• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

03.04.2023

13:24

U ČIJEM KAFIĆU JE UBIJEN RUSKI BLOGER?! Šok teorija Amerikanaca o eksploziji u Sankt Peterburugu! "To mu je upozorenje..."

Tanjug/AP/Printscreen Twitter

Vesti

U ČIJEM KAFIĆU JE UBIJEN RUSKI BLOGER?! Šok teorija Amerikanaca o eksploziji u Sankt Peterburugu! "To mu je upozorenje..."

Podeli vest

Američki Institut za proučavanje rata u svojoj dnevnoj analizi ističe kako bi ubistvo istaknutog ruskog vojnog blogera moglo da otkrije sukobe unutar Kremlja.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova okrivilo je Kijev za napad koji se dogodio u kafiću u Sankt Peterburgu, u kojem je ubijen ratni reporter Maksim Formin, poznatiji pod pseudonimom Vladlen Tatarski

"Objekat navodno pripada šefu grupe Vagner Jevgeniju Prigožinu, koji je pohvalilo ruske vojne blogere za njihovo izveštavanje o ratu, “naizgled ignorišući činjenicu da Fomin (Tatarski) i drugi blogeri rutinski kritikuju Ministarstvo obrane Rusije i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ", napisali su analitičari Instituta.

Takođe su primetili da je Prigožin 2. aprila izjavio da ne bi "okrivio kijevski režim" za smrt Fomina i Darije Dugine, koja je ubijena u avgustu, sugerirajući da ukrajinski agenti zapravo nisu odgovorni.

"Fominovo ubistvo u Prigožinovom baru verovatno je deo većeg obrasca eskalacije ruskih unutrašnjih sukoba u koje su uključeni Prigožin i Vagner. Fomin je prisustvovao još jednom događaju ranije tog dana bez incidenata, pa se čini da je napad namerno insceniran u prostoru koji je Prigožinov vlasništvo", piše Institut.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak izjavio je da je Fominova smrt rezultat antiborbe i političkog takmičenja među ruskim akterima. Neki ruski politički analitičari također su spekulisali da je Prigožin trebao da prisustvuje Forminovom događaju, iako za to nema potvrde.

"Fominovo ubistvo možda je bilo zamišljeno kao upozorenje Prigožinu, koji je sve više dovodio u pitanje temeljne teme razgovora Kremlja o ratu u Ukrajini i čak prikriveno signalizovao interes za rusko predsedništvo, bilo u konkurenciji s Putinom ili kao njegov naslednik", ističe Institut.

Nacionalni antiteroristički komitet Rusije saopštio je da su teroristički napad na ratnog reportera Maksima Fomina, poznatijeg pod pseudonimom Vladlen Tatarski, planirale ukrajinske specijalne službe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oteo tri srpska policajca! Određen pritvor OVK teroristi!
Politika

Oteo tri srpska policajca! Određen pritvor OVK teroristi!

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu - Odeljenje za ratne zločine, odredio je danas pritvor od 30 dana Tefik Mustafi, koji je u subotu uhapšen na prelazu Merdare zbog sumnje da je 1999. godine, tokom sukoba na KiM izvršio ratni zločin.

03.06.2024

19:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija