• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index/bbc

13.11.2022

12:10

TRAMP ODLAZI U ISTORIJU? Demokratska pobeda u Senatu MENJA STVARI IZ KORENA, republikanci žele NOVOG PREDSEDNIČKOG KANDIDATA!

Reuters

Vesti

TRAMP ODLAZI U ISTORIJU? Demokratska pobeda u Senatu MENJA STVARI IZ KORENA, republikanci žele NOVOG PREDSEDNIČKOG KANDIDATA!

Podeli vest

Ron Desantis, republikanski guverner Floride, glavna je pretnja po Trampovu kandidaturu za predsedničke izbore

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je senatorika Ketrin Kortez Masto ponovno pobedila na izborima u Nevadi.

Njenom pobedom, nakon demokratskog senatora Marka Kelija koji je obranio svoj senatorski mandat u Arizoni, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mesta u Senatu, a potpredsednica Kamala Haris ima presudni glas u slučaju da demokrate budu izjednačene sa republikancima, 50-50.

Zadržavanjem kontrole nad Senatom znači da će demokrate i dalje moći da odobravaju Bajdenove kandidate, poput saveznih sudija.

Ako bi se upraznilo neko mesto u sledeće dve godine, to bi značilo i imenovanje u Vrhovni sud, u kom je sada konzervativna većina. Ako bi demokratski senator Rafael Vornok pobedio u drugom krugu izbora u Džordžiji 6. decembra protiv republikanskog protivkandidata Heršela Vokera, to bi povećalo većinu demokrata na 51-49.

To bi demokratima dalo dodatnu prednost u donošenju onih zakona koji mogu biti izglasani jednostavnom većinom glasova, zato što je za većinu zakona u Senatu potrebno 60 glasova.

Pobeda Demokrata u trci za senat poljuljala je podršku republikanaca bivšem predsedniku Donaldu Trampu, koji je pre izbora najavljivao "veliki crveni talas". Mnogi republikanci upravo krive Trampa za loš rezultat na izborima i radije bi videli nekog drugog republikanca u trci sa demokratskim kandidatom na predsedničkim izborima 2024. godine.

Jedan od trenutno najpopularnijih republikanaca je Ron Desantis, koji je pobedio na izborima za guvernera Floride sa ubedljivom razlikom od 1,5 miliona glasova.

Smatra se „velikim pobednikom" izbora za američki Kongres i guvernera nekih američkih država održanim u utorak u Sjedinjenim Državama i naširoko se smatra mogućim izazivačem Donalda Trampa za republikansku predsedničku nominaciju 2024.

Desantis je relativno novajlija u politici, ali je stekao nacionalni značaj nakon što je postao guverner Floride 2019.

Samo nekoliko sati pre izbora sredine mandata u utorak, Donald Tramp je upozorio Desantisa da se ne kandiduje za predsednika 2024, rekavši da bi to naškodilo Republikanskoj stranci.

„Mislim da bi napravio grešku. Mislim da se stranci to ne bi dopalo", rekao je bivši predsednik za Foks njuz.

Čini se da su njegovi čvrsti stavovi o kontroverznim pitanjima kao što su pol, podučavanje rasnih pitanja u školama i abortus naišli na odjek kod birača, jer je navodno povećao biračku bazu u skoro svim demografskim kategorijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Naša kineskinja ima samo kinesko državljanstvo - Govori srpski, potpisuje se kao Ana Guo Stojković, a odrasla je u Leskovcu!
Društvo

Naša kineskinja ima samo kinesko državljanstvo - Govori srpski, potpisuje se kao Ana Guo Stojković, a odrasla je u Leskovcu!

Ana Guo od svog četvrtog meseca živi u porodici Stojković u selu Oraovica kod Leskovca. Voli da kaže da je privilegovana jer ima dve porodice. Bolje govori srpski od kineskog, ali ima samo kinesko državljanstvo. Danas je student prve godine FON-a u Beogradu.a Guo od svog četvrtog meseca živi u porodici Stojković u selu Oraovica kod Leskovca. Voli da kaže da je privilegovana jer ima dve porodice. Bolje govori srpski od kineskog, ali ima samo kinesko državljanstvo. Danas je student prve godine FON-a u Beogradu.

09.05.2024

10:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!
Fudbal

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!

Španski fudbaler Hose Luis Mato Hoselu (34) bio je protagonista istorijskog povratka protiv Bajerna, koji je njegovom Real Madridu obezbedio prolaz u finale Lige šampiona (2:2, 2:1)! Momak sa nestvarnom fudbalskom pričom, po kojoj bi i film mogao da bude snimljen, iskoristio je neverovatan golgeterski instinkt koji će bez sumnje ostati u sećanju navijača "kraljevskog kluba" i naterao fudbalski svet da sa poštovanjem priča o njemu.

09.05.2024

09:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija