• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

17.01.2023

12:40

PRIMEĆENI TAJNI PROLAZI! U Kineskom zidu pronađena drevna skrivena vrata, stari Kinezi bili su korak ispred svih, "ovo je dokaz vojne mudrosti..."

Vesti

PRIMEĆENI TAJNI PROLAZI! U Kineskom zidu pronađena drevna skrivena vrata, stari Kinezi bili su korak ispred svih, "ovo je dokaz vojne mudrosti..."

Podeli vest

Istraživači koji proučavaju najveću i najpoznatiju kinesku znamenitost - Veliki zid - otkrili su ostatke više od 130 skrivenih vrata na drevnom monumentalnom utvrđenju

Kamuflirane ulaze verovatno su koristili kineski vojnici u slučaju iznenadnih napada i tajnih misija.
Pretpostavlja se da su prolazi bili namenjeni izviđačima koji su poslati na misije iza zida, iako su mogli da se koriste i u druge svrhe.

Zapisi iz vremena dinastije Ming, koja je vladala u Kini od 1368. do 1644. godine, sugerišu da je nomadskim plemenima ponekad bilo dozvoljeno da koriste ove ulaze kako bi premestili svoju stoku u područja pogodna za ispašu, navode kineski mediji.

"Sve ovo pomaže da se dokaže da Veliki zid nije potpuno zatvoren, već 'otvoren', rekao je Zang Iukun, profesor sa Univerziteta Tjenđin i šef istraživačkog tima.

Skrivena vrata su bila dizajnirana tako da se ne mogu razlikovati od spoljašnje površine zida i takođe su mogla da obezbede kineskim vojnicima koji su tamo stacionirani da se probiju i pokrenu iznenadni bočni napad na neprijatelje, koji su napadali iz susednog dela utvrđenja.

"Ovo je sjajna demonstracija vojne mudrosti drevne Kine", rekao je drugi član istraživačkog tima Li Dže, prenose mediji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetovid

pre 1 godinu

Taj zid za koji se kaže da je kineski , je isključivo samo SRBSKI zid koji su gradili naši preci koji su živeli na tom delu naše "VELIKE TARTARIJE ".Kinezi nikada nisu imali takav stil gradnje objekata sa otvorima na građevinama " SVODA " . Pogledajte sve naše tvrđave i gradnju koja je istovetna sa Takozvanim Kineskim zidom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija