• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/klix.ba

17.10.2022

12:38

TRAMP NAPAO JEVREJE, OPTUŽEN ZA ANTISEMITIZAM! "Oni ne cene sve što sam uradio za Izrael"!

Reuters

Vesti

TRAMP NAPAO JEVREJE, OPTUŽEN ZA ANTISEMITIZAM! "Oni ne cene sve što sam uradio za Izrael"!

Podeli vest

Ovu izjavu je bivši američki predsednik objavio na svojoj društvenoj mreži Truth Social, a mnogi su je okarakterisali kao antisemitizam, jer sugeriše da američki Jevreji imaju dvostruku lojalnost, kako prema SAD tako i prema Izraelu, i odmah je izazvala osudu jevrejska zajednica

 

„Nijedan predsednik nije učinio više za Izrael od mene“, rekao je Tramp, pre nego što je rekao da je pomalo iznenađujuće da „naši divni evangelisti to cene mnogo više od Jevreja, posebno onih koji žive u SAD“.

Lider Antidefamacione lige, organizacije koja se bori za suzbijanje antisemitizma, Džonatan Grinblat optužio je Trampa da „zove Jevreje“. „Ne treba nam bivši predsednik, koji apeluje na ekstremiste i antisemite, da nas nauči lekciju o odnosu između SAD i Izraela. Ovaj odnos počiva na zajedničkim vrednostima i bezbednosnim interesima. Ovo „prozivanje Jevreja“ je uvredljivo i odvratno“, dodao je Grinblat.

Jevrejski demokratski savet Amerike na sličan način je osudio Trampove izjave: „Njegove pretnje i njegova antisemitska dvojna lojalnost koja se neprestano pozivala podstiču mržnju prema Jevrejima“, saopštio je savet. „Neće nam pretiti Donald Tramp, a američki Jevreji će ovog novembra odbaciti republikansku netrpeljivost“, dodaje se u savetu.

U intervjuu prošlog decembra, bivši predsednik je tvrdio da američki Jevreji „ili ne vole Izrael ili ih nije briga za Izrael“, a ponovio je i svoju tvrdnju da evangelisti „više vole Izrael nego Jevreje u ovoj istoj zemlji“.

Istraživanje Pev Research-a iz 2021. pokazalo je da 45 odsto odraslih Jevreja u SAD veruje da je briga o Izraelu „od suštinskog značaja” za ono što znači biti Jevrej, a 37 odsto je reklo da je „važno, ali nije od suštinskog značaja”. Samo 16 odsto je reklo da im briga o Izraelu "nije važna".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija