• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik/

13.02.2023

08:24

VELIKI UDARAC ZA NATO! Alijansa optužila RUSKE HAKERE za OBARANJE KLJUČNIH SAJTOVA, "KILNET" izveo ŽESTOK NAPAD na ŠTAB ZA SPECIJALNE OPERACIJE?!

Vesti

VELIKI UDARAC ZA NATO! Alijansa optužila RUSKE HAKERE za OBARANJE KLJUČNIH SAJTOVA, "KILNET" izveo ŽESTOK NAPAD na ŠTAB ZA SPECIJALNE OPERACIJE?!

Podeli vest

Sajtovi NATO našli su se na meti hakera, javila je nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na portparola alijanse.

Kako navodi agencija, alijansa je saopštila da je napadnuto nekoliko sajtova u isto vreme. Predstavnik NATO-a je istakao da se sajber stručnjaci alijanse aktivno bavi ovim događajem.

Napominje se da su se na društvenim mrežama pojavile informacije da su „proruski aktivisti” navodno napali sajt Štaba snaga za specijalne operacije NATO koji je neko vreme bio nedostupan. Za napad je optužena „ruska hakerska grupa Kilnet“, navodi agencija. Dokazi za ovu tvrdnju nisu navedeni.

Veb stranica NATO štaba za specijalne operacije, koja se nalazi u Belgiji, nije radila nekoliko sati pre nego što je obnovljena.

Ostale organizacije pogođene napadom uključuju Strateški vazdušni transport. To je multinacionalna organizacija koja se oslanja na podršku NATO-a u svom zadatku pružanja vojnih i humanitarnih vazdušnih transporta.

U maju prošle godine, britanska policija je u Londonu uhapsila člana Kilneta. Kao odgovor, Killnet je zapretio da će onemogućiti respiratore u britanskim bolnicama ako policija ne pusti neimenovanu osobu.

U januaru je Killnet okrivljen za uklanjanje veb stranica 14 američkih bolnica, iako su američki zvaničnici rekli da je uticaj bio ograničen i da nisu otkriveni neovlašćeni ulasci u sajber arhitekturu bolnica.

U martu 2022, ubrzo nakon što je Kremlj izvršio invaziju na Ukrajinu, Killnet je objavio snimak figure sa kapuljačom i iskrivljenim glasom koja poziva Ruse da ne beže iz zemlje, već da podrže otadžbinu.

Killnet se sukobio u sajber prostoru sa prozapadnim hakerskim kolektivom Anonimus koji je napao različite ruske mete. Killnet je ranije tvrdio da je uklonio server Anonimusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boda dozivotna

pre 1 godinu

I ja malo brkao po ip adresama .. svasta covek nauci ko drzi sajtove u Srbiji ., i ko se sve bavi hostovanjem .. leleeeee

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija