• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.12.2022

07:00

KIJEV PROTIV HRISTA! Zelenski napravio potez koji nosi sa sobom mnogo GREHA! Istrebljuje PRAVOSLAVLJE?

AP/Fotomontaža

Vesti

KIJEV PROTIV HRISTA! Zelenski napravio potez koji nosi sa sobom mnogo GREHA! Istrebljuje PRAVOSLAVLJE?

Podeli vest

Ukrajinsko tužilaštvo namerava da podigne optužnice protiv nekoliko popova iz Kijevsko-pečerske lavre zbog 'veličanja Rusije'. Zelenski najavio zabranu rada Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije

Režim u Kijevu namerava da sudi ruskim sveštenicima. Kako je najavljeno, tužilaštvo namerava da podigne optužnice protiv nekoliko sveštenika iz čuvenog manastira Kijevsko-pečerska lavra, i to zbog "veličanja Rusije". Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će zabraniti sve verske grupe povezane sa Moskvom, što se odnosi i na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije.

Slavopojke o Rusima

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) u poslednjih desetak dana izvela je racije po crkvama, manastirima i drugim verskim objektima koji su povezani sa Moskovskom patrijaršijom, u potrazi za navodnim ruskim špijunima i oružjem. Agenti SBU upali su i u čuvenu Kijevsko-pečersku lavru, manastirski kompleks iz 11. veka i najznačajniji pravoslavni objekat u Ukrajini.

 

 Bitna je duša

Nikada nećemo dozvoliti bilo kome da izgradi carstvo u ukrajinskoj duši
Volodimir Zelenski

Prema saopštenju SBU, pripadnici te službe dobili su dojavu da su popovi iz tog verskog kompleksa i nekoliko njihovih "saučesnika" pevali slavopojke o "ruskom svetu" tokom crkvene službe.

- SBU je naknadno, tokom ekspertske istrage, ustanovila činjenice o ilegalnim aktivnostima. Tužioci grada Kijeva će podići optužnice protiv sveštenika zbog opravdavanja, priznanja legitimiteta i poricanja ruske agresije na Ukrajinu, kao i veličanja njenih učesnika - saopštili su iz SBU.

Od početka rata ubijeno 13.000 ukrajinskih vojnika

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da je od početka rata u toj zemlji do danas poginulo između 10.000 i 13.000 vojnika. On je to uradio nakon što je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da je stradalo 100.000 ukrajinskih vojnika, a odmah zatim, na zahtev Kijeva, povukla tu izjavu.

Govoreći za ukrajinsku televiziju, Podoljak je kazao da Kijev otvoreno govori o broju ubijenih.

- Imamo zvanične procene generalštaba, zvanične procene glavnokomandujućeg i one se kreću od 10.000 do 12.500, odnosno 13.000 ubijenih - rekao je Podoljak.

On je dodao da je do 100.000 ruskih vojnika ubijeno od početka sukoba i da je još 100.000 do 150.000 ranjeno ili nestalo.

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je da su sveštenici narušili bezbednost Ukrajine.

- Oni koji čekaju "buđenje majke Rusije" tokom rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine moraju da shvate da to narušava interese i bezbednost zemlje i njenih građana - kazao je Maljuk.
On je dodao da Ukrajina takvo izražavanje neće dozvoliti.

Najava optužnica protiv sveštenika dogodila se neposredno pre nego što je Zelenski najavio zabranu rada svih verskih organizacija koje imaju veze sa Moskvom. On je rekao da je na sastanku nacionalnog Saveta bezbednosti odlučeno da se preduzmu koraci za osiguranje kompletne nezavisnosti Ukrajine, a naročito duhovne nezavisnosti.

- Nikada nećemo dozvoliti bilo kome da izgradi carstvo u ukrajinskoj duši - kazao je Zelenski.

Sve prema zakonu

On je dodao da će zbog toga biti preduzete određene mere.

- Nacionalni saveti bezbednosti i odbrane dali su instrukcije vladi da Vrhovnoj radi preda nacrt zakona kojim će onemogućiti religijskim organizacijama povezanim sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji da funkcionišu u Ukrajini. Državnoj službi za etnopolitiku i slobodu savesti rečeno je da uradi religijski pregled statuta Ukrajinske pravoslavne crkve u potrazi za vezama sa Moskovskom patrijaršijom i, ako je neophodno, preduzme mere prema zakonu. Treba pregledati zakonski osnov za to da verske organizacije koriste Kijevsko-pečersku lavru. Sve službe odgovorne za bezbednost moraju pojačati napore da identifikuju i suprotstave se subverzivnim aktivnostima ruskih specijalnih snaga u religijskim objektima u Ukrajini - istakao je Zelenski u video-obraćanju na svom Telegram kanalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Колико знам ни фашисти нису дирали у цркву .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija