• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/R. M.

20.02.2023

20:00

(VOIDEO) IRAN SE NE ŠALI, AMERIČKI FANTOMI IDU U SMEĆE, ZAMENIĆE IH RUSKI SUHOJI! Putin za početak šalje 24 lovca, biće u elitnoj bazi "Orao 44"!

Printskrin video

Vesti

(VOIDEO) IRAN SE NE ŠALI, AMERIČKI FANTOMI IDU U SMEĆE, ZAMENIĆE IH RUSKI SUHOJI! Putin za početak šalje 24 lovca, biće u elitnoj bazi "Orao 44"!

Podeli vest

Makete aviona "suhoj" Su-35 ispred nove podzemne baze iranskog ratnog vazduhoplovstva podgrejale su spekulacije o skoroj isporuci ovih aviona vlastima u Teheranu. Za sada, u bazu "Orao 44" smešteni su avioni "fantom" F-4, kupljeni još za vreme režima Reze Pahlavija. Iran, navodno, očekuje isporuku 24 nova aviona u zamenu za projektile, dronove i municiju.

Deset milijardi dolara vredna spekulacija o isporuci ruskih "suhoja" Iranu dobila je potpuno novu dimenziju, pošto su objavljene fotografije u plavo ofarbanog aviona neobično sličnog letelici Su-35, na pisti netom otvorene podzemne baze iranskog ratnog vazduhoplovstva "Orao 44".

Zapadni analitičari smatraju da se radi o maketi "suhoja" napravljenoj kako bi se baza prilagodila za prijem novih aviona, koji bi u Iran trebalo da stignu u sklopu složene trampe ruske vojne tehnologije za iranske dronove i projektile dugog dometa.

Istovremeno, nejasno je kada bi "suhoji" mogli biti isporučeni Iranu. Međunarodni embargo na isporuke oružja ovoj državi, koji je deo sporazuma u nuklearnom programu iz 2015. godine, ističe krajem godine. Analitičari pak tvrde da bi prvi avioni ovog tipa u bazu "Orao 44" mogli stići u martu.

Ukupno 24 nova "suhoja" izgrađena su na osnovu narudžbine Egipta, koji je od kupovine "suhoja" odustao posle američke pretnje oštrim sankcijama, ukoliko vlasti u Kairu nastave da kupuju ruske letelice. Sjedinjene Američke Države su Egipćanima, u zamenu za odustajanje od nabavke "suhoja", ponudile nove verzije aviona F-15.

Seriju spekulacija o mogućoj krajnjoj destinaciji nesuđenih egipatskih "suhoja" pokrenuo je, početkom avgusta prošle godine, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Gde će završiti egipatski "suhoji"

Do juna prošle godine, kako su još ranije javili ruski mediji, u skladu sa ugovorom sa Egiptom okončana je proizvodnja 17 "suhoja", ali je svega pet isporučeno vlastima u Kairu. Za razliku od upadljivo plavog "suhoja" na pisti nove vazduhoplovne baze, avioni namenjeni Egiptu bili su obojeni u sivu ili pustinjsku kamuflažnu šemu.

Moskva i Teheran nisu potvrdili ni demantovali da će "suhoji" završiti u Iranu, ali je komandant iranskog ratnog vazduhoplovstva, general Hamid Vahedi, u septembru najavio ovakvu mogućnost.

- Razmišljamo o tome i nadamo se da ćemo u budućnosti nabaviti ove borbene avione - rekao je general Vahedi agenciji Borna. Osim borbenih aviona, Iran je, navodno, zainteresovan i za helikoptere i protivvazdušne sisteme.

Iranske vlasti svečano su otvorile bazu "Orao 44" početkom meseca, navodeći da je izgrađena kako bi se odvratili svi potencijalni napadači, uključujući i Izrael, koji je tokom prethodne godine u više navrata uvežbavao napade na mete povezane sa iranskim nuklearnim programom. 

- Na svaki napad naših neprijatelja, uključujući i Izrael, odgovorićemo iz naših brojnih baza, koje obuhvataju i 'Orao 44' - najavio je prvi čovek iranskih oružanih snaga, general Mohamad Bageri agenciji Irna.

Iranske vlasti nisu objavile gde se tačno nalazi ova baza, ali su je američki analitičari "postavili" na oko 150 kilometara od Ormuškog tesnaca, u planinama provincije Hormozgan.

Njujork tajms, istovremeno, navodi da smeštanje prastarih aviona kojima raspolaže iransko ratno vazduhoplovstvo ne predstavlja razuman razlog za izgradnju ovako složene baze, te da je najverovatnije napravljena za potpuno nove letelice.

Osim ove, Iranci su u poslednjih 12 meseci napravili i podzemnu bazu za smeštaj dronova, koja se nalazi u planinskom vencu Zagros. Podzemni kompleks, sudeći prema snimcima, sastoji se od nekoliko stotina metara tunela u kojima se nalaze destine različitih tipova dronova proizvedenih u Iranu.

Dan pošto se pojavio snimak nove iranske baze, tadašnji premijer Izraela Naftali Benet je upozorio da napadi Teherana i njegovih saveznika "neće proći nekažnjeno".

lavina spekulacija

Lavina spekulacija o prodaji "suhoja" Iranu pokrenuta je još krajem prošle godine, kada su u iranskoj vazduhoplovnoj bazi snimljeni Su-35 i ruski transportni avion. Američki vojni zvaničnici su ovaj događaj opisali kao uvod u transfer oružja.

Razmena dronova za avione može se protumačiti i potrebom iranskog ratnog vazduhoplovstva za letelicama, posebno posle serije udesa tokom leta. Od kraja juna, Iranci su u nesrećama izgubili Su-22 i prastari F-14 "tomket", koji je nabavljen još u vreme vladavine šaha Reze Pahlavija.

U komplikovanu igru oko trampe aviona za dronove uključio se i izraelski Mosad, navodeći da su Rusi vlastima u Teheranu omogućile pristup gomili satelitskih snimaka tajnih lokacija širom Izraela.

Optužbe iz Tel Aviva usledile su svega nekoliko dana pošto su Rusi sa Bajkonura lansirali raketu-nosač na kojoj je bio iranski satelit "Hajam", što je odmah dovelo do medijske panike u Vašingtonu i Tel Avivu, zbog navodne nove mogućnosti dve države da špijuniraju pokrete trupa od Ukrajine do Zapadne obale i Pojasa Gaze.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija