• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.02.2023

09:51

"PROBIJAJU SE KROZ SNEG I ŠUMU..." POČINJE VELIKI RUSKI UDAR?! Sirene u celoj Ukrajini, pre toga u Kijevu je primećeno nešto čudno...

Tanjug/AP

Vesti

"PROBIJAJU SE KROZ SNEG I ŠUMU..." POČINJE VELIKI RUSKI UDAR?! Sirene u celoj Ukrajini, pre toga u Kijevu je primećeno nešto čudno...

Podeli vest

Rusija je jutros pokrenula žestok vazdušni napad na Ukrajinu, a zapadne vlade veruju da Moskva planira veliki napad, s tim što niko ne zna vreme i mesto

Jutros je u celoj Ukrajini proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost, a zvaničnici su pozvali stanovnike da odu u skloništa.

- Postoji velika opasnost od raketnog napada. Želim još jednom naglasiti – nemojte da ignorišete sirene za vazdušnu uzbunu - rekao je Serhej Popko, šef vojne uprave grada Kijeva.

Savetnik ukrajinskog predsjednika Anton Geraščenko takođe je upozorio na “pretnje masovnim ruskim raketnim napadom” i pozvao ljude da ostanu u skloništima.

Ukrajinska poslanica Lesja Vasilenko objavila je na Tviteru da se zvuk protivvazdušne odbrane u akciji može čuti u Kijevu.

"Protivvazdušna odbrana intenzivno radi u Kijevu. Osim toga grad je posebno tih, kao zatišje pred oluju”, napisala je.

Najmanje 17 ruskih projektila pogodilo je jugoistočni ukrajinski grad Zaporožje za samo sat vremena u petak ujutru, rekao je vršilac dužnosti gradonačelnika Anatolij Kurtijev.

Napadi su navodno bili usmereni na energetsku infrastrukturu dok vlasti procenjuju štetu i moguće žrtve. Kurtijev je objavio informacije na Telegramu jutros oko 6 sati po lokalnom vremenu:

“Za sat vremena zabeleženo je 17 neprijateljskih udara u gradu – to je najveći broj od početka invazije punog opsega. Čudovišta su podmuklo napala objekte energetske infrastrukture.”

Veliki napad do 24. februara?

Zapadne vlade veruju da Rusija planira veliki napad na Ukrajinu, verovatno već sledeće nedelje pre 24. februara, kada je godišnjica početka rata. Glavni cilj je zauzimanje regiona Donbas, uključujući Lugansk, koji Ukrajina delimično kontroliše.

Foto: Tanjug/AP

"Rusi idu, puca se neprekidno"

Vreme napada nije poznato. Izvori iz ukrajinske vlade kažu da bi jedan scenario uključivao napade balističkim projektilima na velike gradove uključujući Kijev, kao i pokušaj odsecanja istoka zemlje bombardovanjem mostova i napredovanjem u sveobuhvatnom luku sa severa i juga.

Guverner regiona Lugansk navodi da je Rusija već pokrenula veliku ofanzivu u istočnoj Ukrajini gde pokušava pokušava da probije odbranu u blizini grada Kremena.

Sergej Hajdaj rekao je za ukrajinsku TV da su ruske trupe krenule u napad i pokušavaju da napreduju prema zapadu kroz šumu i sneg. Došlo je do “maksimalne eskalacije” i velikog porasta pucnjave i granatiranja, rekao je.

- Ovi napadi su praktično svakodnevna pojava. Vidimo male grupe ruskih vojnika kako pokušavaju da napreduju, ponekad uz podršku borbenih vozila pešadije i tenkova – a ponekad ne. Puca se neprekidno.

Tvrdio je da ofanziva nije uspela. “Do sada nisu imali uspeha. Naši branitelji uspeli su potpuno da ih zadrže”, zaključio je Hajdaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija