• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2023

08:38

NASTAVLJA SE "RAT" OKO BALONA! Peking sprema ODGOVOR na OBARANJE letelice, VAŠINGTON tvrdi da su KINEZI preko nje ŠPIJUNIRALI VOJNE OBJEKTE!

Tanjug/AP

Vesti

NASTAVLJA SE "RAT" OKO BALONA! Peking sprema ODGOVOR na OBARANJE letelice, VAŠINGTON tvrdi da su KINEZI preko nje ŠPIJUNIRALI VOJNE OBJEKTE!

Podeli vest

Zvanični Peking je danas oštro reagovao zbog obaranja kineskog balona i saopštio da zadržava pravo da "preduzme dalje akcije", kritikujući SAD zbog "očigledno preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse"

Nakon što je američka ratna avijacija oborila u subotu navodni kineski špijunski balon iznad Atlantika, ​Zvanični Peking je u danas objavljenom saopštenju poručio da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da "preduzme dalje mere kao odgovor" na američko obaranje balona, preneo je AP.

Prisustvo balona na nebu iznad SAD ove nedelje zadalo je novi udarac već inače zategnutim američko-kineskim odnosima koji se godinama pogoršavaju i navelo državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da naglo otkaže ranije dogovoreno putovanje u Peking, navode agencije.

Povodom obaranja kineskog balona predsednik SAD Džozef Bajden pohvalio je Pentagon za uspešno izvedenu akciju obaranja kineske letelice iznada Atlantika nadomak obala Južne Karoline, preneo je ranije CNN.

Prema rečima američkih zvaničnika vojska je koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je raketni projektil AIM-9X, navodi američka televizija. Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su kineske vlasti koristile oboreni balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu SAD".

Vašington: Balonom su nadgledali osetljive vojne lokacije

Visoki zvaničnik američke administracije odbacio je danas ponovljene tvrdnje Pekinga da je balon, koji je oboren iznad Atlantika nadomak Južne Karoline, bio "jednostavno samo za civilnu upotrebu" i da je "slučajno" ušao u američki vazdušni prostor.

"Ovo je bio kineski balon za nadzor koji nije slučajno preletao SAD i Kanadu. Uvereni smo da je namera bila da se nadgledaju osetljive vojne lokacije, jer mu je ruta bila u blizini mnogih potencijalno osetljivih lokacija, što je u suprotnosti sa objašnjenjem vlade NR Kine da je reč o meteorološkom balonu", rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneo je Si-En-En.

Ovaj američki zvaničnik je potvrdio da je još jedan "kineski balon za nadzor" istih karakteristika primećen iznad Centralne i Južne Amerike. "Oba balona nosila su opremu za nadzor koja obično nije povezana sa standardnim meteorološkim aktivnostima ili civilnim istraživanjima", rekao je američki zvaničnik.

Tvrdi da je Kina u stanju da "aktivno upravlja balonima i usmerava ih na određene lokacije", jer su opremljeni malim motorima sa propelerom. Američki zvaničnik je rekao da je Kina godinama koristila ovakve balone za nadzor koji su detektovani na pet kontinenata


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija