• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Švedska preuzela predsedavanje Evropskom unijom!

01.01.2023

09:03

Švedska preuzela predsedavanje Evropskom unijom!

Vesti

Švedska preuzela predsedavanje Evropskom unijom!

Podeli vest

Švedska je od ponoći od Češke preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije


Švedska je članica EU od 1995. godine i ovo je treće predsedavanje te zemlje posle 2001. i 2009. godine.  Države članice EU smanjuju se svakih šest meseci u predsedanju Savetom EU i za to vreme predsedavaju sastancima na svim nivoima u Savetu, koje je uz Evropski parlament zakonodavno telo EU.

U programu svoga predsedavanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, švedska vlada je odredila četiri prioriteta: bezbednost i jedinstvo, konkurentnost, zelenu i energetsku tranzicija i demokratske vrednosti i vladavinu prava, prenosi Hina.

Nakon parlamentarnih izbora u Švedskoj u septembru, Umerena stranka koja pripada desnom centru, formirala je koaliciju sa demohršćanima i liberalima, ali s obzirom na to da nemaju većinu u parlamentu, dogovorile su program s desničarskom i antimigrantskom strankom Švedskih demokrata, koja je ostala van vlade, ali je podržava u parlamentu. Premijer je postao lider Umerene stranke Ulf Kristerson.

U govoru u švedskom parlamentu sredinom decembra, Kristerson je istakao da će rat u Ukrajini u velikoj meri uticati na predsedavanje njegove zemlje EU.

Naveo je da su izazovi koje rat donosi EU očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini, proširenje privredne, humanitarne i vojne pomoći, pomoć u obnovi zemlje, kao i traženje odgovornosti za rat.

Jedan od ciljeva švedskog predsedavanja je i završetak pregovora o klimatskom paketu “Spremni za 55 odsto”, koji sadrži niz predloga čiji je cilj smanjivanje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU za najmanje 55 odsto do 2030.

Češko predsedništvo je u tome bilo vrlo uspešno, zaključivši sve predloge iz paketa koji se odnose na zaštitu klime, a švedskom predsedništvu kao najvažniji zadatak ostaje energetski deo, odnosno dogovor o direktivi o obnovljivim izvorima energije i direktivi o energetskoj efikasnosti.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija