• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

29.12.2022

22:06

TENZIJE NA PACIFIKU! Kineski avion na šest metara prišao američkom, oglasili se iz SAD

Vesti

TENZIJE NA PACIFIKU! Kineski avion na šest metara prišao američkom, oglasili se iz SAD

Podeli vest

Manevrom izbegnut sudar u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora

Indo-pacifička komanda američke vojske optužila je pilota kineskog ratnog vazduhoplovstva da se svojim avionom-lovcem približio na samo šest metara američkom osmatračkom avionu, leteći ispred njega.

Kineski vojni avion prošle nedelje našao se na samo šest metara od letelice američkih vazdušnih snaga i primorao ga na manevar kako bi izbegao sudar u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora, saopštila je američka vojska.

Bliski susret usledio je nakon što su iz Sjedinjenih Država komentarisali sve opasnije ponašanje kineskih vojnih aviona i nazvale ga trendom.

Incident, u kojem su učestvovali borbeni avion J-11 kineske mornarice i avion RC-135 američkih vazduhoplovnih snaga, dogodio se 21. decembra, dodaje američka vojska u saopštenju.

- Američke Indo-pacifičke snage posvećene su slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu i nastaviće da lete, plove i deluju na moru i u međunarodnom vazdušnom prostoru, poštujući bezbednost svih plovila i aviona prema međunarodnom pravu - dodaje se u saopštenju.

Na sastanku sa svojim kineskim kolegom u novembru, američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je potrebu da se poboljša krizna komunikacija između dve zemlje.

Ministarstvo odbrane Australije saopštilo je u junu da je kineski borbeni avion opasno blizu presreo australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora.

Tada je kineski mlaznjak doleteo veoma blizu aviona Kraljevskog vazduhoplovstva Australije (RAAF) i u njegov motor otpustio sitne čestice aluminijuma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija