređe...

Podeli vest

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da se Sjedinjene Države nalaze na ivici da postanu aktivna strana u sukobu u Ukrajini, što bi moglo da dovede do direktnog okršaja između Rusije i Amerike, a samim tim i do izbijanja trećeg svetskog rata

Sergej Rjabkov, zamenik šefa diplomatije Sergeja Lavrova, optužio je Belu kuću da naoružava Ukrajinu ofanzivnim oružjem i da huška zvanični Kijev da napadne Krim, navodeći da Vašington očigledno nije svestan da na taj način i formalno ulazi u rat sa Ruskom Federacijom.

Direktno mešanje

Prema rečima Rjabkova, zvanična Moskva nastoji da izbegne eskalaciju sukoba i okršaj sa Sjedinjenim Državama, ali to će biti neizbežno ako američki predsednik Džo Bajden nastavi da ugrožava ruske interese i ne shvati ozbiljno upozorenja iz Kremlja.

- Ne želimo eskalaciju sukoba. Želeli bismo da izbegnemo situaciju u kojoj bi SAD postale aktivna strana u ukrajinskom ratu, ali za sada ne vidimo spremnost Vašingtona da ozbiljno shvati ova upozorenja. Jasno je šta će se dogoditi i kakva opasnost vreba ukoliko Rusija i Amerika uđu u direktan vojni sukob - rekao je Rjabkov.

On je odbacio objašnjenje zvaničnog Vašingtona da snabdeva Ukrajinu vojnom i drugom pomoći jer ta zemlja ima "legitimno pravo na samoodbranu", navodeći da Zapad i režim u Kijevu sve češće i otvorenije govore o napadima na rusku teritoriju.

Bela kuća: Krim je legitimna meta

Neimenovani zvaničnik iz Bele kuće izjavio je za "Politiko" da američki predsednik Džo Bajden podržava planove zvaničnog Kijeva da napadne Krim, ocenjujući da je to poluostrvo, koje je pod kontrolom Rusije, legitimna meta.
- Predsednik nema problem s tim da ukrajinska vojska napadne Krim. Ta teritorija je došla pod kontrolu Moskve nasilnim putem. Sjedinjene Države smatraju da Ukrajina može da gađa bilo koji cilj koji se nalazi na njenoj teritoriji, a Krim, iako okupiran, jeste ukrajinska teritorija - rekao je američki zvaničnik. 

- Izvinite, o kakvoj samoodbrani pričamo kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi zapadni mentori jasno govore o mogućim napadima na ciljeve koji se nalaze duboko na ruskoj teritoriji, kao što je to sa Krimom slučaj?! Te pretnje ukrajinske strane su diktirane direktno iz Vašingtona. Bela kuća direktno podstiče takve sulude ideje Kijeva. Sjedinjene Države su sve očiglednije i sve dublje umešane u suprotstavljanje našoj vojnoj operaciji u Ukrajini, što Ameriku zapravo stavlja na ivicu da postane aktivna strana u sukobu - ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Napad na Sevastopolj

Zvanična Moskva saopštila je u subotu da je Ukrajina dronovima izvela nekoliko napada na Krim, te da je jedan od dronova pogodio sedište ruske ratne mornarice u Sevastopolju. Tu vest je potvrdio i guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, rekavši da je dron pao na krov štaba flote nakon što ga je oborio ruski PVO.

- Naša vojska je oborila bespilotnu letelicu tačno iznad sedišta flote. On se srušio na krov i zapalio se. Nije bilo povređenih - rekao je Razvožajev.

Mediji podsećaju da su SAD od početka rata bile glavni saveznik Ukrajine i da su do sada toj zemlji poslale više od 50 milijardi dolara vredno naoružanje i vojnu opremu. Američki predsednik Džo Bajden u petak je najavio da je spreman da zvaničnom Kijevu pošalje novi kontingent oružja u iznosu do 800 miliona dolara, koji će uključivati višecevne raketne sisteme HIMARS, haubice M777 i borbene dronove.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Koji bre poraz u Ukrajini, ko to lupa gluposti, pa rusi sudixiveli poraz nisu uspeli da zauzmu ukrajinu i postave svoju vladu, jos su doziveli velike gubitke. Jedini porazeni u ovome su rusi, oni ginu ne amerikanci. Inace ovo se zove spinovanje...

Rale

pre 1 godinu

Za amerikance Bela kuća a za sav normalan svet Crna kuća. Crna da ne može biti crnja!

Milan

pre 1 godinu

Kad počnu US vojnici da se kući vraćaju u crnim vrećama i počnu bombe da padaju po US teritoriji, ni tad neće shvatiti. Debili.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31