• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/radio sarajevo

08.03.2023

09:11

ITALIJANI U PANICI ZBOG JEDNOG CVETA I TO BAŠ NA DAN ŽENA! Šta se krije iza priče o poklonu za 8. mart na Apeninima

Pixabay

Vesti

ITALIJANI U PANICI ZBOG JEDNOG CVETA I TO BAŠ NA DAN ŽENA! Šta se krije iza priče o poklonu za 8. mart na Apeninima

Podeli vest

Proslavu Međunarodnog dana žena u Italija bi mogla da pokvari suša!

Zbog manje količine padavina prinos mimoze koja se tradicionalno daruje za ovaj praznik pao je za trećinu. 

Nedostatak padavina i više temperature primorali su poljoprivrednike da uberu cveće pre vremena, navelo je poljoprivredno udruženje Koldireti. Osim toga, viši troškovi energije zbog rata u Ukrajini učinili su skladištenje mirisnog cveća u hladnjacima mnogo skupljim, rekla je grupa.

Smanjenje zaliha mimoze podiglo je cene, rekao je Koldireti, tako da se veliki grozdovi tih cvetića opojnog mirisa prodaju za više od 20 evra.

To je, pak, dovelo do naglog porasta krađa cveća s farmi jer nedostatak novca nije dovoljno dobar razlog da žena ostane bez cveća na svoj dan.

Mimoza (lat. Acacia Dealbata) grmolika je biljka koja je originalno potekla iz Azije. Došla je u Italiju u 19. veku i izabrana je kao simbol zemlje za Međunarodni dan žena 1946. godine, godinu nakon završetka Drugog svetskog rata.

Foto: Pixabay

Mimoze zaštitni znak žena u Italiji

Mimozu su odabrale dve članice antifašističke organizacije da otelovljuju žensku snagu, energiju i istrajnost. Prva zabeležena proslava Međunarodnog dana žena bila je 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj kada se više od milion ljudi okupilo kako bi podržalo prava žena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija