• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

25.02.2023

15:37

"NIJE VAM PUTIN GADAFI, IMA NUKLEARNE BOMBE!" Američki oficir OPLEO po GENERALIMA, SAD nisu SVESNE šta ih ČEKA nakon PORAZA UKRAJINE!

AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

"NIJE VAM PUTIN GADAFI, IMA NUKLEARNE BOMBE!" Američki oficir OPLEO po GENERALIMA, SAD nisu SVESNE šta ih ČEKA nakon PORAZA UKRAJINE!

Podeli vest

Navika američkih političara da slušaju mišljenje penzionisanih generala preti da eskalira rusko-ukrajinski sukob do nuklearne katastrofe, piše potpukovnik američke vojske Danijel Dejvis u članku za američki magazin "1945."

- Ako naši političari poslušaju savet ovih bivših komandanata, Amerika, šokirana porazom Ukrajine , može se naći u ratu sa Rusijom ili, još gore, pokrenuti nuklearni rat - rekao je on.

Prema Dejvisovim rečima, američka vojska u sadašnjim uslovima ne može ispravno da proceni rizike.

On je naveo nekoliko primera „katastrofalno pogrešnih” prognoza. Tako je bivši direktor CIA Dejvid Petreus rekao da će Ukrajina „vratiti okupirane teritorije, pa čak i, moguće, Krim i Donbas“.

General Mark Klark, američki vojni komandant tokom Drugog svetskog i Korejskog rata, nazvao je zauzimanje Krima „konkretnim, razumljivim i dostižnim vojnim ciljem“. Istovremeno, penzionisani general Ben Hodžis predviđa da će „trupe Zelenskog osloboditi Krim do kraja leta“.

Američka vojna elita, primećuje autor članka, gubi iz vida mnoge činjenice koje dovode u sumnju pobedu kijevskih vlasti. Posebno je skrenuo pažnju na to da naoružanje i oprema koje je obećao NATO neće stići u Ukrajinu odmah, već u delovima tokom nekoliko godina. Štaviše, količina zapadne podrške na rečima je često značajnija nego u stvarnosti, dodao je Dejvis.

Foto: Tanjug/AP

Većina američkih penzionisanih generala, smatra potpukovnik, uvereni su da imaju posla sa Sadamom Huseinom , Moamerom Gadafijem ili Bašarom el Asadom, od kojih nijedan nije mogao i ne može da nanese značajniju štetu SAD ili NATO.

- Vladimir Putin, ma koliko bio omražen na Zapadu, ne spada u ovu kategoriju na osnovu činjenice da je lider nuklearne sile - zeključuje oficir.

Zapadni političari stalno govore da Ukrajina mora da pobedi Rusiju na bojnom polju i sve više upumpavaju oružje u kijevski režim. Kremlj je odgovorio da vojna pomoć ništa suštinski neće rešiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BkPeca

pre 1 godinu

*ebe mi se za Amere i njihovo misljenje. Ima drugih dogadjaja po svetu.

GRBIĆ MIĆKO

pre 1 godinu

GDEĆETE BRE NA RUSIJU ZAPALIĆE CEO SVET !

mojsije

pre 1 godinu

Ma nekako ne lici na poraz Ukrajine, sve polako vise nalikuje na to da su rusi dobili batine od slabijeg i jos izgubili ono sta su imali.... verovatno uskoro dolazi do zamrzavnaj konflikta poto od over nove ruske ofanzivejedno veliko....NISTA, zaglavili opet...( ako su tako dobri sto vec odavno nisu u Kijevu i na granici Poljske i Rumunije, nego jedva drze i ovo malo sta su osvojili)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!
potresno svedočenje

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!

Radica Vlahović, sestra ubijenog radnika obebeđenja i čuvara osnovaca u OŠ "Vladislav Ribnikar," Dragana Vlahovića (53), godinu dana posle tragedije, podelila je neopisivu bol i tugu koju oseća i danas kao prvog dana kada je do nje došla tragična vest da joj je brat stradao na radnom mestu koje je voleo i gde je bio voljen

03.05.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija