• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

23.01.2023

07:00

UKRAJINCI GINU ZA DŽABE, NE MOGU DA POBEDE RUSIJU! Komandant vojske SAD general Mark Mili otkrio ono što već svi znaju, ali Kijev i dalje gura u rat!

Rojters

Vesti

UKRAJINCI GINU ZA DŽABE, NE MOGU DA POBEDE RUSIJU! Komandant vojske SAD general Mark Mili otkrio ono što već svi znaju, ali Kijev i dalje gura u rat!

Podeli vest

Amerikanci su javno priznali da Ukrajinci nemaju šanse da pobede u ratu sa Rusijom, ali ih i dalje teraju da za džabe ginu.

Šef združenog štaba vojske SAD general Mark Mili izjavio je da ukrajinska vojska, uprkos pomoći NATO, najverovatnije neće uspeti da osvoji teritorije koje je izgubila, dok političari iz Vašingtona i dalje guraju Kijev da nastavi rat, poručujući mu da se spremi za ofanzivu na proleće.

Pada Bahmut

General Mili procenjuje da režim u Kijevu ima male šanse da uradi ono što je obećao narodu - da povrati sve teritorije koje je osvojila Rusija, uključujući i Krim.

- Predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i većina evropskih lidera rekli su da će se ovaj rat najverovatnije završiti pregovorima. S vojne tačke gledišta, to je veoma, veoma teška borba - kazao je Mili.

Osvrćući se na ruske uspehe poslednjih nedelja i osvajanje strateških mesta Soledara i Klesčejevke, te činjenicu da je Bahmut opkoljen, američki general je istakao da stvari ne izgledaju dobro.

- I dalje tvrdim da će ove godine biti veoma, veoma teško da Ukrajina vojno izbaci ruske snage sa svakog pedlja svoje teritorije - naglasio je Mili.

On je, međutim, ipak ostavio prostora za optimizam, budući da Bajdenova administracija i evropske birokrate, suprotno vojnom mišljenju, ne odustaju od rata i namere da što je više moguće Ukrajinaca strada.

- To ne znači da Ukrajina ne može da izbaci rusku vojsku, ne znači da neće. Međutim, to će biti veoma, veoma teško - rekao je Mili.

Foto: Reuters/AP/GoogleMaps

Zelenski ne može da zaddrži bahmut, žrtve su već prevelike

S druge strane, političari u Vašingtonu poručuju Kijevu da, uprkos lošim izgledima, ne odustaje od rata. Neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da je Kijevu rečeno da se odrekne strateški važnog grada u Donjecku - Bahmuta, ili na ruskom Artjomovska, i da sačuva ljude za novu ofanzivu - na proleće!

- Ukrajina ne bi trebalo da bude koncentrisana na odbranu Bahmuta po svaku cenu. To udaljava Kijev od mnogo važnijeg zadatka, da organizuje prolećnu ofanzivu i povrati teritoriju koju je izgubio. Vreme je trenutno na ruskoj strani, budući da ima veći broj vojnika i artiljerije - kazao je taj zvaničnik za francusku agenciju AFP.

Čeka se oružje iz SAD

I britanski Rojters citirao je jednog Bajdenovog neimenovanog visokog zvaničnika koji je rekao da Kijev treba da sačeka nove isporuke američkog oružja i okončanje obuke svojih vojnika za rukovanje tim naoružanjem. On je mislio na novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,5 milijardi dolara, koji je Vašington najavio prošle nedelje. Ta pomoć, između ostalog, sadrži artiljerijsku municiju, projektile za višecevni bacač raketa HIMARS i prvi put - borbena vozila "strajker".

- Oružje koje je potrebno za mobilne ofanzivne snage stiže u Ukrajinu. Kijev ne bi trebalo da troši svoje ograničene resurse na strateški nebitnu metu - rekao je taj zvaničnik, misleći na Bahmut, koji su američki i zapadni mediji do skoro nazivali strateški važnim gradom, budući da bi njegovim zauzimanjem Rusija presekla lanac snabdevanja ukrajinskih trupa u celom Donbasu i time otvorila put za ispunjenje ciljeva svoje specijalne vojne operacije.

Rusi započeli ofanzivu u Zaporožju

Rusija je u subotu započela veliku vojnu ofanzivu u Zaporožju, koje je krajem septembra glasalo na referendumu za prisjedinjenje Rusiji.
Prema rečima ukrajinskog guvernera tog regiona Aleksandra Staruka, ruske snage gađale su 21 grad širom Zaporoške oblasti u noći između subote i nedelje. S druge strane, ruske snage kažu da su uspele da zauzmu neke položaje koje je dosad držala ukrajinska vojska.
Borbe u Zaporožju bile su praktično zamrznute poslednjih meseci, a onda su prošle nedelje ponovo počele. U tom jugoistočnom ukrajinskom regionu nalazi se i najveća u Evropi nuklearna elektrana, koju je Rusija zauzela odmah na početku vojne operacije, a koju su ukrajinske snage mesecima granatirale.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece
Društvo

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece

Povodom Međunarodnog dana dece, u nedelju, 2. juna u 10 časova, tiha Tisa u Čurugu, postaće epicentar edukacije i zabave za najmlađe kroz uzbudljivu SUP avanturu. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj edukaciju najmlađih o pravilima ponašanja u i oko vode, kao vid prevencije od neželjenih povreda na otvorenim vodama, uz stručne savete o bezbednom plivanju i pravilnom veslanju na SUP dasci.

01.06.2024

16:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!
Fudbal

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!

Fudbalski klub Pariz Sen Žermen užurbano traži zamenu za Kilijana Mbapea, koji je napustio ekipu i uskoro će postati novi član madridskog Reala. Kako navode specijalizovani fudbalski sajtovi, umesto reprezentativca Francuske na "Park Prinčeva" stiže gruzijski napadač iz redova Napolija, Kviča Kvarackelija.

01.06.2024

16:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00