• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

15.03.2023

00:15

SAD PONOVO VUKU SVET U PROPAST! Panika na berzama nakon bankarske krize u Americi!

Vesti

SAD PONOVO VUKU SVET U PROPAST! Panika na berzama nakon bankarske krize u Americi!

Podeli vest

Amerika ponovo vuče svetski finansijski sistem u propast. Nakon što su propale tri banke u SAD, što se nije desilo još od velike ekonomske krize 2008, akcije finansijskih institucija u Americi, Evropi i Aziji su potonule.

Iako se Vašington trudi da se američki problemi ne preliju na ostatak planete, stručnjaci predviđaju da će ceo svet osetiti posledice, ali srećom manje nego tokom krize od pre 15 godina.

Sve zbog sankcija

Tri američke banke propale su u razmaku od svega nekoliko dana. Prošle srede zatvorena je banka Silvergejt iz Kalifornije, koja se bavila kriptovalutama, a onda je u petak usledio haos nakon što je propala Banka Silicijumska dolina (SVB), koja je kreditirala tehnološke i startap kompanije. Ta banka je bila 16. po jačini u Americi, odnosno najjača koja je propala posle finansijske krize 2008. Na sve to, tokom vikenda je objavljeno da ni Signačer banka iz Njujorka nije likvidna, što je još više napravilo paniku među investitorima u svetu.

Prema ocenama stručnjaka, sve tri banke propale su jer je centralna banka Amerike - Federalne rezerve - za kratko vreme mnogo podigla referentnu kamatnu stopu, koja sada iznosi 4,75 odsto. To je urađeno kako bi zemlja uspela da zaustavi inflaciju, nastalu usled zapadnih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali je ujedno povećalo ranjivost banaka.

Lančana reakcija

U lančanoj reakciji, nakon propasti tri američke banke, akcije finansijskih institucija u skoro celom svetu su pale, uprkos uveravanjima predsednika SAD Džoa Bajdena da je bankarski sistem u njegovoj zemlji siguran. Velika panika zavladala je među investitorima, te su akcije banaka i drugih kreditora u samoj Americi, ali i Evropi i Aziji, drastično pale - od osam do 14 odsto u samo jednom danu.

Stručnjaci kažu da bi Amerika ponovo mogla da izazove finansijsku krizu u celom svetu. Posledice već osećaju Indija, Kina i Kanada, a britanska banka HSBC morala je da kupi podružnicu američke!

Sledeća je Kredi svis

Ekonomista, ekspert za Vol strit Robert Kijosaki, koji je predvideo propast banke Liman braders 2008, sada kaže da je sledeća na redu Kredi svis.
- Problem je u tržištu obveznica. Tačno sam predvideo propast Liman bradersa, a sada mislim da će sledeća biti Kredi svis - rekao je Kijosaki.
On je objasnio da je tržište obveznica, koje je veće od tržišta akcija, najveći problem ekonomije, te da će Amerika zbog toga imati ozbiljne probleme.
- Američki dolar trenutno gubi hegemoniju u svetu. Zbog toga će SAD štampati sve više i više para, pokušavajući da svoju valutu spase propadanja - kazao je Kijosaki.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 1 godinu

Mi nemamo ništa sa američkom ekonomijom i njihovim bankama.što pre propadu ostatku sveta biće lakše.zato ne čekajte skrštenih ruku nego pomognite im da što propadnu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija