• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.09.2022

07:00

GRADONAČELNIK ODESE NAPRAVIO HAOS! Truhanov dao šokantan intervju italijanskom listu, toliko je dirnuo u osinjak da je na kraju morao da povuče radikalan potez

Reuters

Vesti

GRADONAČELNIK ODESE NAPRAVIO HAOS! Truhanov dao šokantan intervju italijanskom listu, toliko je dirnuo u osinjak da je na kraju morao da povuče radikalan potez

Podeli vest

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov neočekivano se otvorio u razgovoru za italijanski list Korijere dela sera i upao u skandal

U intervjuu, gradonačelnik je, između ostalog, dao ocenu toka rata i situacije unutar zemlje i same Odese. Njegovih izjava na temu rata sa Rusijom postala je senzacija.

Gradonačelnik Odese je rekao da je za okončanje rata neophodno pregovarati, što je direktno u suprotnosti sa kursom rukovodstva zemlje. Mada je kasnije Truhanov odbacio svoju izjavu , postoje različita razmišljanja o pozadini njegovog istupa u javnosti.

Pregovarati korak po korak

Truhanov je najpre jasno stavio do znanja da ide protiv sadašnjeg ideološkog mejnstrima time što nije podržao rušenje nekih spomenika u gradu – pre svega ruskoj carici Katarini II.

"Ja sam protiv rušenja statua. Čak i da rušimo spomenike, istorija se ne menja. Znam da je prikupljena peticija sa 25.000 potpisa, ali čekam. Po ovoj logici da uklonim i spomenik Puškinu ili Gagarinu? Nema smisla“, rekao je gradonačelnik Odese.

U principu, samo ova izjava bi dobila prilično širok odjek, ali ju je zasenila druga. Truhanov je pozvao na nastavak pregovora sa Rusijom!

Prema njegovim rečima, planovi ruskog predsednika Vladimira Putina uključuju zauzimanje Odese, pošto je „opsednut ovim gradom“ i „nada se“ da će ga opkoliti sa severa kako bi se povezao sa Pridnjestrovljem. Osim toga, po njegovom mišljenju, Putin ne želi da uništi Odesu i namerava da zauzme grad bez bombardovanja.

"On ne želi da je bombarduje kao Harkov, on je želi celu", rekao je Truhanov.

On je rekao i da ofanziva Oružanih snaga Ukrajine na Herson „teče sporo“. Generalno, rat, kako je izjavio, postaje „dug, težak“. Iako Truhanov veruje u pobedu Ukrajine, on smatra da je neophodno vratiti se pregovorima sa Moskvom.

Foto: Tanjug/AP

Opsadno stanje u Odesi

"Ne želim da budem pogrešno shvaćen. Očigledno, sanjam da se vratim na naše granice 1991. godine, ali moramo se dogovarati korak po korak, postepeno tražiti kompromise, izbegavati konfrontaciju", rekao je Truhanov.

Govoreći o unutrašnjoj situaciji, gradonačelnik Odese je pozvao na „više autonomije regiona i opština“. U tom slučaju, zemlja bi „funkcionisala bolje“, rekao je i sa žaljenjem primetio da predsednik Volodimir Zelenski nije poslušao takve predloge ni pre rata.

U istom intervjuu, Truhanov je veoma negativno govorio o Putinu. Ocenio je da ruski lider više ne razmišlja kao pragmatičan političar, već je „monstrum, proizvod sovjetskog režima i KGB-a, rešen da obnovi carsku Rusiju!".

"Ako bi bio sateran u ćošak, mogao bi čak i da lansira atomsku bombu, nadam se da će njegovi generali to sprečiti“, rekao je Truhanov.

Međutim, malo ko je obratio pažnju na ovu i druge slične izjave iz intervjua posle svega gore navedenog.

Foto: AP/Tanjug

Iz kabineta Volodimira Zelenskog stigao oštar odgovor Truhanovu

Počela je velika hajka

„Kako možeš da tražiš kompromise sa nekim ko hoće da te siluje, ubije i ukrade veš mašinu? Hej, šest meseci rata nije pokazalo da se može pregovarati tek posle poraza na bojnom polju? ... Dok traju borbe, nerazumno je govoriti takve stvari!“ – napisao je u svom telegram kanalu zamenik gradskog veća Odese iz Evrosolidarnosti Petr Obuhov, koji je izgubio izbore za gradonačelnika od Truhanova 2020.

U kabinetu predsednika Volodimira Zelenskog na reči Truhanova je odgovorio savetnik Mihail Podoljak, koji je jasno stavio do znanja da pregovora neće biti.

"Pregovore sa Rusijom u jedinom mogućem formatu danas vodi specijalna ukrajinska delegacija, posebno u južnom pravcu fronta. 'Pregovori' idu dobro. Očekujemo nove 'kompromise' u vidu 'gestova dobre volje' “, napisao je Podoljak na svom mikroblogu na Tviteru, očigledno aludirajući na povlačenje ruskih trupa sa severa i severoistoka Ukrajine posle neuspešne opsade Kijeva, što je Moskva predstavila kao gest dobre volje.

Posle svega ovoga, sam gradonačelnik je odlučio da se obrati javnostii. Izdao je saopštenje i objavio na Fejsbuku.

„Da bih izbegao dalje idiotske manipulacije, moram ukratko da ponovim iste reči koje govorim od 24. februara – okupatori moraju biti proterani sa cele teritorije naše zemlje. Borićemo se do naše konačne pobede. Svi pregovori – posle Rusi napuštaju našu zemlju“, napisao je Truhanov na svojoj Fejsbuk stranici.

Regionalne elite protiv Zelenskog?

U ovoj priči ima nekoliko važnih tačaka. Svi sagovornici ne veruju da Truhanov nije razumeo šta je italijanskom novinaru rekao o povratku u pregovarački proces sa Rusijom. A još je manje verovatno da su mu italijanski novinari pripisali reči koje on nije rekao (u ovom slučaju bi gradonačelnik to direktno rekao).

"Truhanovljev medijski tim radi prilično sistematski, nije tajna da se on ozbiljno priprema i za govore i za intervjue. Tako da ne verujem da je ovo lapsus ili improvizacija. Onda su to 'raspršili' ruski mediji", kaže sagovornik u rukovodstvu jedne od frakcija Odeskog oblasnog saveta.

On smatra da je izjava o spomeniku carici Katarini reakcija Truhanova na raspoloženje u opštoj populaciji Odese - mnogi Odesanci ne podržavaju ideju o rušenju spomenika.

Podsetimo, Truhanov je postao gradonačelnik Odese posle Majdana 2014. godine, privlačeći glasače bivše Partije regiona i antimajdaniste kojih je u tom gradu u to vreme bilo dosta.

Iako je javno uvek isticao svoju lojalnost Ukrajini i odbacivanje separatizma, isticao je potrebu za umerenim pristupom u pitanjima jezika i istorijskog pamćenja, uzimajući u obzir mišljenje stanovnika Odese. I generalno, njegova sadašnja retorika se uklapa u istu poziciju. 

Politikolog Vadim Karasev skreće pažnju na to da je gradonačelnik Odese išao protiv kursa vlasti u Kijevu, ne samo u pristupu pregovorima, već i u odnosima na liniji „centar-regioni”.

„Truhanov je uhvatio trend u raspoloženju zapadnih elita da ne treba dozvoliti personifikaciju vlasti u Ukrajini, klice diktature. Čak i protiv Rusije, Zapad to ne može da dozvoli. Zaoštravanje odnosa između kancelarije Zelenskog i regionalnog elite jačaju ovo mišljenje“, kaže ekspert.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31