• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

10.01.2023

10:08

OPA! ŠVEDSKA ODUSTAJE OD NATO?! Skandinavska država u nemogućoj misiji, Erdogan "zacepio", Stokholm ovo prosto ne može i neće da ispuni!

Vesti

OPA! ŠVEDSKA ODUSTAJE OD NATO?! Skandinavska država u nemogućoj misiji, Erdogan "zacepio", Stokholm ovo prosto ne može i neće da ispuni!

Podeli vest

Šef vlade u Stokholmu Ulf Kristerson izjavio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postavio nemoguće zahteve za prijem te zemlje u Alijansu, koje Stokholm ne može i neće da ispuni

Švedska bi mogla da odustane od članstva u NATO. Premijer te zemlje Ulf Kristerson izjavio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postavio nemoguće zahteve, koje Stokholm prosto ne može i neće da ispuni. Budući da bez odobrenja svih 30 članica Alijanse Švedska ne može da uđe u taj savez, nordijska zemlja bi ipak mogla da na kraju ostane vojno neutralna.

Turska na potezu

Kristerson se na bezbednosnoj konferenciji u nedelju požalio da su zahtevi Ankare neispunjivi.

- Turska je potvrdila da je Švedska uradila ono što je obećala, ali je takođe rekla da hoće i stvari koje ne možemo, koje ne želimo da damo - kazao je Kristerson.

On je dodao da će Ankara na kraju ipak morati da donese odluku, samo ne zna kad.

- Ishod zavisi kako od unutrašnje politike Turske, tako i od "švedskog kapaciteta da pokaže ozbiljnost" - citirao je Kristerson ono što turski zvaničnici stalno govore kad je reč o prijemu Švedske u NATO.

Finska neće u NATO bez suseda

Švedski problem mogao bi da utiče i na prijem Finske u NATO. Ta zemlja je zajedno sa Švedskom podnela zahtev za članstvo i ne želi da se odrekne svoje višedecenijske vojne neutralnosti bez svog suseda.
- Finskoj se ne žuri da uđe u NATO toliko da ne može da sačeka da Švedska dobije zeleno svetlo - kazao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto.

Naime, Turska, koja pored Mađarske jedina još nije zvanično odobrila prijem Švedske u Alijansu, tražila je od vlade u Stokholmu da sarađuje sa Ankarom u "borbi protiv terorizma". Turci su zahtevali da Švedska prekine da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koju je Ankara označila kao terorističku, te da im isporuči sve pripadnike te organizacije koji se nalaze u toj skandinavskoj zemlji. Osim toga, Turska je tražila da joj Šveđani isporuče i sve sledbenike imama Fetulaha Gulena, kojeg Erdogan smatra glavnim organizatorom neuspelog puča 2016.

Ankara je u junu saopštila da je od Švedske dobila šta je htela, uključujući i saradnju u borbi protiv terorizma. Međutim, vrhovni sud u Stokholmu u decembru je obustavio ekstradiciju Bulenta Kenesa, bivšeg glavnog urednika lista "Zaman", koji je posle neuspelog puča i zatvaranja tih novina dobio politički azil u Švedskoj. Sud je naveo da izručenje Kenesa nije moguće jer ono za šta je optužen nije kažnjivo prema švedskim zakonima, te je zaključio da bi kod kuće bio politički gonjen. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu tada je oštro kritikovao Stokholm, ističući da Švedska nije uradila ništa konkretno po pitanju izručenja terorista i zamrzavanja njihove imovine.

Foto: Reuters

Švedska vojska

Građani za zakone

Vlada premijera Kristersona tako se našla u problemu jer da bi Švedska postala članica NATO mora da ispuni turske zahteve, koji se zapravo kose sa nacionalnim zakonima. Vlasti u Stokholmu našle su se i pod pritiskom sopstvenih stanovnika, koji bi se radije odrekli članstva u NATO nego prekršili sopstvene zakone. Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, čak 79 odsto Šveđana kaže da se treba držati zakona u pogledu turskih zahteva, dok samo deset procenata misli da bi zemlji trebalo da bude prioritet pristupanje NATO što je pre moguće.

 

Američka vojska uskoro u Švedskoj

S obzirom na to što će se ulazak Švedske u NATO u najmanju ruku odužiti, ta zemlja je sa Amerikom započela razgovore o sporazumu o saradnji u oblasti odbrane.
- Sporazum će stvoriti pravni okvir za prisustvo američkih snaga u Švedskoj i omogućiti bližu bilateralnu saradnju od one koju omogućava članstvo u NATO. Sjedinjene Države su najvažniji bezbednosni i odbrambeni partner Švedske bilateralno, ali i unutar NATO - navedeno je u saopštenju švedske vlade.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija