• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT Balkan/Informer

16.02.2023

17:30

RUSI ISMEJALI SKUPI AMERIČKI F-22! EJ, PA ON NE MOŽE DA OBORI NI BALON SA VELIKE VISINE! MiG-31 bi to uradio kao od šale, pa čak i prastari MIG 25!

AP/Photo

Vesti

RUSI ISMEJALI SKUPI AMERIČKI F-22! EJ, PA ON NE MOŽE DA OBORI NI BALON SA VELIKE VISINE! MiG-31 bi to uradio kao od šale, pa čak i prastari MIG 25!

Podeli vest

Ruski vojni komentatori kažu da bi Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država kojima je bila potrebna čitava nedelja da obore kineski balon za osmatranje svojim naprednim i skupim avionom F-22, mogla brže da se izbori sa takvom pretnjom svojim MiG-31.

Prema američkom Ministarstvu odbrane, balon je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD iznad Aleutskih ostrva 28. januara. Dva dana kasnije, prošao je u kanadski vazdušni prostor pre nego što se vratio u SAD iznad severnog Ajdaha 31. januara. Balon se zatim kretao na jugoistok pa iznad Atlantika gde ga je kod obala Južne Karoline, američki "raptor" konačno srušio 4. februara.

Bajdenova administracija našla se na udaru kritika jer je toliko dugo čekala da obori balon. "Trebalo je da oborimo ovaj balon iznad Aleutskih ostrva. Nikada nismo smeli da dozvolimo da prođe kroz ceo kontinentalni deo Sjedinjenih Država", rekao je republikanski senator Tom Koton, član Komiteta za oružane snage.

Predsednik Džozef Bajden je rekao da je 1. februara izdao naređenje da se balon obori nakon što je prešao u Montanu, ali je Ministarstvo odbrane preporučilo da se sačeka dok ne stigne iznad otvorenog mora, kako bi se zaštitili civili od krhotina. Balon je inače leteo na dvostruko većoj visini od one na kojoj lete komercijalne letelice, podseća "Jurejžan tajms".

Međutim, ruski vojni komentatori smatraju da je američkoj vojsci nedostajalo sredstava da se odmah pozabavi balonom i da je čekala da se balon zagreje na suncu kako bi termo raketa AIM-9Ks mogla da ga obori.

Migovi bolji od F-22?

Kineski balon navodno je leteo na visini od 60.000-70.000 stopa (18.000-21.000 metara), ali je oboren sa visine od 40.000 stopa (12.000 metara). Među američkim lovcima, F-22 "raptor" ima najviši plafon rada od nešto više od 50.000 stopa (15.000 metara), što znači da nije mogao da upotrebi svoj top od 20 mm M61A2 da puca na balon koji leti iznad njega.

"Raptor" nije imao izbora osim da koristi infracrveni vođeni AIM-9Ks, pošto balon napunjen gasom nema "trag" za radarski vođenu raketu, navodi portal.

To je razlog zašto čak ni većina raketnih sistema zemlja-vazduh (SAM) ne bi mogla da deluje protiv takve "pretnje", jer radari protivvazdušne odbrane neće nužno otkriti balon na velikoj visini. Stoga, piše "Jurejžan tajms" ovi baloni na velikim visinama predstavljaju jedinstvenu pretnju za zemlje bez odgovarajućih sredstava za zaštitu od njih.

Dakle, šta bi Rusi uradili kada bi takav balon ušao u njihov vazdušni prostor?

Ruski komentatori tvrde da bi mogli brzo da se izbore sa balonom na velikim visinama koristeći svoj MiG-31, koji ima "plafon" od najmanje 67.000 stopa (20.000 metara).

Prema njihovim rečima, MiG-31 naoružan topom GŠ-6-23M kalibra 30 mm sa šest cevi mogao je da oslobodi balon municiju od 260 metaka u roku od dve sekunde, što bi trebalo da bude dovoljno da ga izduvaju i spuste na tlo.

Komentatori dalje tvrde da bi se na visinama većim od 60.000 stopa domet topovskih metaka povećao zbog manjeg otpora vazduha, što bi omogućilo avionu MiG-31 da puca na balon sa velike udaljenosti.

Štaviše, komentatori ističu da je MiG-31 izveden od "nezasluženo zaboravljenog MiG-25", kome je nedostajao top i bio je opremljen samo projektilima.

Čak i mig-25 bi to lagano odradio

Ipak, tvrde da je čak i MiG-25 mogao da se nosi sa takvom pretnjom balonom na velikim visinama koristeći televizijski navođene rakete (TGM).

TGM-ovi imaju televizijsku kameru koja šalje njihov signal nazad do lansirne letelice, odakle pilot ili oficir za oružje mogu da gledaju sliku na ekranu i šalju ispravke trase projektila, obično preko radio kontrolne veze.

TGM nikada nisu bili u širokoj upotrebi; trenutno, radarski i infracrveni vođeni projektili rade odličan posao uništavanja vazdušnih pretnji.

Međutim, prema ruskim komentatorima, najnovija epizoda sa kineskim balonom mogla bi da oživi upotrebu TGM-a za uništavanje takvih pretnji na velikim visinama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Smejace se nama svi kada nas luoe sankcije vize. Samo vi nastavite sa rusofilskim tekstovima. Inace Rusi neka se smeju sebi jer su vec godinu dana zaglavljeni na 15% Ukrajine koliko su mocni. Malo malo im neka raketa odvali Belgorod, ukrajinski helikopteri im ulete i izbombarduju, gde su ti mocni migovi?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija